Avalehele
Varasemad finalistid: aasta noore ettevõtja konkursist saab üksnes võita

Varasemad finalistid: aasta noore ettevõtja konkursist saab üksnes võita

Juba kuuendat aastat tunnustatakse noore ettevõtja preemiaga ühte firmaomanikku- või juhti tema silmapaistva ja innovaatilise tegevuse eest. Uurisime varasematelt finalistidelt, mida konkursil osalemine neile andis ja miks nad soovitavad preemiale kandideerida.

Lisaks tiitlile ja 5000 euro suurusele preemiarahale tähendab aasta noore ettevõtja tunnustus arvukalt meediakajastusi ning tuntust avalikkuses ja ettevõtlusringkondades, mis aitab luua paremaid võimalusi oma äri edendamiseks.

2017. aastal võitis preemia mobiilirakendusi testiva idufirma Testlio asutaja Kristel Kruustük, kelle sõnul äratas finalistide sekka jõudmine ning hilisem preemiavõit huvi nii ajakirjanduses kui ka ühiskonnas laiemalt. „Tänu sellele on meie meeskonda jõudnud mitmed andekad inimesed. Nad ehk poleks muidu osanud Testlioga liituda, sest polnud meist varem midagi kuulnud,“ arvas Kruustük ja lisas: „See preemia on tunnustus kogu meeskonnale suurepärase töötulemuse eest.“

Lisaks pakkus aasta noore ettevõtja preemia konkurss Kruustükile ühe ootamatu elamuse: „Sain auhindade jagamisel õhtujuht olla. See oli väga huvitav!“

Innustav kogemus peavõidutagi

Eelmise aasta finalistid kinnitasid, et aasta noore ettevõtja konkursil osalemine on põnev ja kasulik ka peaauhinda võitmata. „See annab tohutult inspiratsiooni,“ põhjendas liikuva autopesufirma UpSteam asutaja Martin Kristers, kelle ettevõte on võistluse järel Eesti ja Soome turgudelt laienenud ka Poola.

Tootearendusele spetsialiseerunud inseneribüroo Revismo Engineering juhataja Kristo Klementi sõnul annab kandideerimisprotsess võimaluse tegeleda enesereflektsiooniga, sest avaldust täites tuleb enda ja ettevõtte tegevust põhjalikult analüüsida. „Kindlasti toetab võistlusel silmapaistvalt osalemine mõneti ka edasist äritegevust. Näiteks Revismo Engineering on mõned korrad kandideerinud ja alati kümne parima sekka jõudnud. Toome selle uutele klientidele ettevõtet tutvustades välja,“ lisas ta.

Sügavkülmutatud beebitoite tootva Saaregurmee OÜ juhatuse liige Kaia Sink ütles, et finalistiks saamine kinnitas, et ettevõte tegeleb õige asjaga. Ta lisas: „Kindlasti andis see tunnustus tegutsemiseks indu juurde.“

Kohtumine presidendiga

Mullu käisid võistluse neli parimat noort ettevõtjat lõunal konkursi toetaja, Eesti Vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidiga. „Ma olen positiivselt üllatunud, kui tore ja vahva president meil on,“ meenutas kohtumist Kristerson. Ta tunnistas, et kohati jahmatas teda seegi, kui palju president ja tema meeskond Eesti ettevõtete maailmale tutvustamiseks tööd teevad.

Ka Klementi ja Sink meenutasid lõunat heade sõnadega ning pidasid seda sütitavaks kogemuseks. „Väga paeluv oli jagada enda kogemust, kuulata teiste omi ning arutleda ettevõtluse üle,“ lisas Sink.

Kuidas kandideerida?

Noore ettevõtja preemia konkurss on mõeldud kuni 35-aastasele Eestis registreeritud ettevõtte omanikele ja juhtidele, kes on paistnud silma oma ettevõtte hea käekäigu kindlustamisel, oma toodete, teenuste või tehnoloogiate uuenduslikul kasutamisel ning kes juba ekspordivad või omavad ekspordipotentsiaali.

Kandideerimiseks tuleb hiljemalt 4. septembriks 2020 täita ära ankeet ning üles laadida digitaalselt allkirjastatuna motivatsioonikiri. Täpse juhendi leiab kaubanduskoja koduleheküljelt. Konkursile esitatud kandidaatide hulgast valib võitja välja viieliikmeline komisjon, mis koosneb kaubandus-tööstuskoja, Swedbanki ja presidendi kantselei esindajatest ning ettevõtjatest. Preemiat rahastab Swedbank Eesti AS.

Esimese noore ettevõtja tiitli ja preemia pälvis 2015. aastal Indrek Ulst ettevõttest Mooncascade.  2016. aastal tunnustati Markus Villigut ettevõttest Taxify, 2017. aastal Kristel Kruustüki ettevõttest Testlio, 2018. aastal Robin Saluoksa eAgronomist. Värskeim noore ettevõtja preemia laureaat aastast 2019 on Ardo Kaurit ettevõttest Ampler Bikes.

Loe lisaks: