Avalehele
Kaskokindlustus: 7 fakti, mida sa peaksid teadma

Kaskokindlustus: 7 fakti, mida sa peaksid teadma

Autojuhti kaitseb kohustuslik liikluskindlustus, mis kindlustusjuhtumi järgselt katab juhi ravikulud ja kolmandatele isikutele sõidukiga tekitatud kahjud. Kaskokindlustuse puudumisel peab kahjujuhtumi põhjustaja enda sõiduki remondiraha oma taskust leidma. Panime kirja 7 olulist fakti, mida peaksid teadma kaskokindlustusest.

Katab kahjud õnnetuse põhjusest olenemata

Kasko hüvitab sõidukile tekkinud kõige levinumad kahjud olenemata põhjusest või süüdlasest – olgu see liiklusõnnetus või tagurdamine majaesise prügikasti otsa. Kui liikluskindlustus on seadusega kohustuslik kõikidele Eesti autoregistrisse kantud sõidukitele, siis kaskokindlustus on kohustuslik vaid liisinguga ostetud autodele. Kuigi kasko on vabatahtlik, siis arvestades Eesti vahelduvaid ilmastikuolusid ja liiklemise tingimusi, eelistavad sõidukiomanikud end ootamatuste eest kaitsta ning valivad enda kindlustushuvile vastava kaskokindlustuse.

Hind sõltub nii sõidukist kui juhist

Kaskokindlustuse hind sõltub muuhulgas auto margist ja mudelist. Üldiselt käib kasko hind ühte jalga sõiduki ülalpidamis- ja remondikuludega. Näiteks kui õnnetusjuhtumi korral on ühe auto parandamine ja varuosad kaks korda kallimad kui teisel, siis kajastub see ka kasko hinnas. Keskklassi sõiduki ja luksuslikuma sõiduki kaskokindlustuse hinnavahe võib olla üle 50 euro.

Sõidukiomaniku vastutus

Kindlustusjuhtum on mistahes äkiliselt toimunud ettenägematu olukord, mille tagajärjel saab sõiduk kahjustada või hävib. Tehniliste rikete kõrvaldamine ja sõiduki kuluosade, näiteks piduriketaste ja -klotside vahetamise kulud jäävad omaniku kanda. Teatud kindlustusjuhtumite puhul tuleb ka kasko puhul arvestada omavastutusega, mis arvestatakse maha hüvitamisele kuuluvast summast. Erandiks on autoklaasid, mis reeglina ilma omavastutuseta parandatakse või vajadusel välja vahetatakse.

Hooletus võib hüvitiseta jätta

Olgugi, et kaskokindlustus katab kõige levinumad kahjud, on mõistlik alati oma sõidukiga käituda samamoodi nagu siis kui kaskokindlustust ei oleks. Liigelda tuleb kainelt ja vastavalt liikluseeskirjadele, sõiduki uksed ja aknad tuleb lukustada auto juurest lahkumisel ning kindlustusjuhtumi toimumise korral tuleks teha kõik mis võimalik, et kahju suurenemist vältida. Näiteks kui sõidad teelt välja, siis on mõistlik kohe helistada autoabisse ning kutsuda järgi puksiir, et sõiduk veelgi rohkem kannatada ei saaks. Üldiselt on autoabi õnnetusjuhtumi korral ka kindlustuslepingutes sees ja täiendavat kulu see ei tekita.

Lepingusse sõiduki õige väärtus

Kaskokindlustuse leping sõlmitakse enamasti aastaks. Enne uut kindlustusperioodi tehakse pakkumus uueks perioodiks, milles on toodud välja ka summa, mille ulatuses kindlustusjuhtumi korral sõiduki maksumus hüvitatakse. Seega kontrolli alati, kas poliisile on märgitud sõiduki õige väärtus. Loe leping alati hoolega läbi ja pööra tähelepanu kaitsete ulatustele ning ka välistustele.

Kui juhtub õnnetus, anna sellest teada

Kui satud sõidukiga õnnetusse või juhtub midagi muud ootamatut, teavita sellest koheselt oma kindlustusandjat. Teatud juhtudel tuleb teavitada ka häirekeskust, näiteks kui sõidad otsa metsloomale, liiklusmärgile või teetähisele. Enamasti kindlustusandja ise kahjustada saanud sõidukit näha ei soovi, vaid suunab selle remonditöökotta. Edasi tegelevad juhtumiga kindlustusfirmad suheldes otse autoremonditöökojaga.

Loe lisaks