Avalehele
Kuidas valmib Swedbanki majandusülevaade?

Kuidas valmib Swedbanki majandusülevaade?

15.10.2016

Swedbanki majandusülevaade Economic Outlook on panga peamisi analüüse. Koostööd teevad eri riigid ja ametis on mitu meeskonda, et panna regulaarselt kokku jooksvat ülevaadet Rootsi, Baltimaade, Norra ja maailma suurima majandusega riikide kohta. Vaatame, millised protsessid selle oodatud prognoosi taga käivad.

Swedbank Economic Outlooki taolise laia haardega analüüsi kokkupanekuks tuleb koguda ja läbi töötada tohutu hulk andmeid. Peale finantsnäitajate tuleb arvesse võtta palju teisi tegureid, nagu poliitikasündmused ja muudatused regulatsioonides. Et jõud üle käiks, jagatakse analüüsi koostamine pangas makromajandusega tegelevate meeskondade vahel Rootsis, Balti riikides ja Norras. Norra paneb kokku ülevaate Euroopa turgude kohta, Stockholmis tehakse USA prognoos, Baltimaad katavad hulga teisi riike, nende hulgas Venemaa, Jaapan, Soome. Lisaks vastutab iga riik oma koduturu analüüsi eest.

Üleilmne vaade

„Tiimid saavad esmalt ühiselt kokku, et tervikvaate üle arutleda ning oma ideid edastada. Seejärel jaguneme jälle kohalikeks meeskondadeks ja jätkame koduturgude ja naabrite analüüsimisega. Mõne aja pärast tuleme jälle kõik kokku ja vaatame algse hinnangu uuesti läbi. Nii kordub see analüüsiprotsessi jooksul mitu korda,“ kirjeldab Swedbanki grupi peaökonomist Anna Breman.

Peale otseselt Swedbanki majandusanalüüsiga seotud kohtumiste ja arutelude peetakse iganädalaseid koosolekuid makromajanduse teemal. Nii tagab pank ühtse grupiülese tervikvaate majandusele nii globaalses kui ka kohalikus plaanis. Samuti kindlustab see, et meeskonnad on panga majandusülevaadet puudutavateks aruteludeks hästi ette valmistunud ja mõistavad ühtemoodi, millele analüüsis keskenduda.

„Tavaliselt saame alguses asjadest üsna sarnaselt aru, kuid töö käigus on arutelud väga avameelsed. Vaidleme sõbralikult, kuid paneme üksteist kogu aeg proovile,“ märgib panga peaökonomist Lätis Mārtiņš Kazāks.

Jutustamisoskus on sama tähtis kui numbrid

Ühe suure ja paljusid riike hõlmava põhjaliku ülevaate kohta on Swedbank Economic Outlook üllatavalt kergesti loetav. Ei pea just olema numbrirägastikus vilunud orienteeruja, et sellest kasu lõigata.

„Analüüs rõhub finantsandmetele, kuid jutustamisoskus on sama tähtis. Püüame alati numbrid sobitada tervikliku loo sisse. Kui me selgitame toimunu põhjusi, selle asemel et toimunut lihtsalt konstateerida, on kliendil palju lihtsam infot ja selle mõjusid oma äri seisukohast mõtestada,“ räägib Mārtiņš.

Poliitiliste riskide tähtsus suureneb

Tänavustes aruannetes kerkib esile poliitiliste riskide teema. Nagu juba mainitud, arvestatakse analüüsis alati poliitilisi arenguid. Ent sel aastal on toimunud suure kaaluga poliitikasündmusi, mis võivad mõjuda maailmamajandusele negatiivselt, tavapäratult palju, nagu näiteks Brexit ja valimised USA-s. Kuigi need ühekordsed sündmused mõjutavad ilma igasuguse kahtluseta maailmamajandust oluliselt, paneb analüüs alati rõhu paljude tegurite koosmõjule.

„Lähiaastate poliitarengutel on suur negatiivne riskipotentsiaal. See on üsnagi uus ja riskide seisukohast väga raskesti hinnatav faktor. Üleilmne populismi kasv ja suur hulk olulisi poliitilisi sündmusi teevad ülevaate koostamise keerulisemaks. Siiski on oluline märkida, et praegu on meil veel globaalne majanduskasv ja peatsest majanduslangusest märke ei ole,“ resümeerib Swedbanki peaökonomist Norras Harald Magnus Andreassen.

Märksõnad: Siseinfo