Avalehele
S&P 500 neljanda kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 neljanda kvartali tõusjad ja langejad

S&P 500 on aktsiaindeks, mis järgib 500 börsil noteeritud suure turuväärtusega USA ettevõtet ja mida peetakse üheks juhtivaks indikaatoriks USA majanduse kohta. USA aktsiaindeks S&P 500 lõpetas neljanda kvartali 11% tõusuga (5 aasta tootlus +90%) võrreldes kolmanda kvartaliga. Kogu 2023. aasta jooksul tõusis aktsiaindeks rohkem kui 24%.

S&P 500 eelmise aasta lõpu tõus kestis üheksa järjestikulist nädalat ning see on viimase 20 aasta pikim. Ühtlasi oli neljanda kvartali tõus suurim pärast 2020. aasta neljandat kvartalit.

S&P 500 11-st sektorist 10 lõpetasid neljanda kvartali plussis, miinuspoolel lõpetas ainult energiasektor. Suurimad tõusjad olid kinnisvara- ja IT-sektor. Eelmise aasta tõus tulenes suuresti tehisintellekti eufooriast ja ootustest, et USA keskpank ei tõsta enam intressimäärasid, vaid asub 2024. aastal neid hoopis langetama.

Parim aktsia – reisiagentuur

Neljanda kvartali parim aktsia S&P 500 indeksis oli reisiagentuur Expedia, mille kolmanda kvartali käive ja kasumlikkus võrreldes 2022. aasta sama ajaga tegid rekordi ning ületasid analüütikute ootusi. Ettevõtte teatel on nõudlus reiside järele jätkuvalt suur, mis peegeldus ka nende tulemustes.

Paremuselt teine aktsia oli kiibitootja Advanced Micro Devices (AMD), mis esitles uusi kiipe. Ettevõtte kvartalitulemused ületasid analüütikute ootusi. Ühtlasi on analüütikud veendunud, et AMD on hästi positsioneeritud, saamaks osa üha kasvavast tehisintellekti turust.

Halvim aktsia – mänguasjatootja

S&P 500 neljanda kvartali põhjast leiame mänguasjatootja Hasbro, mille ebaedu põhjus on vähenenud nõudlus ja suurenenud võlakoorem. Hasbro kolmanda kvartali tulemustest on näha, et võrreldes 2022. aasta sama ajaga vähenes käive 10%. Lisaks hoiatas ettevõte, et isegi pühadeaeg detsembris ei pruugi tarbimist suurendada.

Halvemuselt teine aktsia oli palgaarvestuse ja personalitarkvara pakkuja Paycom Software, mille majandustulemused on valmistanud investoritele pettumuse. Kolmanda kvartali tulemustes teatas personalitarkvara pakkuja, et 2024. aasta väljavaade saab olema oodatust nõrgem.

Loe pikemalt võrdse kaaluga indeksite kohta ja kuidas need erinevad tavalisest indeksfondist siin.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu  väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.