Avalehele
Milliseid võimalusi pakuvad Jaapani turud sel aastal investorile?

Milliseid võimalusi pakuvad Jaapani turud sel aastal investorile?

Möödunud aasta oli Jaapani börsil tugev, kasvades peaaegu 30% (kasv viimasel viiel aastal 11%). Seetõttu pole üllatav, et üha enam välisinvestoreid pöörab tähelepanu maailma kolmandale suurimale majandusele. Eesti investoritele on näiteks kättesaadav Swedbank Robur Access Edge Japan fond. Swedbank Robur Jaapani fondi fondijuht Louise Danckwardt-Lillieström räägib, miks tema arvates on Jaapani investeeringud sel aastal perspektiivikad.

Sa olid hiljuti Jaapanis ja käisid külas mitmes ettevõttes. Milliseid mõtted sealt kaasa võtsid?

Absoluutselt kõige lõbusam oli külastada kõiki neid ettevõtteid ning kohtuda ettevõtete juhtkondadega. Samuti oli väga meeldiv ja veidi ka üllatav kohtuda nii paljude rahvusvaheliste fondihalduritega. Tundub, et järjest rohkem inimesi märkab Jaapani investeeringuid. Paljud investeerijad on samuti lootusrikkad, kuna näevad, et Jaapan on lõpuks deflatsioonist välja tulemas. Positiivselt suhtutakse ka omandijuhtimise küsimustesse ja kasumlikkuse paranemisse.

Jaapani keskpank on jätnud baasintressimäära muutmata -0,1% peal. Mis on nende ultrakerge rahapoliitika mõte?

Oli oodata, et nii lühi- kui ka pikaajalist intressi hoitakse muutumatuna ning lastakse pikaajalisel intressil kõikuda 0-i lähedal +/- 1%. Selle tagajärjel nõrgenes jeen veelgi, kuid börs tõusis. Pidevalt spekuleeritakse selle üle, millal nad kavatsevad loobuda negatiivsest intressipoliitikast. Inflatsioon on ületanud 2% eesmärgi juba 18 kuud. Keskpank soovib aga näha püsivamat inflatsiooni.

Eelkõige arutatakse palgainflatsiooni. Jaapanis toimuvad suured palgakorrektsioonid igal aastal märtsis. Peame ootama ja vaatama, kuidas olukord seejärel kujuneb. Spekulatsioone on palju. Mõned analüütikud arvavad, et keskpank loobub oma praegusest intressipoliitikast juba jaanuaris, teised usuvad, et see juhtub esimese poolaasta jooksul. Praegu näib olevat pigem küsimus, millal intressi tõstetakse, kui see, kas see juhtub

Jaapani majapidamistel on umbes 13,2 triljonit eurot finantsvarasid ja umbes pool sellest on säästukontodel või sularahana käes. Seda on märkimisväärselt rohkem kui teistes arenenud riikides ning see vastab India ja Saksamaa kogu sisemajanduse kogutoodangule (SKT).

Jaapani eraisikud hoiavad tohutuid summasid hoiukontodel ning valitsus soovib julgustada majapidamisi pigem investeerima. Selleks on võtnud kasutusel meetmed, mis peaksid eraisikutele börsil investeerimise lihtsamaks tegema. Näiteks on nad kahekordistanud summa, mida saab investeerimiskonto analoogile sissemakseks teha – 15 000 eurot aastas ja kokku 114 000 eurot. See pole Jaapani väikeinvestorile sugugi tühine summa!

Mida see võiks tähendada Jaapani börsile tulevikus?

Loodetavasti võiks see tähendada tõusu, kuid seda näitab aeg. Peamine jõud, mis toob investeeringud aktsiaturule, on liikumine deflatsioonilt inflatsioonile. Deflatsiooni olukorras on loogiline hoida sularaha ja jätta säästuraha investeerimata, sest tulevikus saab sularaha eest rohkem. Inflatsiooni korral sularaha väärtus väheneb ning siis peaks huvi säästmis- ja investeerimisviiside vastu suurenema, mis mõjutaks positiivselt ka börsi.

Millised on Jaapani investeerimisvõimalused 2024. aastal?

Sarnaselt teiste aktsiaturgudega on Jaapani väike- ja kasvufirmad näidanud suhteliselt nõrka tulemust. See viitab võimalusele, et neis võib 2024. aastal toimuda taastumine.

Jaapani investeeringute kasuks räägib see, et rahvusvahelised investorid tunnevad jätkuvalt suurt huvi Tokyo börsi vastu, samuti nimetatud meetmed, mis julgustavad rohkem eraisikuid investeerima. Kapitali suurem sissevool Tokyo börsile võib kogu turule positiivselt mõjuda.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või- nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Swedbank Robur Fonder AB valitsetavaid investeerimisfonde vahendab Swedbank AS. Tutvu fondide põhiteabe ja prospektiga aadressil swedbank.ee, vajadusel küsi nõu asjatundjalt.

Märksõnad: Börs, Investeerimine, Jaapan