Avalehele
Minu säästmise teekond – Margot-Helena lugu

Minu säästmise teekond – Margot-Helena lugu

Artiklisari „Minu säästmise teekond“ tutvustab Facebooki rahatarkuse grupi #Kogumispäevik liikmeid, kes räägivad, kuidas nad on oma eesmärkideni jõudnud. Sel korral saame tuttavaks Margot-Helenaga, kes on 46-aastane, kolme lapse ema ja üksikettevõtjast kinnisvaramaakler. Lisaks tegeleb ta investeerimisega ning on vabatahtlik näiteks Muuga Selts MTÜ-s, Harjumaa Lasterikkad MTÜ-s ning Naiskodukaitses.

Rahaasjad joone peale

Oma rahaasjadega hakkasin tegelema 2014. aastal, kui olin jõudnud olukorda, kus hulga varasemate laenude tõttu oli ligikaudu 15 000 eurot võlgu. Pangakontod, auto ja isiklik ettevõte olid arestitud ning ma ei saanud praktiliselt lõppenud suhet füüsiliselt lõpetada, sest eraldi üürimiseks polnud lihtsalt raha.

Leidsin üürimiseks 20-ruutmeetrise toa eramajas, kus ma ei pidanud üüri tasuma ning maksin terve maja kommunaalide eest. Seal elatud poolteist aastat andis võimaluse võlgu mitte juurde tekitada ning olemasolevate võlgade klaarimisega tegelema hakata.

Võtsin endale eesmärgiks olla neljakümneselt võlavaba. 2016. aasta lõpuks ma selle ka saavutasin.

Rahatarkus ja eelarve

Rahatarkuse osas on mul mõned lihtsad põhimõtted: järjepidevus ja pigem passiivne investeerimine. Jah, jälgin küll turgu ja kogu liikumist, aga mitte iga päev aktiivselt. Kui hinnad langevad, siis ostan juurde, muus osas investeerin igakuiselt ja stabiilselt.

Alguses pidasin tähtsaks ka eelarve pidamist. Hakkasin eelarvet koostama oma teekonna alguses ehk kui alustasin rahaasjade korrastamisega. Kasutasin Minu Finantsplaneerija lehel leiduvat tabelit, mille sobivaks kohendasin. Panin kõik tulud-kulud tabelisse ja leidsin kokkuhoiu-kohad. Praegu ma ei jälgi igapäevaselt enam kõiki kulusid (näiteks toitu ja majapidamist), vaid märgin tabelisse igakuiselt vaid arved.

Hea leht kulude kontrolli alla saamiseks on minuteenus.ee. Sealt saab kõigile eri valdkonna teenusepakkujatele korraga hinnapäringu saata ning nende seast siis parima pakkumise valida.

Praegune olukord

Praegu saan rahaasjadega väga hästi hakkama. Mul on mitmesuguseid investeeringuid ja lastel kasvukontod. Investeeringud on sellises seisus, et arved on makstud ka siis, kui ma ei teeni sentigi töist tulu.

Viimasel paaril aastal olen maaklerina ainult üksikud tehingud teinud ega plaani töö osakaalu suurendada. Selle asemel veedan hoopis rohkem aega lastega, kõpitsen maja tasapisi paremaks ja panustan vabatahtlikku töösse.

Head mõtted

Minu meelest on väga hea algus Jaak Roosaare triloogia – esmalt tuleb saada rahaasjad korda ja seejärel süveneda raha kasvatamise teemadesse.

Usun ja seda tõestab ka minu lugu, et kunagi ei ole hilja alustada. Praeguses olukorras, kus inflatsioon on suur ja hinnad tõusevad, on korras rahaasjad olulisemad kui kunagi varem. Tänu sellele, et hakkasin pärast võlgade likvideerimist kohe investeerima ja otsima raha kasvatamisvõimalusi, ei pea ma nüüd muretsema, kas arved saavad makstud – kuigi kasvatan üksi lapsi ja kohendan vana maja elamisväärsemaks.

Siiski tegelen pidevalt ka sellega, et kulud oleksid mõistlikud, praegu näiteks uurin päikesepaneelide ja küttelahendusi, et elektrikulu kontrolli alla saada.