Avalehele
Kolmas kvartal Balti börsil

Kolmas kvartal Balti börsil

Eesti, Läti ja Leedu majanduskeskkond on seni püsinud stabiilsena, kuid ostujõu nõrgenemine, tarbijate langev kindlustunne ja vähenev välisnõudlus toovad tõenäoliselt sel talvel kaasa majanduslanguse.

Swedbanki makroanalüütikud ootavad suhteliselt kerget ja lühiajalist langust, piiratud negatiivse mõjuga tööturgudele. Pikemas perspektiivis väljuvad Balti riigid kriisist tõenäoliselt vastupidavama ning tugevama energiajulgeolekuga, selgitab ka 25. oktoobril väljastatud Swedbanki majandusprognoos.

Ettevõtete muljetavaldav käibekasv

Kolmandas kvartalis kasvas meie poolt kaetavate ettevõtete mediaankäive 30% võrreldes mullusega, tänu jätkuvale pandeemiajärgsele taastumisele ning inflatsioonikasvule. Käibekasv oli isegi tugevam juba muljetavaldavast 24,9% tõusust eelmises kvartalis. Samal ajal jäi kasumlikkus käibekasvust ligikaudu kolm korda maha, kuna kulude kasv jõudis tuludele lõpuks järele.

Prognoosime 2022. aastale üsna tugevat lõppu kõrge inflatsiooni ja teatava viitega saabuvate negatiivsete mõjude tõttu. Ootame, et meie kaetavate börsiettevõtete mediaankäibe kasv peaaegu kahekordistub 11%-lt 2021. aastal, 21%-ni 2022. aastal. Samas langeb meie ootuste kohaselt puhaskasumi mediaankasv eelmise aasta 22%-lt endiselt stabiilsele 13%-le 2022. aastal. Arvestades nõrgemate makroprognooside ning ettevõtete ettevaatlikumate kommentaaridega, ootame, et mediaankäive ja -puhaskasum jäävad järgmisel aastal praktiliselt samale tasemele.

Positiivsed ootused ettevõtetele

Ootame pankadelt (Coop Pank ja Šiauliai Pank) jätkuvalt muljetavaldavaid tulemusi, mida toetavad laenuportfellide kõrgemad intressimäärad.

Meie hinnangul normaliseerub 2023. aastal Enefit Greeni ja Ignitise hüppeliselt kasvanud kulumieelne ärikasum EBITDA, kuna elektrihinnad langevad mõõdukalt. Samas eeldame, et elektrihinnad jäävad siiski piisavalt kõrgele tasemele, et tagada tugev kapitali tootlus isegi kiire laienemise ajal.

Viimaks ootame Aprangalt (nõudluse vastupidavus rõivaäris) ja Novaturaselt (tugev nõudlus reisimise järele) soliidseid tulusid.

Tutvu ettevõtete analüüsidega Swedbanki blogis.

Esitatud teave on informatiivne, tegemist ei ole investeerimissoovituse või -nõustamisega ega kutsega osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid, kui käesolevas lahtiütluses ei ole öeldud teisiti. Esitatud teabes konkreetsete emitentide kohta antud hinnangud põhinevad Swedbank Baltics AS poolt koostatud ja avaldatud kehtivatel investeerimisanalüüsidel (investeerimissoovitustel).

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine