Avalehele
Alustasime ettevalmistusi interplanetaarse pangavõrgustiku loomiseks

Alustasime ettevalmistusi interplanetaarse pangavõrgustiku loomiseks

01.04.2021

Swedbank lõi töögrupi, mis hakkab tegema ettevalmistusi makseteenuse viimiseks Marsile.

Elutähtsad teenused moodustavad tänapäevase ühiskonna vundamendi, ilma milleta on inimestel, ettevõtetel ja asutustel raske toimida. Eestis on elutähtsad teenused loetletud hädaolukorra seaduses ning kokku on neid 14. Need on elekter, vesi, telefoni- ja andmeside, makseteenus, sularaharinglus jne.

„Enne kui saame rääkida Marsi koloniseerimisest, peab seal olema tagatud moodsa ühiskonna toimimiseks vajalik infrastruktuur ja pangateenus on selle üks olulisi alustalasid. Swedbankil on juba praegu Eesti suurim sularahavõrgustik. Meil on üle Eesti hetkel 376 sularahaautomaati. Lisaks saavad Swedbanki kliendid samuti üle Eesti võta sularaha välja ligi 800-st asukohast: poed, tanklad ja kohvikud. Koos sularahaautomaatidega saavad Swedbanki kliendid seega sularaha välja võtta ligi 1200 kohast üle Eesti. Makseteenuse kohti on aga palju rohkem ja neid ei ole võimalik Eestis kokku lugeda, rääkimata maailmast. Peagi saame oma makseteenuste loetellu lisada ka maksevõimalused Marsil, ”ütles Swedbanki klienditeenuste juht Ede Raagmets.

Swedbanki loodud töögrupp kaardistab nii vajaliku jurisdiktsiooni loomist kui ka tehnilist poolt. Eelkõige keskendutakse just elektroonilise maksesüsteemi loomisele. Sularaharingluse vajadust hetkel ei kaardistata.

„Kuna Marsile loodav pangandussektor saab olema täiesti uus, siis saame kohe algusest keskenduda jätkusuutlikkusele ning sularahavabale arveldusele. Tundlike sularahaautomaatide töö teeb kõige keerulisemaks Marsil asuv imepeenike tolm. Veel rohkem mõjutab sularaha Marsil aga see, et Marsi gravitatsioon on 62% väiksem Maa omast. See tähendab, et kupüüride puhul on oht, et need ei püsi paigal ja lendavad ära. Kui sularaha järele on siiski vajadus, siis tuleb selle materjal harjumuspärasest Maa omast erinev,“ selgitas Raagmets.

Küsimusele, millal projekt valmis saab vastas Raagmets: „On mõistetav, et see ei juhtu käesoleval aastal, vaid aastate pärast, kuid töö selles vallas juba käib. Finantssektor on juba praegu väga reguleeritud, kuid need seadused kehtivad Maal. Riikide õigus ulatub üksnes nn Kármáni jooneni, mis on 100 km kõrgusel meretasemest. Seega, makseteenuse viimine sellest kõrgemale, koguni 55-60 mln km kaugusele, on paras bürokraatlik läbimurre ja võtab väga pika aja. Seetõttu alustasime ettevalmistustega juba praegu“.