Avalehele
Ühe pere lugu: kuidas keskmise palgaga planeerida tore perepuhkus?

Ühe pere lugu: kuidas keskmise palgaga planeerida tore perepuhkus?

20.06.2019

Elli on Lõuna-Eestis elav kahe poja ema, kes koos mehega teenib kuus alla Eesti keskmise, maksab sellest kodulaenu ning remondib kodu. “Oleme need, kellel on iga kuu lõpuks kontoseis nullis,” ütleb naine. Kuidas aga selle kõige kõrvalt ka mõnusalt suvepuhkust nautida?

Aasta alguses liitus Elli populaarse rahatarkuse grupiga #Kogumispäevik ja otsustas pere eelarve käsile võtta. Ta on igakuiselt kaardistanud kulud ja tulud ning püüdnud kaasa teha grupis käimasolevaid väljakutseid. Juunikuus tegeletakse #Kogumispäevikus võimalikult kuluefektiivsete puhkuseplaanide tegemisega ning oma kogemusest rääkis ka Elli.

Millised on teie pere puhkusetraditsioonid?

Suure osa oma puhkusest veedame kodus, sest siin on hea olla. Saab aias nokitseda, lastega ujumas käia, metsas marju ja seeni korjata. Lastel on olnud oma toimetused: rattamatkad sõpradega, telgis ööbimised, kala püüdmine, igasugu õuemängud. Ma pole veel kuulnud või märganud, et neil igav oleks. Siinset mitmekülgset ilu on esile toonud ka üks tuttav välismaalane, kes igal aastal mitu kuud Egiptuses puhkab. Ta seisis meie koduõuel ja ütles, et teil ei olegi vaja kuhugi kuurorti minna, teil on siin juba endal kõik olemas, ainult meri on puudu! Ja ma ise tunnen samamoodi. Mujal on tore, kuid oma kodus on kõige mõnusam puhata.

Igal aastal oleme sellegipoolest võtnud eesmärgiks ka ühe väikese reisi teha ning enamasti on need olnud Eesti piires. Meie kaugeim koguperereis on siiani olnud Rootsi kruiis, aga see ei tundunud millegi erilisena. Eestimaa avastamised on seni toredamaid elamusi pakkunud. Kahel viimasel aastal oleme avastanud Ida-Virumaad. Üle-eelmisel aastal käisime Narvas, sõitsime mööda rannikut ja avastasime kauneid mõisaid.

Kuidas te oma peres puhkust planeerite?

Me ei ole väga konkreetseid reisiplaane teinud. Sihtpunktid oleme valinud ühise arutelu käigus ja mõnikord lihtsalt võimaluse tekkides – näiteks, kui keegi kutsub külla või teeb ettepaneku kuhugi minna. Alati olen enne välja arvestanud, kui palju reisiks kulutada saan. Arvestanud sõidukulud ning proovinud leida võimaluse soodsaks ööbimiseks. Kui see ei ole õnnestunud, oleme teinud ühepäevase reisi ja ööseks koju tagasi sõitnud.

Mis plaanid on teie perel selleks suveks? Kui palju need raha nõuavad?

Kõige lähem plaan on käia kahe pereliikmega Riia ekskursioonil. Piletite peale (sõit, loomaaed, muuseumikülastus) oleme arvestanud 27 eurot inimese kohta, millele lisandub söögi- ja kuluraha. Loodan jääda 100 euro piiresse.

Suvel soovime käia ühe korra pealinnas ja arvatavasti ka kuskil mere ääres, näiteks Pärnus või Narva-Jõesuus. Tegemist on paaripäevaste reisidega. Ilmselt rohkem me sel suvel endale lubada ei saa.

Kõikide reiside eelarveks on plaanitud paarsada eurot. Kui õnnestub suvel veidi tööga lisaraha teenida, siis saab seda summat natuke suurendada. Üritustest soovime kogu perega minna Rally Estoniale. Selleks on juba rallipassid ostetud, sest eelmüügist ostes oli ühe passi hind 16 eurot. Lisaks sellele käime kohalikel pidudel: jaanipeod, külapeod ja laadad, mis on enamasti tasuta.

Mis on teie pere kolm põhilist säästunippi, et soodsalt ja hästi puhata?

Esmalt – puhas ja ilus Eestimaa loodus on enamikes kohtades tasuta kättesaadav! Ma arvan, et meie perel on veel nii mõndagi, mida sooviks näha. Teiseks – tasuta üritused: jaanipäevad, avatud talude päevad, muuseumiööd, laadad. Kolmandaks – reiside eel on mõistlik varuda kütust võimalusel soodsama hinnaga, ööbime enamasti tuttavate juures, kuid oleme ka paaril korral maganud telgis, mis on RMK platsidel tasuta. Söögiga on võimalik kokku hoida, kui see kaasa valmistada. Samas teeb reisi erilisemaks see, kui mõnda söögikohta sisse astuda ja kogu teenindust nautida.

Mis on Sinu soovitus – kuidas puhkuse ajal eelarves püsida?

Minu jaoks on kindlaim nipp osa puhkuserahast eelnevalt kõrvale panna, et oleks ka peale puhkust millestki elada. Muus osas ei erine suvi eriti teistest aastaaegadest. Kindel summa kulub arveteks, toiduks, küttekuludeks ning selle  eest, mis üle jääb, saab reise või üritusi planeerida.

 

Loe lisaks Elli rahatarkuse teekonna kohta tema blogist.

Kui soovid saada ideid ja nõuandeid, kuidas soodsalt puhata, liitu #Kogumispäeviku grupiga!