Avalehele
Age Petter: suvetellerist investeerimisfondide juhiks

Age Petter: suvetellerist investeerimisfondide juhiks

Pea kaks aastakümmet Swedbankis töötanud Age Petter rutiini ei tunne ning see, et talle tema tänane töö Swedbank Investeerimisfondid ASi juhina meeldib, paistab kaugele välja.

Age lapsepõlves polnud esialgu aga mingeid viiteid tulevasele karjäärile panganduses. „Ma tahtsin hoopis tuletõrjujaks saada,“ meenutab Age. „Ma ei mäleta enam täpselt, kust see mõte tuli, kuid see oli täitsa pikka aega kohe selline konkreetne veendumus.“

Suvetelleriks Hansapanka

„Olin üheksandas või 10ndas klassis, kui mõtlesin esimest korda, et tahan pangas töötada,“ räägib Age. „See tundus ülipõnev ja plaanisin, et lähen ülikooli ja sealt edasi panka tööle.“ Age on lõpetanud Tartu Ülikooli majandusteaduskonna ning kaitsnud ärijuhtimise magistrikraadi Estonian Business Schoolis. „Kandideerisin suvetelleriks peale teist kursust,“ meenutab Age. „Tööintervjuu koosnes grupitööst, kus kandidaatidelt oodati selgelt initsiatiivi ja enda teadmiste näitamist. Võtsin enda julguse kokku ja avaldasin igal pool arvamust, kus iganes sain,“ muigab Age. Seda pandi tähele ning temast sai Hansapanga suveteller.

Pärast suve lõppu pakuti Agele aga ettevõtete panganduse assistendi kohta Viljandis, mis tähendas noorele tudengile žongleerimist Tartu ja Viljandi vahet. „Kuna ma olin kaks aastat juba koolis käinud ja Viljandi oli Tartule piisavalt lähedal, mõtlesin, et küll ma need asjad ära korraldan,“ meenutas Age oma karjääri algusaastaid.

Tõus juhipositsioonile

2004. aastal pakkus Gunnar Toomemets, tollane Hansapanga liisingu regioonide direktor, Agele võimalust juhtida Viljandis liisingu esindust. „Kõigepealt olin natuke aega üksinda, aga peagi sain oma esimese alluva ja siis kohe varsti ka teise.“ Tollel ajal ei olnud aga juhtide sisseelamisprogrammi, koolitusi ning toetusvõrgustikku nagu täna. „Siis õppisid nii, et käisid võimalikult palju lahtiste silmadega ringi ja vaatasid pealt, mis teised teevad ja siis küsisid ja proovisid ja kolistasid oma ämbreid,“ toob Age välja. „Mul aga vedas, sest Gunnar oli väga hea juht. Tundsin, et ta on minu jaoks olemas, sain alati nõu küsida, kui vaja ja asju arutada. Hästi tugev tunne oli. Tema on mõjutanud väga tugevasti seda, milline juht ma täna olen. Õppisin temalt, kui tähtis on võtta see aeg, et olla oma inimeste jaoks olemas, ka siis, kui inimene pole sinuga samas ruumis. See on üks kindlasti väga suur asi“.

Ettevõttesisesed karjäärivõimalused

Alates 2004. aastast on Age töötanud erinevatel juhtivatel ametikohtadel nii liisingus kui ka eraisikute panganduses. Lisaks juhtis ta neli aastat Swedbanki kontorivõrku. Praegu töötab ta aga Swedbank Investeerimisfondid AS juhina. Miks nii palju liikumist? „Olen täpselt pool oma elust pangas töötanud,“ selgitab Age. „Ja põhjus on selles, et siin on lihtsalt nii palju erinevaid asju teha. Vahepeal kolisin Viljandist Tallinnasse. Ka elu muutus natuke. Kui sa oled aastaid sama asja teinud, siis vahepeal tekib tunne, et tahaks muutust ning Swedbankis on mul olnud võimalus töötada erinevatel ametikohtadel ning iga ametikoht on olnud täitsa omanäoline. Näiteks kui mõtlen tagasi ajale, mil liisingus töötasin, siis see oli aeg, mil sain hea võimaluse kogeda töötamist nii majanduskasvu kui -languse ajal, lisaks ei saa mainimata jätta ka meie aktiivset punti, kellega ka väljaspool tööaega palju aega koos veetsime. Kui liisingus suhtlesime peamiselt klientide ja koostööpartneritega, siis jaepangas jällegi puutusin väga palju kokku just erinevate majasiseste inimestega. Nägin, kuidas erinevad üksused töötavad ja sain praktiseerida, kuidas erinevad inimesed saada kokku ühe laua ja otsuse taha. See oli omaette kihvt väljakutse. Müügijuhtimise ja pakkumiste  osakonnas tuli aga juurde tihedam suhtlus Läti ja Leeduga, mis oli hästi huvitav. Ja kui kontorivõrku liikusin, hakkasin juhtima juhte, mis oli täiesti teistmoodi töö. Seal oli pidev muudatuste juhtimine – teenindusmudeli muudatused, restruktureerimine. Viimased poolteist aastat tegelesin COVID-19 situatsiooniga. See oli harukordne aeg, kus tegevusjuhised tuli käigu pealt välja mõelda ning valmislahendusi ja eelnevat sarnast kogemust polnud kusagilt võtta. Pidin arvestama nii omatöötajate kui klientide vajadustega ning samal ajal hoidma igapäevaselt töös meie pangaesindused üle Eesti. See on kogemus kogu eluks.“

Uued väljakutsed on Aget alati sütitanud ning raskused teda ei heiduta „Need pigem kõnetavad mind. Kui kõik on paigas ja stabiilne, siis see ei sobi mu rahutu loomusega,“ tunnistab Age. „Peab olema mingi võimalus saada midagi paremaks, ükskõik, kelle jaoks.“

Kumb on raskem – kandideerida või juhina värvata?

Age on ise väga vähe pidanud kandideerima, sest nende kahekümne aasta jooksul on ta pangasiseselt edasi liikunud pigem suunatud pakkumiste teel. „Aga olen ka kandideerinud,“ ütleb Age. „Nii edukalt kui edutult.“ Ise värvata on Age meelest raskem, sest otsus tuleb teha väga vähese info põhjal. „Kui olin alles värske juht, oli mul üks juhtum, kus paberil tundus kandidaat väga sobilik, kuid intervjuul tekkis mul kahtlusi,“ jutustab Age. „Tol ajal pidasin nõu oma juhiga ja otsustasime kõhutunde vastu. Hiljem tuli aga välja, et see inimene sobis teise tööprofiiliga siiski paremini.“ Täna on Agel kogemust rohkem ning ta julgeb usaldada oma sisetunnet.

Praegu töötab Age Swedbank Investeerimisfondid AS’i juhina ning kui uurida, mis väärtusi ta juhina hindab ja edasi sooviks kanda, tuleb välja, et kõige aluseks on suhtlemine. „Mulle sobivad väga Swedbanki väärtused „lihtne, avatud, hooliv“,“ toob Age välja. „Usun, et rohkem infot on parem, kui vähem infot. Asjadest tuleb rääkida, sest siis saab nendega tegeleda. Jälgin väga seda, et ma jagaksin ise palju infot ja samas soovin ka ise infot saada. Ka vastutuse võtmine on minu jaoks hingelähedane. Juht peab ja võtab vastutuse kogutiimi eest, kuid igal inimesel tiimi sees lasub samuti vastutus oma öeldud sõnade ja tehtud tegude ees.“

 

4 kiiret küsimust Agele

Mis Sa teed, kui tööl läheb midagi kehvasti?

Minu esimene valik oleks leida keegi, kellega niisama lobiseda. Ei pea puudutama üldse seda, mis on või läks halvasti. Nii on see üks kehv situatsioon vaid see üks.

Mis raamat on Sinu öökapil?

Armastan väga palju lugeda ja ma loen väga seinast seina. Mulle meeldivad juturaamatud, elulooraamatud ja juhtimisraamatud, mida Swedbank välja annab. Praegu on mul pooleli Michael Jordani elulugu. Kunagi kooliajal mängisin nii jalgpalli kui korvpalli ja Jordani tegemisi on väga palju kajastatud ja tema elu on väga huvitav. Sport on minu teema ja püüan ennast kursis hoida levinumate sporditeemadega. Mängin ise golfi, tennist, rannatennist – olen valmis proovima erinevaid põnevaid alasid.

Kuidas suhtud palgavahemike avaldamisesse töökuulutustel?

Mulle meeldib. See läheb väga hästi kokku selle avatusega, mille eest me Swedbankis seisame. Lisaks sellele, et see hoiab nii kandideerija kui meie aega kokku, on kandideerijal võimalus näha konkreetse töökoha potentsiaali ning planeerida oma karjääri.

Kui Sul oleks võimalus kohtuda enda 20-aastase minaga, siis mis nõu Sa talle annaksid?

Kui aus olla, siis ma ei tahaks talle midagi öelda. Need kakskümmend aastat Swedbankis on lihtsalt nii ägedad olnud ja arvan, et kõik need head ja vead, mis on olnud, on kõik olnud vajalikud selleks, et ma oleksin siin, kus ma täna olen ja see, kes ma täna olen. Aga kui midagi peaks ütlema, siis ütleksin talle, et usalda ennast ja pane edasi!

Märksõnad: Karjäär, KickStart, praktika