Avalehele
Õppejõud tagasi praktikale? Lugu sellest, kuidas sattusid Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud Swedbanki ridadesse

Õppejõud tagasi praktikale? Lugu sellest, kuidas sattusid Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud Swedbanki ridadesse

19. oktoobril sai avapaugu Tallinna Tehnikaülikooli ja Swedbanki ühine koostööprojekt, mille raames on neljal Tallinna Tehnikaülikooli õppejõul võimalus läbida praktika erasektoris ning kahekuise perioodi jooksul näha, kuidas näeb välja igapäevane töö Eesti suurimas pangas.

Õppejõududele praktikavõimaluste pakkumise projekt kasvas välja Swedbanki ja Tallinna Tehnikaülikooli (TalTechi) pikaajalisest koostööst. Eesmärk on jagada õppejõududega parimaid praktikaid erasektoris, mille kaudu anda õppetööle suurem praktiline väljund. Kuna praktikale oodati eelkõige õppejõude, kes ei ole viimase 5-10 aasta jooksul erasektoris töötanud, siis saavad programmi viljadest kasu ka TalTechi tudengid, kelleni kindlasti praktikaperioodi jooksul omandatud teadmisi edasi viiakse. Ka Swedbanki tuuakse läbi programmi akadeemilist teadmist ja kogemust ning ettevõttevälist vaadet, mis toob kindlasti ettevõttesse uusi mõtteid ja arendusideid.

Pilootprojekt Swedbanki ja TalTechi vahel

Pilootprojektis leiavad Swedbanki ridadesse tee neli Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna õppejõudu. Õppejõud saavad osa panga igapäevastest tegevustest ning kohtuvad endale huvipakkuva valdkonna ekspertidega, kellega luua kontakt ka tulevasteks aruteludeks. Praktika valdkonnad valiti välja vastavalt sellele, millises valdkonnas soovivad õppejõud uusi teadmisi omandada.

Nii kujunesidki välja praktikaüksused pangas: jätkusuutlikkuse- ja kommunikatsiooni-, ettevõtete panganduse, finants- ja juriidiline divisjon.

Praktika saab alguse ühise õppepäevaga, kus Swedbanki esindajad räägivad laiemalt panganduse ärist, riskijuhtimisest, inimeste juhtimisest, digitaalsetest lahendustest ning kommunikatsioonist. Seejärel suunduvad õppejõud teda huvitavatesse üksustesse praktikale, et näha, milline näeb välja õpetatava valdkonna igapäevatöö. Praktika viiakse läbi kahekuise perioodi jooksul. Projekt võetakse kokku ühisel kohtumisel detsembris, mil tehakse kokkuvõtte möödunud praktikaperioodist Swedbankis ning kogutakse osalejatelt tagasisidet potentsiaalseteks tulevasteks programmideks.

Tallinna Tehnikaülikooli ettevõtluskoostöö koordinaator ja praktikaprogrammi eestvedaja Helena Rozeiki sõnul on igati märkimisväärne, et Swedbank oli valmis looma võimaluse TalTechi õppejõududele suurpangas praktiseerida. “Praktikaprogramm annab õppejõududele võimaluse minna raamist välja, saada unikaalne sissevaade suurpanga sisemaailma ja tuua see praktiline kogemus läbi õppetöö tudengiteni. Hindan kõrgelt sellelaadset ettevõtete ja ülikoolide vahelist koostööd, mis võimaldab jagada kummagi poole kogemust ja luua uut sünergiat. Tegemist on uue algatusega, kuid loodetavasti saab sellest pikaajaline koostöö“.

Swedbanki välise järelkasvu valdkonnajuht ja pangapoolne praktikakoordinaator Kristiin Koppel toob välja, et taolised ettevõtmised on ühe eduka koostöö oluliseks osaks. „Pangana on meile oluline panustada ettevõtte järelkasvu ning seetõttu teeme järjepidevalt koostööd ka ülikoolidega. Kvaliteetne haridus ei ole vaid ülikooli, vaid ka erasektori mure. Läbi taolise programmi panustame kaudselt ka meie tulevikutalentidele kvaliteetsema hariduse pakkumisse. Seetõttu näeme, et õppejõududele praktikavõimaluste pakkumises suurt väärtust.“

 

Märksõnad: praktika, TalTech