Avalehele
Minu säästmise teekond – Aveli lugu

Minu säästmise teekond – Aveli lugu

Artiklisari „Minu säästmise teekond“ tutvustab Facebooki rahatarkuse grupi #Kogumispäevik liikmeid, kes räägivad, kuidas nemad on oma eesmärkideni jõudnud. Seekord saad tuttavaks Aveliga, kes on 32-aastane ja töötab reisikonsultandina.

Tõusud ja mõõnad

Oma rahaasjadel hoidsin tegelikult silma peal juba lapsena. Kui ma midagi soovisin, tuli selleks raha koguda ja teha suvel juhutöid. Kahjuks ei ole rahatarkus miski, mis mul kodust kaasa tuli. Raha oli, kuid seda kasutati väga valesti.

Kui läksin ülikooli, tuli mul esimest korda täiesti ise oma rahaasjadega hakkama saada – maksta üür ja osta toidud, lubades endale aeg-ajalt ka meelelahutust. Üliõpilasena olid võimalused pigem kasinad, mistõttu oli iga sent arvel. Ülikooli teisel aastal läksin kooli kõrvalt tööle, et ema toetada.

Põhjalikumalt võtsin rahaasjad käsile 2020. aastal kui liitusin III pensioni sambaga ja tegin selle ka lapsele. Vahetult pärast seda avasin kasvukonto. Sellega olin loonud kaks kohta, kuhu paigutada raha, mida ei saa uisapäisa kasutada. 2021. aastal asutasin oma ettevõtte, millest on saanud tegelikult kolmas raha talletamise koht, sest ma ei kuluta sealset raha. Plaan on hakata ettevõtte alt investeerima.

Mis ajendas rahaasjadel silma peal hoidma

Suurimaks motivaatoriks rahaasjad fookusesse võtta oli see, et kuigi pean end üpris kokkuhoidlikuks ja läbimõtlevaks inimeseks, ei jäänud mul igakuiselt nii palju raha üle, et võiksin sellega rahul olla. Tundsin, et säästsin liiga vähe.

Lisaks ajendas mind tegutsema Finantsvabaduse ja Naisinvestorite gruppi kuulumine. Just Naisinvestorite grupis oli hea võtta eeskuju naistest, kelle peamine prioriteet ei ole oma välise kuvandi “tuunimine”, vaid laiemalt mõtlemine ­­– tuleviku jaoks investeerimine ja rahatarkuse jagamine ka lastele.

Hea motivaator oli ka teiste elu kõrvalt nägemine. Mõtlesin endamisi, kas tahan võtta eeskujuks hästi või kehvemini majandavaid inimesi? Nagu ütlevad ka investeerimisgurud – võta eeskuju edukatest inimestest.

Kõigepealt maksa endale

Minu igapäevaseks suurimaks nipiks on tavaline ruuduline kaustik. Paberis on midagi tükk maad võimsamat kui Exceli tabelis, lisaks tundub see palju käepärasem.

Kõige parem on iga kuu kohta panna paika tulud, prognoositavad kulud ja lisaks konkreetsed summad, mis lähevad kõrvale. Olgu selleks siis III sammas, investeerimiskontod, meelerahufond või midagi muud. Samuti kasutan iga kuu tarkust “kõigepealt maksa endale”, st enne kannan ära rahad vajalikesse kohtadesse, seejärel tegelen arvetega ja muude kulutustega.

Kui palk saabub, on mul täpne ülevaade, kui palju peab arvele alles jääma pärast arvete tasumist ja “endale tasumist”. Konto, kuhu laekub palk, on pangakaardita. Raha kannan vajaduse järgi teisele pangakaardile (näiteks 50–100 euro kaupa), millega ostan süüa või kütust.

Mille peale kulutada

Kõige paremaks säästunipiks algajale pean enda kulude-tulude väga põhjalikku üleskirjutamist ja analüüsimist. Soovitan seda eriti neile, kes räägivad, et neil pole sentigi võimalik säästa.

Näiteks avastasin, et veidral kombel läks palju raha kosmeetikale, kuigi meigin end üliharva, seega pigem oli soov neid tooteid osta. Lisaks leidsin, et igakuised kulutused küüntele, ripsmetele, pediküürile, kulmudele ja juuksurile on päris arvestatavad ning mitte ainult rahaliselt, vaid ka ajaliselt. Kui korra alustad, on ju raske lõpetada.

Aja ja raha säästmise jaoks loobusin enamikust iluteenustest. Praegu ostan ma kordades vähem, sest ei säästa igakuiselt selleks, et kuu lõpus osta üks kallis asi, vaid pigem tuleviku jaoks. Soetasin küll uue arvuti, mis maksis mitu korda enam kui mu varasemad arvutid. Enne arvuti ostu aga analüüsisin, kas uue arvuti soetamine teeb mu tööd selle raha võrra tõhusamaks. Pean tunnistama, et tegi.

Kulutus, mida ma ehk varem ei teinud, on igakuisele toitumis- ja treeningukavale. Leian, et oma tervise peale kulutamine on õigustatud. Laias laastus tekitab see hea enesetunde, annab rohkem energiat võtta erinevaid asju ette, seega ka rohkem teenida ja rohkem säästa. Kõik on seoses!

Soovitused

Rahatarkuse teekonna alguses olev inimene peab ära unustama mentaliteedi, et raha ei ole või on liiga vähe ning säästmine on võimatu. Ka väikestest summadest kasvavad suured summad, kui oled järjepidev.

Soovitan kindlasti lugeda Robert T. Kiyosaki raamatut “Rikas isa, vaene isa”, mis on omas vallas arvatavasti üks populaarsemaid raamatusoovitusi. Miks mitte ka Warren Buffetti teoseid? Eestis jagavad rahatarkust Kristi Saare, Jaak Roosaare ja Jekaterina Tint, kest samuti kirjutab praegu oma raamatut.

Paralleelselt võiks liituda gruppidega, nagu Finantsvabadus, Kogumispäevik ja Naisinvestorid ning kindlasti rääkida avameelselt rahast ka oma peres ja sõpruskonnas.