Avalehele
Kuidas garderoobi arvelt reisides raha säästa?

Kuidas garderoobi arvelt reisides raha säästa?

31.08.2018

Käisin hiljuti oma unistuste reisil Itaalias. See pani mind muuhulgas mõtlema riietega seonduvatele kuludele reisil. Uurisin, kuidas Kogumispäeviku grupi liikmed reisides riiete arvelt raha säästavad. Küsisin, kuidas pagasi eest vähem maksta, kas välismaal ostlemine tasub end ära ning kas neil on ette tulnud olukordi, kus peab osa pagasi sisust lennujaama jätma. Sain hulgaliselt kasulikke nippe.

1. Paki riided käsipagasisse või jaga kohvrit

Väga paljud Kogumispäeviku liikmed pakivad kõik asjad käsipagasisse, sest sellega ei kaasne lisakulu. Olen varasemalt edukalt käinud Tšehhis ainult seljakotiga nõnda, et kaasas olid kõik vajalikud riided nii gaalaõhtuks, sõiduks paadiga kui ka konverentsi kuulamiseks. Samas jagatakse ka mitme peale ühte kohvrit. Oma 11-päevase Itaalia reisi jaoks otsustasin riided elukaaslasega ühte suuremasse kohvrisse pakkida ja kulusid jagada. Edaspidi investeeriksin ilmselt aga väikesesse kohvrisse, et elukaaslase kohvris oleks rohkem ruumi näiteks maiustuste jaoks. Rääkides kohvribrändidest, siis tema Samsonite kohver on seitse aastat vana ja sellel pole siiani mitte ühtegi viga. Grupis soovitati ka Cabin Max kohvrit.

2. Väldi “igaks-juhuks” asju

Tihtipeale ei lähe “igaks-juhuks” asju vaja. Kui ootamatud olukorrad juhtuvad, siis saab need lihtsalt üle elada või vajalikud esemed juurde osta. Esimesel pikemal päeval Roomas avastasime end äärelinnas jalutades tugeva äikesevihma käes. Eestisse jäänud vihmavari oleks olukorda veidi leevendanud, kuid mitte aidanud. Pidime kolmetunnise jalutuskäigu vältimiseks takso tellima, kuid sellest ei juhtunud midagi. Edaspidi oskasime juba ennustada, millal vihm sadama hakkab ning oma lõunatamised sellele ajale sättida.

3. Hoia riiete hulk minimaalne ja praktiline

Reisimine on muuhulgas hea proovikivi testimaks, kui palju riideid sa tegelikult vajad. Tee alustuseks asjadest nimekiri, võimalusel mitu päeva varem. Võta kaasa esemed, mis on omavahel hästi kombineeritavad ja praktilised. Kui tunned, et oled kaasa planeerinud liiga palju asju, laota need voodile ja paki neist pooled. Kohapeal võid ikkagi avastada, et võtsid kaasa liigseid esemeid. Nagu üks grupi liige ütles, siis soojal maal kannad ilmselt ühte paari pükse ja lahtiseid jalanõusid. Mul ei läinud Itaalias samuti 30-kraadises palavuses vaja ei sokke ega kinniseid jalanõusid.

4. Pane lennukiga reisides selga kõige raskemad riideesemed

Seljas hoitav nahktagi aitab kohvris kõvasti ruumi säästa. Vaata, millised riideesemed on kõige kaalukamad ja pane need selga. Kuna lennukis on sageli jahe, võib julgelt kihilist riietust kanda.

5. Vali sobiv materjal

Reisimiseks sobivad hästi materjalid, mis on kergesti pestavad, kuivavad kiiresti ning ei kortsu. Kui plaanid kaasa võtta kortsuvaid riideid, siis uuri, kas sinu ööbimiskohas saab neid triikida. Minuga tulevad reisile alati kaks kergest mittekortsuvast materjalist tuunikat, mida saab kanda nii retuusidega kui ka erineva pikkuse pükste ja seelikutega. Soojamaa reisile tuleks valida mitu päeva kantavad riided, mis võiksid olla õhulised ja õhku läbilaskvad.

6. Arvesta pesu pesemisega ööbimiskohas

Uuri, kas kohapeal on võimalik kasutada pesumasinat või võta kaasa oma pesuseep. Minu viiest inimesest koosnev reisiseltskond ööbis AirBnB- kaudu leitud korteris, kus oli olemas ka pesumasin. Nii ei pidanud me võtma kaasa 11 päeva jagu riideid, vaid saime neid mugavalt pesta ja kuivatada.

7. Paki osa riideid padja sisse

Kuna reisil on lubatud kasutada pea toetamiseks patja, on kaval sinna sisse “pehmenduseks” mittekortsuvad riided pakkida. Nii võidad kohvris ruumi ja samas saad mõnusalt pea padjal uinuda.

8. Ole pakkides ruumisäästlik

Pakkimisruumi aitab säästa riiete rulli keeramine. Mina pakkisin oma riided KonMari voltimismeetodi järgi, mis sellele sarnane on. Sokid ja väiksemad asjad saab ruumi maksimaalseks ära kasutamiseks panna jalanõude sisse. See aitab hoida ka meeste ülikonnakingade vormi. Vaakumkottide abil saab riiete mahtu kohvris vähendada. Jopede puhul tuleb see eriti kasuks. Kohvripoodidest leiab ka selliseid vaakumkotte, mis tolmuimejat ei vaja.

9. Kasuta suurt torusalli

Mitu inimest tõi oma lemmikriideesemena välja suure torusalli, konkreetsemalt TUUBI. TUUB-i saab kanda pika ja lühikese seelikuna, kleidina, sallina, topina, vööna ja peakattena. Mul oli reisil kaasas sarnane oluliselt laiema avaga sall. Itaalias tuleb kirikutes käia üle põlvede kaetud jalgade ning õlgadega. Kirikusse sõites kandsin lühikesi pükse. Kiriku ees tegin aga torusallist hoopiski pika seeliku, mille väljudes jälle ära võtsin. Päikese käes katsin salliga pead ja õhtu jahenedes soojendasin õlgu.

10. Paki kaasa korralikud jalanõud

Aeglasel kulgemisel on metrooga sõitmise ees mõned eelised. Avastasime näiteks pargist vahvad rohelised papagoid ja Tiberi äärest linnud, kes vähemalt nägid välja ja lendasid nagu koolibrid. Kõndisime Rooma tänavatel päevas 15-26 kilomeetrit. Seega tasub investeerida korralikesse jalutamisjalanõudesse, sest jalad löövad pärast 13 tundi mööda vaatamisväärsusi jalutamist ikka korralikult tuld. Grupi liikmed soovitasid näiteks Sketchersi jalanõusid.

11. Uuri, kas lennufirma lubab lisaks kohvrile võtta kaasa väiksema koti

AirBaltic ja RyanAir lubavad tasuta käsipagasi jaotada kahe koti vahel. Väiksem kott vali selline, mida oleksid valmis igapäevaselt kandma. Minu igapäevane kott on hall vargakindel seljakott. Kandsin selles peegelkaamerat, korduvkasutatavaid veepudeleid, arvutit, rahakotti ja telefoni. Oma neutraalse tooni tõttu sobis kott suurepäraselt ka ilusate kleitidega. Tundsin end sellega palju turvalisemalt ja sain keskenduda vaatamisväärsustele. Paljud turistid hoiavad seevastu nähtavalt kramplikult oma asjadest kinni või kannavad seljakotti kõhu peal.

12. Plaani ostureisiks kohvriruumi

Mitmed grupi liikmed on pidanud kohvri ülekaalu tõttu lennujaama asju jätma. Oma ostude tarbeks tuleks kohvrisse tühja ruumi planeerida. Sihtkohta võib minna näiteks ainult käsipagasiga ning maksta ainult tagasi tulles äraantava pagasi eest.

13. Vähenda vajadusel ülekaalu kohvris

Reisilt naastes saab kohvri ülekaalu piirides endale kohvris olevad riided selga ajada. Kui ülekaal on eriti suur, tasub uurida, kas oleks odavam asjad hoopis postiga järele saata. Mõnel lennujaamal on ka mobiilirakendus, mille kaudu on ülekaal soodsam kinni maksta kui kohapeal leti taga.

14. Välismaal ostlemine võib end ära tasuda

Grupi liikmed soovitavad välismaal ostlemas käia siis, kui see end tõepoolest ära tasub. Mina isiklikult ei ole poodleja tüüpi inimene, aga mulle meeldivad ilusad riided. Eestis otsisin endale kvaliteetseid linaseid lühikesi pükse arvukatest poodidest. Pärast pikki otsinguid ei leidnud midagi ning olin pettunud ja tüdinud. Itaalias leidsin kiirelt täpselt sellised püksid, mida olin kaua otsinud. Neid võib-olla isegi kahekümne aasta pärast edasi pärandada (ptüi-ptüi-ptüi). Itaalias olid üldiselt paljudel kvaliteetsetel riietel 50% allahindlused. Suuremates linnades on suurem valik, karmim konkurents ja seetõttu ka heldemad allahindlused. Suurbritannias olevat Primarkis käimine praeguste vahetuskursside juures eriti soodne. USA-st saab soodsalt outlettidest erinevaid riideid, eriti Nike kaupu. Türgis, Egiptuses ja Idamaades tasub kaupmeestega tingida. Erinevates riikides võib käia hoopiski teise ringi poodides. Samas ei pea välismaal midagi ostma, sest asju saab tellida ka e-poest.

 

Selleks, et saada veelgi rohkem nippe ja nõuandeid raha säästmiseks, liitu Sinagi Kogumispäeviku grupiga!