Avalehele
Miljon eurot või aasta Bill Gatesiga?

Miljon eurot või aasta Bill Gatesiga?

Sinu telefon heliseb. Teisel pool toru on keegi, keda Sa veel ei tunne, kuid kes küsib Sinult midagi, mille peale me harilikult igapäevaselt ei mõtle. Mis iganes valiku sa langetad, see saab toimuma. Ainus tingimus on see, et pead andma oma vastuse järgmise 10 sekundi jooksul.

Mis on Sinu baasvaluuta?

Keskmiselt seitse inimest kümnest valiks raha. Lihtne ja kiire ekspress kõikide nende unistuste ja asjadeni, millesse me ennast oleme vaimusilmas ette kujutanud. Tundub kordades turvalisem kui minutites ja tundides arveldamine. Kuigi igapäevaselt meeldib meile kasutada väljendit „aeg on raha“, ei oska me seda tihtipeale mingi kindla kursiga siduda. Seda justkui on ja peaks eeldatavasti ka homme juurde  tulema. Sageli kipume ära unustama, et aeg tõepoolest on raha ja seda mitte ainult siis, kui kedagi närviliselt ootame. Fakt on see, et aeg, erinevalt dollarist ja jeenist, on üks stabiilsemaid valuutasid. Tema kulg on alati ühtlane ja meil kõigil on teda võrdsel määral. See, millise investeerimisportfelli oleme oma ajakapitali pealt kokku pannud, on juba igaühe enda küsimus.

Üks investeeringu liikidest on ühiskondlik. Anname kellelegi midagi, et ta saaks meie abil parandada seda, mis meile mõlemale korda läheb. Meie investeeringu tootluseks on rahulolu sellest, et meile olulistes teemades on edasiminekuid ja positiivseid arenguid. Teisisõnu me teeme annetuse. Valdavalt seostub sellega lumevaibaga kaetud jõuluaeg ja konkreetne rahaline panus mingi organisatsiooni või projekti hüvanguks. Samuti käib annetamisega tugevalt kaasas mõtteviis, et annetamine eeldab suuri summasid. Muidu poleks sellest justkui kasu.

Muskel ja aju

Tegelikult võiksime oma investeerimisportfellile läheneda natukene mitmekesisemalt ning mõista, et aja annetamine loob samaväärset kasu kui rahaline toetus, teinekord isegi rohkem. Meil kõigil on oskusi ja teadmisi, mida teistel ei ole, kuid mida nad vajaksid oma unistuste, eesmärkide ning meie kõigi eluolu parandamiseks. Aja annetamine loobki võimalused jagada oma musklit ja aju ning selle kaudu luua hoolivamat ja sidusamat ühiskonda. Tajudes oma võimalusi ja võimet kaasa lüüa, oleme suutelised nii mõnegi mure lahendama eraalgatuslikult, ootamata, et keegi teine selle meie eest ära teeb.

Kuidas alustada?

Algkapital on Sul olemas. Nüüd on Sinu otsustada, millistesse valdkondadesse tahad investeerida ja kus muutust luua. Alustada võid näiteks pakkumiste läbivaatamisest, mida saad teha siin:

Märksõnad: Annetame aega, Heategevus