Avalehele
Vii Maailmakoristuspäeva raames oma vana elektroonika kogumispunktidesse

Vii Maailmakoristuspäeva raames oma vana elektroonika kogumispunktidesse

Käesoleva aasta Maailmakoristuspäeva raames toimub 6.-19. septembrini aktsioon, mille käigus soovitakse kokku koguda sahtlites ja kappides seisvaid kümneid tuhandeid vanu elektroonikaseadmeid, et anda neile uus elu. Aktsiooni eesmärk on juhtida tähelepanu taaskasutusele ning anda inimestele võimalus vana ja seisma jäänud elektroonika kas müüa või ära anda ja teha sel viisil oma panus keskkonnahoiule.

Alles hiluti toimunud sTARTUp Dayl valis Swedbank Startup Pitchingul välja Ringy idee, kelle kasvu hoogustame 10 000 euroga. Nüüd on nad kaasa aitamas Maailmakoristuspäeva elektroonika kokku kogumise toimumisele üle Eesti.

 

Mida ja kuhu saab viia?

Ära võib viia igasugust töötavat väikeelektroonikat, näiteks mobiiltelefone, tahvelarvuteid, sülearvuteid, raadioid, televiisoreid või muudki. Kogumise ringreis toimub 27 kohas üle Eesti, COOPi ja Selveri parklates – tutvu ajakavagaAktsiooni korraldab Maailmakoristuspäeva raames iduettevõte Ringy koostöös Foxway, COOPi, Selveri ja Uuskasutuskeskusega. Ringreisi ajal on võimalik tutvuda uuendatud seadmetega, mis on läbinud Foxway kontrolli ja mida on võimalik soetada Baltikumi suurima valikuga uuendatud seadmete e-poest.

 

Miks just elektroonika?

Ringy tegevjuht Kristo Kraft leiab, et Eestis ei peeta seisvat elektroonikat tihti probleemiks. Ent see mõtlemine peab muutuma. “Jaapanis toimunud olümpiamängude medalid valmistati esimest korda vanaelektroonikast ja ka siinsamas Euroopas on väga tugevalt fookuses, mil moel koguda kokku ca 800 miljonit sahtlis või kapis seisvat telefoni, andmaks neile uus hingamine. Seejuures vähendades ressursikulu, mis kaasneb uute telefonide või sülearvutite tootmisega,” räägib Kraft, kelle hinnangul võiks ka Eesti avalik sektor rohepöördele tähelepanu pöörata ja anda jaapanlastele sarnast eeskuju.

Eesti Maailmakoristuspäeva eestvedaja Elike Saviorgi sõnul aitavad Ringy ja ringreis laiendada inimeste teadvuses olevat prügipilti. “Usume, et suitsukonides, kommipaberites ja plastpudelites kui prügis ei kahtle enam keegi. Oleme sellele igal koristuspäeval keskendunud,” märgib Saviorg. “Ringy missioon suunab aga inimesi metsade ja randade kõrval heitma pilgu oma kojugi, juhtides meid mõtlema tõsiasjale, et kasutuskõlbmatu või lausa uuele tehnikale jalgu jäänud telefon või arvuti on niisamuti prügi.”

Kraft lisab, et lisaks loodushoiule on vanade seadmete müümine nende kodus hoidmise asemel ka majanduslikult otstarbekas. “Väga paljudel vanadel seadmetel on jätkuvalt väärtus. Kohapeal on võimalik seade ära hinnata ja soovi korral ka ära müüa. Kui seadet siiski elule ei puhu või tegemist on liialt vana esemega, lähevad nad utiliseerimisse ja panus loodushoidu on siiski antud,” selgitab Ringy tegevjuht.

Swedbanki töötajad on aktsioonis osalemas ja kutsume üles ka kõiki teisi seda tegema.

Aitäh, et hoolid keskkonnast!