Avalehele
Soovid osta uut kodu, kuid laenukohustus hirmutab

Soovid osta uut kodu, kuid laenukohustus hirmutab

Armastust saab näidata mitut moodi. Näiteks pakkudes oma perele kodu, mida ühiselt kodusoojusega täita, tagades neile samal ajal turvatunde ootamatuste eest. Lihtne reegel, mida siin silmas pidada, on enne kodu ostu planeerimist mõelda hoolega läbi enda soovid, vajadused ja ka võimalused.

Kui sinu otsus on põhjalikult läbi kaalutud, sa tead, kas ja kui palju on vaja laenuraha ning laen on sulle jõukohane, kuid laenukohustus tundub praegusel ajal hirmutav, saad end kaitsta ootamatuste eest. Näiteks on võimalik kindlustada oma laenumaksed ootamatu töökaotuse, koondamise või haigestumise vastu. Lisaks tasub mõelda elu kindlustamisele, eriti kui peres on kasvamas või planeerid pisiperet. Teadmine, et oled ootamatuste eest rahaliselt paremini kaitstud annab ka Sulle endale rahuliku meele.

ootamatud olukorrad

Kuidas end ootamatuste eest rahaliselt kaitsta?

Sind aitab raha kogumine, elu ja laenumaksete kindlustamine.

Mida saab elukindlustuse eest?

Mis summale oma elu kindlustada?

Kas mul on vaja elukindlustust?

Kui populaarne on elu kindlustamine eestlaste seas?

Elukindlustus on Eesti peredes endiselt tabuteema.

Tihtipeale kindlustavad inimesed esmajoones oma kodu, auto, nutitelefoni ja muu vara, jättes oma tervise ja elu kindlustamise unarusse.

Swedbanki poolt läbi viidud uuringu* kohaselt on Eesti elanike seas:

  • 81% inimesi, kes ei ole rääkinud perega sellest, kuidas hakkama saada, kui leibkonna põhiline sissetulek kaob.
  • 55% inimestest üks või mitu lähedast, kes sõltuvad nende sissetulekust.
  • 24% inimesi, kel ei ole sääste ega elukindlustust, mis aitaks ootamatutes olukordades.
  • 28% inimesi, kes saaksid pereliikme surma või pikaajalise haiguse korral pere igakuiseid kulutusi katta vaid 1 kuni 3 kuud.

See tähendab, et ootamatutes olukordades peaksid paljud oma igapäevaelus suuri muudatusi tegema, et uute oludega kohaneda.

*Uuringu viis Swedbanki tellimusel Balti riikides läbi ettevõte SKDS Research Centre 2019. aasta oktoobris-novembris. Eestist osales uuringus 1011 inimest vanuses 19-74 eluaastat.

Kuidas on lood Sinu peres? Tasub mõelda ja perega arutada:

  • kas ootamatute olukordade jaoks on perel piisavalt sääste ja kui pikaks perioodiks nendest piisab;
  • elu kindlustamise peale, kui säästud puuduvad.

Valdavalt kindlustatakse elu õnnetuste kartuses. Tegelikult on enamik surmaga seotud elukindlustuse väljamakseid põhjustanud haigused.

2019. aastal suri 15 401 inimest, nendest 4239 vanuses 20-69 eluaastat. Üle 80% neist juhtumitest oli põhjustatud raskest ja ootamatust haigusest. Haigustest 29% olid seotud vereringeelunditega ning 31% olid kasvajad, millest põhjustatud surmadeni jõutakse vananedes järk-järgult.

Elukindlustus ei saa tagasi anda tervist või elu, kuid aitab peret rahaliselt, eriti kui puuduvad säästud.

Kas Sinul on rahatagavara ootamatusteks?

Rahasumma, mida on vaja lähedase töövõimetuse või surma korral, on paratamatult väga suur ning selle kogumine võtab enamasti palju aega. Samal ajal tagab elukindlustus rahalise kaitse sellisteks olukordadeks palju kiiremini.

Näiteks võid elu kindlustamisega end koheselt kaitsta 50 000 euro väärtuses. Selle summa kogumiseks läheks lausa 83 aastat, kui paned iga kuu kõrvale 50 eurot.

Kindlustan elu

  • Elukindlustusel on surma korral väga suureks eeliseks see, et pere või Sinu poolt määratud lähedane saab elukindlustuse raha kohe kätte. Pärimisasjad võivad võtta kauem aega ja selle vara kasutamine võib olla keerulisem, näiteks kui pärijaks on alaealine laps. Sellisel juhul tuleb päritud raha kasutamiseks taotleda ka kohtupoolset nõusolekut.

Seega on väga oluline ka ise investeerida või hoiusele raha koguda, et tagada parem valmisolek kõigiks elu ootamatusteks.

Rahakogujaga koguti 2020. aasta lõpuks keskmiselt 330 eurot koguja kohta. Kas Sina oled üks nendest?

Kui veel ei ole, siis lülita rahakoguja sisse.