Avalehele
Viis parimat digipanganduse tööriista

Viis parimat digipanganduse tööriista

05.06.2023

Oma rahaasjade haldamine võib nõuda üksjagu aega ja tunduda kohati üle jõu käiv. Ometi ei pea see nii olema, kui kasutada õigeid tööriistu. Swedbanki digianalüüsi juht Henri Sepp tutvustab ja tuletab meelde viit rakendust, mille abiga saab oma igapäevaseid rahaasju, eelarvet ning investeeringuid hallata kiiremini ja tõhusamalt. 

1. PIN-koodi ununemist ei pea kartma – pangaäpp tuletab PINi sulle meelde  

Swedbanki uuring näitas, et koguni 52% Eesti täiskasvanuid on ühel hetkel oma pangakaardi PIN-koodi ära unustanud. Seda juhtub tõesti sageli! Ja tüüpiliselt just siis, kui peate parasjagu poes ostude eest tasuma ning järjekorras ootajate kärsitus hakkab juba liigagi ilmseks saama.  

Selleks, et olulised tehingud siiski tegemata ei jääks, on Swedbanki pangaäpist võimalik igal ajal ja turvaliselt oma PIN-koodi meelde tuletada. Lihtsalt avage äpp, liikuge konkreetse pangakaardi vahelehele, valige „kinnita meeldetuletus”, autentige end ja teile kuvataksegi PIN-koodi.

2. Raha saab tagasi küsida suurema vaevata  

Makse küsimise funktsioon võib abiks olla üsna erinevates olukordades. Kas maksite terve laudkonna õhtusöögi eest või tegite sõprade eest broneeringu sündmusele? Paljud finantsidud (fintech) on püüdnud maksete jagamise probleemi eri viisidel lahendada, kuid Swedbanki pangaäpis on lihtsasti toimiv lahendus juba pikalt olemas. Valides äpist Maksed -> Makse küsimine saate lihtsalt ja kiiresti luua lingi, mida saata kaaslastele, kellelt ootate tagasimakset. Selleks määrake äpis iga osaleja kohta summa ja lisage lühike selgitus makse sisu kohta. Seejärel saab makse küsimise linki jagada eri kanalites, nt sõnumi, e-kirja, Messengeri, WhatsAppi jm kaudu. 

Ka makse tegemine on mugav – lingi saaja suunatakse makselehele, kus kõik vajalikud andmed on juba eeltäidetud. Jääb üksnes üle makse kinnitada, ja ongi ülekanne tehtud. Nii saab vältida ka olukordi, kus maksmata ununenud summasid tuleb pidevalt meelde tuletada. Mida lihtsam on summa tagasi maksmine, seda kiiremini saavad rahaasjad ühiselt aetud. 

3. Minu Portfell on otsetee investeeringuteni 

Pangaäpi jaotise Minu Portfell värske uuendus on abiks nii algajale investeerijale kui ka kogenud porftellihaldurile. Investeerimine võib näida keeruline, sest võimalusi, aga ka tehnilisi detaile, mida silmas pidada, on palju. Minu Portfelli eesmärk on tuua kogu investeerimiseks vajalik info kokku selgeks ja lihtsaks tervikuks. Kõige populaarsemad instrumendid, aktsiad, fondid, pensionid, hoiused ja muud varad, on Minu Portfellis eraldi vahekaartide all, mis hõlbustab otsitava leidmist ja kiiret ostu-müügitellimuse esitamist. Täitmist ootavad tellimused on nüüd mugavalt nähtavad lehe ülaosas. Ootel olevate tellimuste olekut saab lihtsalt muuta või tühistada. 

Üks väärtuslikumaid Minu Portfelli funktsioone on pakutavad uudised ja analüüsid, mis kõik on tasuta. Saate lugeda globaalse majanduse väljavaadete kohta, saada investeerimissoovitusi, tutvuda erinevate instrumentidega ning leida kasulikke õpetusi, seminare, artikleid ja podcast’e. Minu Portfelli avamiseks logige lihtsalt Swedbanki mobiiliäppi või internetipanka, liikuge jaotisse „Säästmine ja investeerimine” ja klõpsake „Minu portfell”.  

4. Rahakogujaga saab säästa pea märkamatult  

Rahakoguja on Swedbanki üks populaarseim rakendus, millel on üle 145 000 kasutaja. Rahakoguja teeb korraga kahte olulist asja: see automatiseerib teie säästmisharjumusi ja paneb kogutud rahasumma ka intressi teenima.  

Alustuseks on Rahakoguja rakendus, mis aitab sellele, et tekiks harjumus raha säästa. Oletame, et olete Rahakoguja juba sisse lülitanud ning ostate poest 9,50 euro eest toitu. Rahakoguja ümardab ostusumma lähima täiseuroni ehk 10 euroni ja kannab 50 senti eraldi kogumiskontole. Sama teeb rakendus iga teie ostuga. Aja jooksul kasvavad need esmapilgul väikesed summad suuremaks ja kogujal saavutada suuremaid eesmärke, olgu selleks päikseline puhkusereis, uus digiseade või kingitus lähedasele. Samal ajal teenib rahasumma Rahakogujas ka intressi. Ajal, mil aastase tähtajasse hoiuse intress on küll atraktiivne 3,5%, aga tähendab, et rahasumma tuleb aastaks ka n-ö lukku panna, saab Rahakogujaga teenida 1,5% intressi ja lisaboonusena on raha igal ajal ka piiranguteta kasutusse võetav. Seetõttu on Rahakoguja eriti mugav lahendust justnimelt säästupuhvri kogumiseks, et hakkama saada erakorraliste väljaminekutega, mida ette plaanida ei saa. 

5. Minu Eelarve – isiklik digitaalne rahaplaneerija  

Rekordilise inflatsiooni oludes on muutub hoolikalt koostatud ja järgitud eelarve üha olulisemaks. Swedbanki äpis saab rahaasjade paremaks planeerimiseks ja kuludel silma peal hoidmiseks sisse lülitada Minu Eelarve. See rakendus töötab taustal automaatselt, jagades kõik maksed ja ülekanded täpseteks kululiikideks, näiteks kodu, toit, riided, kino jne. Minu Eelarve rakendus oskab kaarditehinguid liigitada 99% täpsusega ja on võimeline ka õppima kulutusi veel paremini ära tundma. Kui rakendus on sisse lülitatud, anna see kiire ülevaate kõigist tehingutest ühes kohas koos illustreerivate andmetabelitega igakuiste kulutuste kohta, jagatuna kulukategooriatesse. Igale kategooriale on eraldi võimalik seada ka kulupiiri või määrata kulutuste kogumahu tervikuna. 

Tasub küll silmas pidada, et ehkki rakendus võimaldab panna limiite, ei takista see siiski üleliigseid kulutusi tegemast. See, kõike raskem osa, jääb paraku kasutaja enda teha. 

Toimiva eelarve koostamiseks on erinevaid rusikareegleid. Näiteks võib lähtuda nn 50/30/20 põhimõttest, mille järgi peaks 50% eelarvest kuluma vajadustele, 30% soovidele ja 20% säästmisele. Vajadused tähendavad vältimatuid kulusid nagu kulud eluasemele, toidule, transpordile. Soovid on seevastu need, mis pole esmavajalikud, aga pakuvad meile rõõmu.  

Praeguses majandusolukorras ei pruugi alati 50% eelarvest piisata, et katta eluks vajalikke kulusid. Kui see nii on, võib abiks olla täpsem eelarve koostamise meetod, näiteks nullpõhine eelarvestamine. Selle põhimõte on lihtne: tuludest arvestatakse maha kulud ja kuu lõpuks on eelarve seis nullis. See aga ei tähenda, et iga kuu peaks tingimata kulutama kogu teenitud tulu. Vastupidi – meetodi eesmärk on julgustada planeerima igat eurot vastavalt oma eesmärkidele, olgu selleks piisava säästupuhvri kogumine või lihtsalt tasakaalus eelarve kuu lõpuks. 

Hoolimata sellest, millist eelarve koostamise meetodit valida, on oluline alati vältida lisaraha arvelduskontol jõude seismist, sest see võib ahvatleda tarbetutele impulssostudele. Selle asemel kasutage lisaraha maksimaalselt ära, paigutades see intresside kogumiseks Rahakogujasse, investeerides fondidesse või panustades oma III sambasse, millega saate igal kevadel ka tulumaksutagastust. Nende sammudega liigute jõudsalt oma rahaliste eesmärkide poole ja suurendate oma vaevaga teenitud raha väärtust. Sel teel on teile praktiliseks toeks erinevaid digipanganduse lahendused.