Avalehele
Virtuaalportfellid – jaanuar 2024

Virtuaalportfellid – jaanuar 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Jaanuaris jätkus sarnaselt detsembriga finantsturgudel pooljuhtide ning tehisintellekti vedamisel tehnoloogiafirmade aktsiate võidukäik. Intressitundlikud sektorid sattusid müügisurve alla, sest oodatud intresside langetamine lükkus vähemalt kolme kuu võrra edasi. Väikese Peetri portfelli väärtus langes kuuga 44 euro võrra. Portfelli loomisest on Väikse Peetri portfell siiski 5,81% plussis. Rahaliselt oli jaanuari lõpuks portfell 652 eurot kasumit teeninud.

Suurimat tuge pakkus jaanuaris Väikese Peetri portfellile Telia. Ettevõtte tulude kasv ning kulude kärpimine on esimesi positiivseid tulemusi tooma hakanud. Suurimat heameelt teeb Telia rahavoogude tugevnemine, mis lubab tulevikus investoritele ka dividendide kasvu loota.

Rootsi osas on investorid juba pisut positiivsemaks muutumas. 2024 kujuneb analüütikute hinnangul Rootsis üleminekuaastaks, mille aastal 2025 peaks järgnema juba korralikum majanduse elavnemine. Investoritele ei meeldi ebakindlus. Eesti on tänaseks juba kaheksa kvartalit järjest kogenud majanduslangust. Kohalikel investoritel on tuju läinud ning paljud välisinvestorid on suunanud oma pilgud enda koduturgude poole. Äärmiselt nõrk sentiment on ka peamine põhjus, miks Baltikumi turud pole positiivset tootlust juba pikka aega suutnud pakkuda.

Lühiajaline ning kärsitu investor on Balti aktsiaturult ilmselt juba lahkunud. Pikaajalistele investoritele avab see aga suurepärase võimaluse soodsa hinnaga positsioonide lisamiseks. Väikese Peetri portfelli laekub igal kuul 250 eurot ning sel korral investeerib ta selle raha Eften United Property Fundi. Eften käivitas just uue fondi probleemidesse sattunud kinnisvara soodsa hinnaga ülesostmiseks ning United Property Fundil on selles samuti osalus. Aasta perspektiivis on intressid siiski langustrendis ning Väike Peeter soovib sellest kinnisvarasse investeerides samuti osa saada.  

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas jaanuari 1,68%-se miinusega ning kuuga langes portfelli väärtus 17995 euro võrra. Suurepärase detsembri järel oli mõningane korrektsioon oodatud sündmus ning Suure Peetri und ei häirinud. Portfelli loomisest ehk septembri algusest on portfell 51161 euroga plussis.

Jaanuar ei olnud hea kuu intressitundlikele sektoritele nagu kinnisvara, roheenergeetika ning tööstus, milledest mitmed aktsiad kogesid 10-30%-st korrektsiooni. Eriti nõrgad olid elektriautode tootjad. Suure Peetri portfellis olev Nio kaotas kuuga enda väärtusest natukene vähem kui kolmandiku. Piisas, kui Tesla maalis 2024. aasta oodatavatest müüginumbritest eelmisest aastast kehvema pildi, et kogu sektor vabalangusesse saata. Turuosalised on harjunud, et Tesla käive kasvab igal aastal 50% võrra ja kui seekord jääb kasv 20% kanti, siis oli pahameel põhjendamatult suur. Kogu jaanuari vältel ostis Suur Peeter Niot vaikselt juurde ja on tänaseks positsiooni kasvatanud 5000 aktsia suuruseks.

Koos Nioga müüdi jaanuaris tublisti allapoole taastuvenergeetika aktsiad, mida Suur Peeter samuti mitmes osas juurde ostis. Suur tööstuskonglomeraat 3M teatas oodatust pisut kehvematest müügitulemustest ning aktsia langes kuuga pea 15% võrra. Kuna dividendide osas muudatusi ei toimunud, siis suurendas Suur Peeter  antud positsiooni kolmandiku võrra.

Suure Peetri portfelli edukaim aktsia oli jaanuaris telekomifirma Verizon, mis kallines kümnendiku võrra. Sarnaselt Teliale on ka Verizon oluliselt enda kulusid suutnud vähendada. Kuna samal ajal on toimunud ka firma tulude kasv, siis on ettevõtte rahavood oluliselt paranenud.

Jaanuar tõi Suure Peetri portfelli kaks uut investeeringut – Tesla ja iShares Large Cap China Fund. Kuuga neljandiku võrra langenud Tesla jõudis viimaks hinnatasemele, kust Suur Peeter näeb selles juba head riski-tulu suhet. Hong Kongis kauplevad Hiina aktsiad, mida saavad osta välisinvestorid ja need pole viimase 30 aasta jooksul olnud nii odavad kui täna. Hiinas on hetkel toimumas täiuslik torm. Kõik on nii halvasti alates kinnisvaraturust, majanduse stagneerumisest kuni olematute välisinvesteeringuteni. Kõige külmem on aga alati päikesetõusu ajal ja Suur Peeter hakkas väikeste summadega enda portfelli läbi indeksaktsia Hiina suurimaid ja kindlamaid aktsiaid lisama.

Nende ridade kirjutamise ajal on 1. veebruar ning Bonava teatas just enda oodatust paremad majandustulemused, millele järgnes aktsia 15%-ne tõus. Ettevõtte põhitegevus on stabiliseerunud  ning tootis neljandas kvartalis kasumit. Aastaga on ettevõtte võlakoormus alanenud 5 miljardi Rootsi krooni võrra. Paari järgneva päeva jooksul teavitab ettevõte täiendava aktsiaemissiooni tingimustest. Suur Peeter kavatseb sellest osa võtta, sest oodatava intressilanguse valguses on Bonava tugevneva bilansiga taas valmis naasma uude kasvufaasi.

Kuula ka viimast Investeerimisjuttude episoodi: