Avalehele
Sel sügisel algab inkubatsiooniprogramm väikettevõtlusega alustada soovivatele naistele üle Eesti

Sel sügisel algab inkubatsiooniprogramm väikettevõtlusega alustada soovivatele naistele üle Eesti

Täna algab kandideerimine “Empowering Women” ettevõtlusprogrammi kolmandasse hooaega. Garage48, Eesti Pagulasabi ja Swedbanki poolt kaaskorraldatud äriloome inkubatsioon algab novembris ja ootab osalema ettevõtlushuvilisi naisi üle Eesti. Programmi saab kandideerida siin, pane ennast kirja 21. oktoobriks.

“Empowering Women” 2024-2025 hooaeg ja järjekorras kolmas ettevõtlusprogramm Eestis on välja kasvanud Garage48 ja Eesti Pagulasabi pikaajalisest koostööst Ukrainas ning on kaks esimest aastat toimunud Ukraina sõja tõttu Eestisse saabunud naiste iseseisva toimetuleku toetamiseks. Kahe esimese hooaja tulemusena ehitavad lausa 13 naist oma elu Eestis üles ettevõtjatena.
Sel hooajal jätkub programmi korraldamine Garage48, Eesti Pagulasabi ja Swedbanki koostöös ning partnerluses Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni ja Narva Loomeinkubaatoriga OBJEKT.

“Programmi senised head tulemused on innustanud programmi oluliselt laiendama. Sellest aastast oleme avatud naistele üle Eesti ja pakume kokku kaheksa kuu pikkust äriloome inkubatsiooniprogrammi. Kuigi täiendame laienenud osalejagrupi jaoks programmi sisu väga palju, siis jääme ikkagi programmi esialgse eesmärgi juurde – milleks on võimestada naisi, kes soovivad ettevõtlusega alustada ka väljakutsuvamas ja ehk vähemate arenguvõimalustega keskkonnas. Eestis on selleks suurlinnades väljaspool asuvad piirkonnad. Tervitame seega programmis eelkõige naisi, kes soovivad luua oma ettevõtet ja arendada kohalikku kogukonda igas Eesti maapiirkonnas,” selgitab programmi juht Kadri Tiisvelt Garage48-st.

Eesti Pagulasabi toimetulekuprogrammi spetsialisti Grete Karelsohni sõnul on senised “Empowering Women” hooajad olnud edukad, aidates Eestisse jõudnud pagulastel iseseisvalt hakkama saada, panustades samas ka kohaliku majanduse arengusse. “Soovime jätkata pagulastaustaga naiste toetamist luues neile võimalusi ettevõtlusega alustada ja seeläbi kohalikule tööturule siseneda,” selgitas Karelsohn ning lisas, et pagulastaustaga – ja sel aastal ka kohalike – naiste kaasamine soodustab kogukondade vahelist integratsiooni ning loob ühiseid võimalusi kasvada.

“Swedbank on toetanud Ukraina sõjapõgenikele suunatud programmi Eestis kahel aastal ja nähes selle mõju ning potentsiaali, jõudsime arusaamani, et soovime samal tasemel tuge ja võimalust pakkuda ka Eesti naistele. Statistiliselt on ettevõtlusega alustajate hulgas naisi vähem kui mehi ja varasem kogemus näitab, et just naistele suunatud programmides on julgem alustada,” ütles Swedbanki startup segmendi juht Triin Preem.

OBJEKT koostöötamiskeskus ja inkubaator toetab programmi partnerina tegevuste elluviimist ning programmis osalemist Ida-Virumaal.

19. oktoobril toimuv Idee Garage ideepäev on programmi esimene etapp ja avatud kõigile, kes ettevõtlusega tegelemist kaaluvad, soovivad paremini formuleerida oma äriideed või leida äriideed ja tiimi, millega liituda. Järgmisteks sammudeks on virtuaalsel kujul toimuv ärimudeli ja äriplaani loomise häkaton ning sealt edasi juba parimale 30-le naisele või naistiimile vajaduspõhiselt disainitud nelja kuu pikkune äriloome inkubatsiooniprogramm, mille hulka kuuluvad regionaalsed inspiratsioonipäevad naisettevõtjate juures ja e-poe ehitamise minihäkaton. Programmi erinevate tegevuste eesmärgiks on anda ettevõtlusega alustada soovivatele naistele selleks vajalikud algteadmised, professionaalne võrgustik, palju praktilisi kogemusi ja juhiseid Eestis tegutsevatelt naisettevõtjatelt ja ekspertidelt ning tugi ettevõtlustegevuse rahastamise võimaluste leidmiseks.

Rohkem infot kogu ettevõtlusprogrammi kohta ja registreeruda saab siin: https://eventornado.com/event/empowering-women-eesti#home

Märksõnad: Ettevõtlus, Naised