Avalehele
Kolm elustiilimuutust, mis aitavad rahasäästmise lihtsamaks muuta

Kolm elustiilimuutust, mis aitavad rahasäästmise lihtsamaks muuta

“Keskkonna kolmapäev: keskkond ja kukkur käsikäes” artiklisari tutvustab viise, kuidas säästa nii raha kui ka keskkonda.

On oluline, et räägiksime raha säästmisel püsivatest elustiilimuutustest vastandatuna ajutisele rahadieedile. Dieeti pidades teeme sageli kiireid, drastilisi ja ajutisi muutusi oma elus. Need võivad mõnda aega töötada. Kahjuks kipume tulemuste saabudes naasma oma halbade harjumuste juurde ning sellega tulevad tagasi ka vanad mured. Kui jälgime aga püsivalt teatud elustiili lubades endale vahetevahel n-ö patuseid naudinguid, on tulemused jätkusuutlikud. Stabiilsete muutuste loomisel on oluline silmas pidada naudingut protsessist. Selles artiklis kirjeldatavad elustiilid aitavad rahasäästmise lihtsamaks ja nauditavamaks muuta. Kui elustiil kestab, kestab erilise pingutuseta ka rahasäästmine.

1. Minimalism

Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus kirjutavad oma blogis, et minimalism on elustiil, mis seab küsimuse alla, millised asjad meie eludesse tõeliselt väärtust lisavad. Kuidas oleks sinu elu parem, kui sul oleks vähem materiaalseid asju? Inimesed, kes annavad oma elus liialt suure rolli asjadele, hülgavad tihtipeale oma tervise, suhted, kired, isiklikud ning soovi panustada enamasse kui vaid iseendasse. Minimalistid otsivad õnne elust endast, mitte asjadest. See ei tähenda, et peaks loobuma autost või majast, kui need sulle rõõmu pakuvad.

Kuidas minimalismiga alustada? Pick Up Limes soovitab alustuseks endalt küsida, miks sa minimalist olla soovid kui üldse. Kui see on midagi, mida sa päriselt teha soovid, inspireeri end minimalistide blogide, Youtube videote, Pinteresti piltide või muu taolisega. Keskendu muutustele, mida sina saad enda elus ära teha. See on sinu teekond, kus saad luua oma reeglid. Sa ei pea vabanema asjadest, mis sulle rõõmu pakuvad. Kui teised tahavad kaasa tulla, siis nad tulevad, kuid ära püüa seda neile peale soovitada. Lõplik eesmärk on elada lihtsamat ja tähendusrikast elu.

2. KonMari meetod

KonMari meetod toetab suuresti minimalismi, aga samas on mingid aspektid sellest ka elustiili küsimus. Lühidalt on KonMari kodukorrastusmeetodi tuumaks otsustamine, mida oma koju alles jätta ning mis sulle päriselt rõõmu toob. KonMari meetod tähendab ühe suurema soojaga kategooriate kaupa oma kodu ebavajalikust vabastamist ning korrastamist. Lisaks õpetab Marie Kondo, kuidas asju hoiustada ja riideid voltida. Minu riideriiulid on juba päris pikalt perfektses korras olnud. Mu korterikaaslased märkasid seda ning hakkasid samuti oma riideid nõnda hoidma. KonMari meetodil on üldiselt mitmeid kasutegureid. Esiteks, kui sa ei pea kulutama aega kodu korrastamisele, on sul aega tegeleda olulisemate asjadega. Teiseks, kui leiad oma kodust need asjad, mis sulle rõõmu ei too, aga võiks seda teha kellelegi teisele, on see võimalus kirbuturul lisaraha teenida. Kolmandaks, pärast, kui oled kodu korrastamise lõpetanud, mõtled hoolsamalt enne, kui midagi oma koju soetad. Suure tõenäosusega kulutad vähem. Minu detailsema artikli Marie Kondo loodud KonMari meetodist leiad siit.

3. Nullkulu (zero waste)

Bea Johnsoni poolt populaarseks muudetud prügivaba elustiil aitab oma elu vaadata jällegi prügikasti kaudu eelkõige keskkonnale mõeldes. Kui vaatad oma prügikasti, näed, milliseid probleeme sinu elustiil keskkonnale ja iseenda kukrule tekitab. Nullkulu elustiilis juhindutakse viiest R-ist: refuse ehk keeldu ebavajalikust, reduce ehk vähenda vajalike asjade hulka, reuse ehk korduvkasuta, recycle ehk taaskasuta, rot ehk komposteeri. Nullkulutaja ei too koju asju, mida ta ei vaja. Ta müüb maha või annetab asjad, mis on kodus olemas ja mida ta ei vaja. Nullkulutaja kasutab nt majapidamispaberi asemel riidest pestavaid lappe ning mesilasvahast säileriiet toidukile asemel.  Kui tal on uusi riideid vaja, eelistab ta teise ringi poode.

 

Millised aspektid sinu elustiilis toetavad juba täna raha säästmise jätkusuutlikkust ja nautimist? Mis vajaks veel arendamist? Jaga enda kogemust #Kogumispäeviku grupis.