Avalehele
Minu säästmise teekond – Martini lugu

Minu säästmise teekond – Martini lugu

Artiklisari “Minu säästmise teekond” tutvustab Facebooki rahatarkuse grupi #Kogumispäevik aktiivseid liikmeid, kes räägivad, kuidas nemad oma eesmärkideni on jõudnud.

Ühel hetkel avastasin, et elan palgapäevast palgapäevani. Tegelikult juhtus ka, et enne palgapäeva oli raha sisuliselt otsas. Kulutused olid tohutud ning tõele au andes pean tunnistama, et sai elatud üle oma võimete. Pidev mure raha pärast tekitas aga omakorda stressi. Mõistsin, et nii ma elada ei taha ning otsustasin rahaasjad luubi alla võtta.

Otsus muuta oma elu

Meil on pere peale üks suur Google Spreadsheets fail (nimetagem seda eelarvetabeliks), kus on kirjas pere sissetulekud ja kulutused. Sellist eelarvet, kuhu paneks kirja üksikasjaliselt kõik oma poeskäigud ja muidu kulutused, ei pea. Kulutuste jaoks oleme arvestanud ka väikese puhvri juhuks kui peaks tulema ette mõõdukaid ootamatuid väljaminekuid. Raha, mis vastavalt tabelile jääb üle, paigutame enamasti kohe kuu alguses investeeringutesse.

Lisasissetulekuallika otsimine

Kuna pereelu ja hobide kõrvalt väga palju aega üle ei jää, siis eraldi lisasissetulekuid ei otsi. Enne pisipere tulekut sai lühiajaliselt proovitud sõidujagamisteenuse osutamist, enne ja pärast tavapärast tööpäeva. Kuna leidsin, et saadav tulu ei ole minu jaoks väärt kulutatavat aega ning autoga seotud kulutusi, siis loobusin sellest peagi. Küll aga on ühest hobist kujunenud ka täiendav pisike sissetulekuallikas: nimelt avastasin, et väga mõnus on kontoritööle vahelduseks toimetada mesilastega. Lisaks sellele, et tunnen läbi mesilastega toimetamise tugevamat sidet looduse ning maakoduga, annab enda tarbimisest üle jääva mee müük pisikese lisasissetuleku.

Tulevikueesmärgid

Eelkõige kogun raha selleks, et investeerida. Mulle meeldib tohutult mõte, et raha teeb minu eest tööd ning teenib mulle omakorda uut raha, mis vähehaaval muudab mind vähem sõltuvaks palgatööst. Raha teeb minu jaoks tööd ka öösel, kui ma ise magan ning kui on parajasti riigipühad.

Investeerimisel on minu jaoks kaks pikaajalist eesmärki. Kolida perega majja ning saavutada finantsiline vabadus, mis eelkõige võimaldab tegeleda asjadega, mis mulle tõeliselt meeldivad. Valides selleks ise aja ning koha. Pikemaajaliste eesmärkide saavutamiseks olen seadnud vahe-eesmärgid. Kuna eesmärkide saavutamisest tekib hea tunne, siis niiviisi pidevalt head tunnet saades aitab see omakorda püsida pikaajaliste eesmärkide saavutamise kursil.

Peamised säästmisnipid

Kindlasti toimib minu puhul hästi nipp “maksa endale esimesena”. Seda nippi kasutan iga kuu, kui palk tuleb. Eelarvetabelist on näha, kui palju peaks sel kuul raha üle jääma. Selle summa paigutame elukaaslasega mõlemad koheselt peale palga laekumist investeeringutesse. Kui ootaks kuu lõpuni, siis tõenäoliselt oleks vahepeal tekkinud mingeid “ootamatuid” kulutusi ning investeeringuteks jääks raha vähem. Kui raha on kontol, siis võib tekkida kiusatus endale midagi ilusat ja toredat soetada.

Teine hea, kuid paraku natuke harvem rakendatav nipp on seotud täiendavate, ebaregulaarsete sissetulekutega. Nimelt makstakse osades kohtades preemiat või boonuseid heade tulemuste eest. Selle asemel, et saadav raha kohe ära kulutada ja endale midagi ägedat osta, tasuks see raha just kõrvale panna. Üldiselt on see raha, mille saamisega inimene ei ole arvestanud. Seda lihtsam on seda kulutada, kuid sama lihtne see ka kohe säästudesse ja investeeringutesse suunata. Selleks, et saadud preemiat natukene ka ise kohe nautida, võib endale midagi meelepärast soetada, aga suurema osa sellest rahast panen mina igal juhul säästudesse.

Olen iseseisvalt juba mitmeid aastaid säästmise ja investeerimisega tegelenud, kuid on olnud tore lugeda Kogumispäevikust teiste inimeste mõtteid ja kogemusi. Isiklikult usun, et olen kõige rohkem kasu saanud grupis toimunud aruteludest kindlustuse ning kodu soetamise teemal.

Soovitused säästmisega alustajale:

  1. Enne kui alustada raha kogumist, tuleks saada ette pilt oma rahaasjadest. Kui palju on sissetulekuid ning kui palju on kulutusi.
  2. Tihti võib arvestatava säästu saavutada lõpetades tasuliste teenuste tellimise, mida tegelikult üldse ei kasutata.
  3. Enne säästmist tasuks kaaluda kõrge intressiga tarbimislaenude tagasimaksmist. Kuna lisaks põhiosa vähenemisele väheneb ka järgmisel kuul makstav intressi summa, siis ennetähtaegse tagastamisega saavutad tegelikult enesele märkamatult ka arvestatava rahalise säästu.
  4. Kui eelnevad tegevused on tehtud, saab hakata mõtlema päriselt raha kõrvale paneku peale. Kõige lihtsam variant on teha eraldi konto, millel puudub pangakaart ning kanda iga kuu alguses prognoositav (vastavalt eelarvetabelile) ülejääv summa kogumiskontole. Kuna pangakaarti pole ning raha pole enam silma all (tavakontol pole näha), siis on väiksem kiusatus seda raha tarbimiseks kasutada. Paari kuuga peaks kujunema välja mingi summa, mille saaks keskmiselt iga kuu kõrvale kanda.
  5. Selleks, et säästmisplaanist kinni pidada, tasuks seadistada püsikorraldus, mis raha kohe peale palga laekumist kogumiskontole kannab.
  6. Säästmise ja investeerimise jaoks tasub kindlasti seada omale ka erineva pikkusega eesmärke. Pikemate eesmärkide saavutamist toetavad vahe-eesmärgid. Nii on lihtsam omale seatud plaanist kinni pidada.