Avalehele
Kuidas võtta oma raha-asjad kontrolli alla?

Kuidas võtta oma raha-asjad kontrolli alla?

Jõukuse juurde ei vii ühtki kiirteed. Ometi on rahalise kindlustatuse saavutanud inimesed ikka ja jälle tõestanud, et mööda püsivuse ja enesekontrolli rasket teed käies on võimalik tasapisi jõukust akumuleerida. Mida rohkem pingutad ja mida paremat enesedistsipliini suudad hoida, seda kiiremini jõukus ka koguneb.

Millest alustada?

Kõik algab konkreetsete rahaliste eesmärkide seadmisest. Kui sa ei tea, miks sa pingutad ning ühest või teisest meeleheast loobud, on lihtne alla anda. Esimesteks eesmärkideks peaks seadma võlgade (kui neid on) tagasimaksmise ning tagavara tekitamise ootamatuteks kulutusteks.

Üldine loogika on lihtne: kui tahad võtta oma raha-asjad kontrolli alla, pead jälgima, et su kulutused oleksid väiksemad kui sissetulekud.

Kuidas säästa?

Loo säästude tarvis endale eraldi konto ja kanna sinna regulaarselt kindel summa raha. Näiteks kohe pärast töötasu laekumist, vastasel juhul võib hõlpsasti tekkida kiusatus kogu sissetulek kohe ära kulutada ja sattuda palgapäevast-palgapäevani elamise tsüklisse.

Inimloomus on aga kord selline, et kipume hetkelist heaolu ülehindama – näiteks kulutame peenes restoranis õhtusöögi eest makstes krediiti. Seda tehes loodame, et küllap kunagi tulevikus parandame oma finantskäitumist, muutume vastutustundlikumaks ja hakkame säästma. Kuni järgmise õhtusöögini.

Mobiilipank teeb õiged otsused lihtsamaks

Automatiseerimine on heaks rohuks sellise üldinimliku venitamistaktika vastu. Swedbanki mobiiliäpis on sul pidevalt käepärast ülevaade oma kontodest, tehingutest, broneeringutest. Äpis saad sisuliselt ühe näpuliigutusega tõsta raha arvelduskontolt säästukontole.

Rahaga seotud otsused teeb aina lihtsamaks mobiilipangandus, mis kogub hoogu kõikjal maailmas. 47% nutiseadmete omanikest üle Euroopa juba kasutavad mobiilipangandust ja veel 16% kavatseb tänavu mõnd mobiilipanganduse äppi kasutama hakata, näitas möödunud aastal läbiviidud uuring (ING International Survey on Mobile Banking 2016).

Sealjuures kinnitavad enam kui pooled mobiilipanganduse kasutajatest, et mobiiliäpp on aidanud neil saavutada kontrolli oma rahaasjade üle ja nende rahaline seis on seetõttu paranenud. Palju kasulikke säästmisnippe ja oma kogemusi jagavad ka Facebooki grupi „Kogumispäevik“ liikmed.

Kui soovid ka oma raha-asjad kontrolli alla võtta, aga sul ei ole veel mobiiliäppi, saad selle oma nutiseadmesse laadida App Store’ist või Google Play’st.