Avalehele
Kuidas panna arved laekuma? Kivitootja jagab kogemusi

Kuidas panna arved laekuma? Kivitootja jagab kogemusi

Aeg on kummutada müüt, et faktooring kuulub vaid suurettevõtete mängumaale. Lääne-Virumaa ettevõte OÜ LAB Project, tootenimega Viru Kivi, on selle teenuse enda heaks tööle pannud.

LAB Project on kodumaisel kapital põhinev ettevõte, mis toodab erineva disaini- ja värvilahendusega sillutiskive. Haljala vallas asuvas tehases valmivad kivid vibropress meetodil – need sobivad kasutamiseks nii sise- kui välistingimustes. Ettevõte on kasvanud Eesti turul arvestatavaks tegijaks. Juhatuse liikme Heiki Arumäe sõnul on aastate jooksul tasapisi ka eksport suurenenud. „Peamiselt ekspordime Skandinaavia riikidesse, kuid üldiselt on meie tootmine suunatud koduturu vajaduste rahuldamiseks,“ sõnab Arumäe.

Faktooring annab müüjale paindlikkust ja distsiplineerib ostjat

Kõige lihtsamalt öeldes tähendab faktooring seda, et pank tasub kauba müüjale arve ning kauba ostja maksab hiljem otse pangale. Viru Kivi esindaja kinnitab, et faktooring on hea töövahend ettevõtte rahavoogude juhtimiseks. Seda eelkõige seoses suuremahuliste müükide ja pikkade maksetähtaegadega. „Kui ostja ja müüja suudavad krediidi hinna omavahel ära jagada, siis loob teenus mõlemale poolele olulist väärtust. Kauba müüja saab nii mitmeski aspektis paindlikum olla ning ostjal on võimalik oma projekte efektiivsemalt realiseerida, kuna ei pea lühikese tähtajaga tegema suuremahulisi väljaminekuid,“ selgitab Heiki Arumäe.

Faktooringut kasutav ettevõte saab soovi korral oma tegevust kiiresti laiendada, kuna sellega on tagatud täiendav likviidsus. Näiteks on tänu sellele võimalik turul toimuvale operatiivselt reageerida. Arumäe lisab, et faktooringu lahendus distsiplineerib ostjat, sest arve tuleb tasuda juba pangale. „Tihti kasutab ostja ka ise sama panga teisi teenuseid ning ei soovi oma korrektse krediidiajalooga riskida,“ selgitab ta.

Lihtsalt ülimalt efektiivne

Swedbanki ärikliendi finantseerimislahenduste juht Heli Silluta täiendab, et siseturu faktooring sobib ettevõttele, kelle ostjad asuvad Eestis. „Muidugi teeb pank siia juurde oma taustakontrolli. Ettevõttel, kes soovib hakata teenust kasutama, tuleb esitada viimase majandusaasta aruanne, bilanss ja kasumiaruanne. Samuti vajame tellimuskirju või ostu-müügilepinguid, mille alusel arveid esitama hakatakse,“ selgitab ta. Lisaks kontrollib pank ka ostja maksejõulisust, see annab müüjale veelgi enam kindlust, et kõik sujub. Kui ostja ja müüja on mõelmad tugevad ettevõtted, siis pole vaja lisatagatisteks kinnisvara ega kommertspanti. Piisab, kui faktooringu tagatiseks on finantseeritavad arved. „Faktooringu teenuse kasutamine on kauba müüjale mugav – ta koostab arve, edastab selle meile ja raha kantakse kiirelt müüja kontole. Lisaks on internetipangas igal hetkel võimalik näha lihtsat ja ülevaatlikku teenuse aruannet,“ räägib Heli Silluta.

Viru Kivi esindaja Heiki Arumäe sõnab kokkuvõtteks: „Meie eesmärk on sillutiskivide tootmist kasvatada ning saada efektiivseimaks betoontoodete väiketootjaks. Tänu faktooringule on meie rahavood stabiilsemad, see lubab ettevõtte juhtidel pühendada rohkem aega toodete arendamisele ja tootmise efektiivsemaks muutmisele.“