Avalehele
Vastutuult tõukerattaäri – kestlik ja eestimaine

Vastutuult tõukerattaäri – kestlik ja eestimaine

Tuul pani kunagi liikuma veskilabad, on juba aastakümneid andnud energiat tuuleparkidele ning aitab nüüd tuhandetel inimestel keskkonnasõbralikult liigelda. Viimase tuule all on põhjust rääkida siiski idufirmast Tuul, mis pakub e-tõukerataste rentimise teenust.

Palusime Tuule tegevjuhilt Jaan Kekiševilt  võimalust piiluda ettevõtte köögipoolele. Mis paneb nad meeskonnana liikuma, mille poolest nad eristuvad konkurentidest ning millised sihid on nad üheskoos seadnud?

Tuul on toimetanud juba mõned aastad, aga Mobility OÜ nime all alles mullu detsembrist alates, mistõttu peab ametlikke äritulemusi veel ootama. Samas aga tuleb tõukerataste kasutajaid nii Tallinnas kui ka Pärnus riburada pidi juurde ning üle lõunapiiri Lätti laieneminegi edeneb hästi. Paljulubav algus! Ja pole ka ime, kui ettevõtte käsutuses on pea kaheksa-aastase eduka emaettevõtte Comodule OÜ  toodetud mugavad, vastupidavad ja keskkonnasõbralikud tõukerattad.

Ainus Euroopa e-tõukeratas

Tuul tuli oma e-tõukerattaga turule 2020. aasta mais. Tegu on seni ainsa Euroopas, meie koduses Eestis toodetud e-tõukerattaga. Selle detailid on samuti suuremas osas kohalikku päritolu, üht-teist ostetakse sisse teistest Euroopa riikidest ning USA-st ja Kanadast, mõni üksik element ka Hiinast ja Singapurist.

„Tuul on ainus tõuks maailmas, mis on toodetud väljaspool Hiinat. Lisaks on suurt rõhku pandud vastupidavusele. Tuul talub nii vihma kui ka karmi põhjamaade talvekliimat, seega saab Tuule tõuksiga mööda tänavaid vuhiseda aasta ringi,“ kiidab Jaan ratast. Ta lisab, et kui teiste turul olevate renditõukerataste eluiga jääb mõne kuu ja paari aasta vahele, siis Tuule sõiduki aku peab vastu viis aastat (maailma pikim garanteeritud eluiga!) ning kere koguni kümme aastat. Tõukeratas ise on 42 protsendi ulatuses valmistatud taaskasutatud materjalidest ja eluea lõpus saab sellest 92 protsenti ümber töötada.

Parema linnaelu nimel

Tuule loomisele lükkas hoo sisse kaks tõdemust: kogu maailmas, sealhulgas Eestis kasvab huvi e-tõukerataste vastu hüppeliselt ning mikromobiilsuse võimalused vajavad keskkonnasõbralikumat lähenemist. „Meie motivaator oli muuta kogu tootmine ja tõukside eluiga jätkusuutlikuks ning oleme seda ka edukalt teinud,“ on ettevõtte juht rahul.

Meeskond, kelle eesmärk on rikastada linnaelu, vähendades ökoloogilist jalajälge, õhusaastet ja liiklusmüra, on vaid mõne kuu vanuse ettevõtte kohta hämmastavalt suur: tiimis on juba üle 50 inimese ning nende arv aina kasvab. Peale ühise sihi hoiab tiimi koos hea huumorimeel ja tahtmine maailma muuta.

Uue ettevõttega alustamise võlud ja valud

Nagu ikka alustavates ettevõtetes – no ja tõele au andes ka neis, mis juba hästi õlitatud, – ei ole Tuules kõik läinud päris viperusteta. Näiteks paar päeva enne tõukerataste tänavatele viimist selgus, et asjad olid ootamatult üle pea kasvanud. „Nii tuligi kogu tiim tehasesse kokku ja kleepisime pea viimasel minutil üheskoos Tuultele kleepse peale,“ meenutab Jaan muiates. „Tavaline päev start-up-ettevõttes, kus viimasel minutil võib igasugu üllatusi ette tulla!“

Üks teine peavalu allikas oli aga ülesanne saada Tuule koduleht Google’i otsingutulemuste reas ilmateadetest ette.

Nende ja muude suuremate ja väiksemate murede kõrval aga on ka palju, mille üle rõõmustada. Juba esimestel nädalatel, kui Tuule tõukerattad olid tänavatele ilmunud, võtsid inimesed need soojalt vastu ning jagasid seda elevust ka teistega. Nii on Tuulele tekkinud väga palju fänne, keda nad kutsuvad isekeskis superkasutajateks. Neilt saab pidevalt tagasisidet, pilte ägedatest hetkedest ja muidu häid muljeid. Nõnda sünnivad paremad otsused, aga ka meeskond saab indu juurde.

Puhuvad laienemistuuled

Kui praegu saab Tuule rattaid kasutada Eestis ja Lätis, siis lähiaastate plaan on loomulikult laieneda ka kaugemale. „Hoidke meil silma peal, ehk juba järgmisel reisil võib tänavapildis ära tunda kodumaise Tuule,“ sõnab Jaan.

Kaugemate sihtide seadmisele aitab kindlasti kaasa aprillis saadud rahasüst. Nimelt on Tuule võlakirjad juba kaubeldavad Nasdaq Tallinna First Northi kauplemissüsteemis, kus ettevõte pakkus kevadel investoritele 3,1 miljoni euro väärtuses võlakirju. Huvi nende vastu oli üle ootuste suur: võlakirju sooviti osta pakutust ligi poolteist korda rohkem.

Peale kasvamise on ettevõttele südamelähedased teemad rohelisema eluviisi tutvustamine ja turvaline liiklemine. „Inimesed on e-tõukerattad väga hästi vastu võtnud ning kasutajaskond aina kasvab, seega on meie jaoks oluline inimesi harida ka turvalise liiklemise teemadel,“ lisab Tuule juht.

Põrumine ja katsetamine on osa edu valemist

Neile, kes alles plaanivad ettevõtlusega alustada, soovitab Jaan selle tee kindlasti ette võtta. „Lihtsalt alusta! Kunagi ei tea, kuhu algne idee lõpuks areneda võib, kuid tegutsemiseta ei saa ka õppetunde ega teki uusi teadmisi,“ sõnab ta. „Tublidest ettevõtetest ja suurtest saavutustest jääb tihti mulje, nagu oleks ideaalne toode ja armastatud teenus edu saavutanud üleöö, kuid selle taustal on tegelikult alati palju põrumist ning uuesti katsetamist. Ka meil on äge vaadata tagasi tõuksi esimestele disainiversioonidele või näiteks äpi arengule ning seda praegusega võrrelda. Kui aga poleks teinud seda, mis oli kaks aastat tagasi, ei oleks ka seda, mis on praeguseks saavutatud.“

Tuul lükkab Swedbanki klientidele samuti hoo sisse – kõik Tuule minutipõhised sõidud on augusti lõpuni 15% soodsamad! Vaata lähemalt www.swedbank.ee/tuul