Avalehele
Vaata, milliseid ärisid ukrainlannad Eesti eri paigus avavad

Vaata, milliseid ärisid ukrainlannad Eesti eri paigus avavad

Ettevõtlusprogramm Empowering Women on kaks aastat toetanud Ukraina sõja eest põgenenud naisi Eestis. Aprilli lõpus esitlesid osalejad kaheksa kuu pikkuse ettevõtlusprogrammi tulemusi ning tutvustasid ettevõtteid, mis avatakse Tallinnas, Tartus, Raplas, Rõuges ja Viljandis.

Empowering Women ettevõtlusprogrammi korraldavad 2022. aastast Garage48 ja Eesti Pagulasabi, ning programmi Eestis avamise on võimalikuks teinud Briti Nõukogu ja Swedbank, kes on programmi kahe aasta vältel toetanud.

“Briti Nõukogu on kindlalt pühendunud Ukraina põgenike toetamisele, kellest määrava osa moodustavad naised ja emad. Garage48 abiga soovime pakkuda neile võimalusi, et elada Eestis täisväärtuslikku elu, ennast siin teostada ja olla avatud ühiskonna väärtuslikud liikmed,“ ütles Ursula Roosmaa, Briti Nõukogu Eesti juht.

„Swedbank toetab programmi juba mitmendat korda ning on imeline näha kui suur on selle mõju. See võrgustik ja need teadmised ning kogemused, millega naised programmist väljuvad, jäävad neile igaveseks ja annavad võimaluse ning enesekindluse oma äriga alustamiseks ükskõik kus. Programmi lõpuks olid mitmetel osalejatel ettevõtted asutatud, tooted ja teenused müügis ning esimesed maksvad kliendidki olemas. Soovime koostööga jätkata, et niivõrd praktilist ettevõtluskoolitust naistele ka tulevikus pakkuda,“ kommenteeris Triin Preem, Swedbanki start-up segmendi juht.

Empowering Women ettevõtlusprogrammis alustas oma teed enam kui 50 ettevõtlikku ukrainlannat, kellest enamik liikus programmi ärimudeli ja äriplaani disainimise faasi. 6-kuulise mentorprogrammi vältel said osalejad lisatuge oma äriideede edendamiseks vajaduspõhise mentorluse, naisettevõtjate külastamise ning Eesti Pagulasabi MindSpring vaimse tervise programmi läbi. Kogu programmi vältel on alustavatele ettevõtjatele mentoritena toeks olnud enam kui 20 kohalikku ettevõtjat ja eksperti.

2024. aasta programmi tulemused

Kuuri Kohvik tegutseb Rõuge südames asuva Kunstikuuri osana. Peretiim taotles edukalt Töötukassa alustava ettevõtja toetust. Rõuge kunstikuur | Rõuge | Facebook

SKARB on pop-up käsitööpood, mis koondab Ukraina käsitöömeistrite loomingu ajutiste müügikohtadena kultuuriüritustel. Virtuaalne platvorm pakub käsitöömeistritele lisatuge.
Siit leiad ettevõtte pop-up veebipoe.

SOIHA looduslikud seebid ja näomaskid on valmistatud Viljandimaal Olga poolt. Empowering Women programmi jooksul seadis Olga üles veebipoe, kus saad tutvuda laia valikuga.

Fruitiki suhkru- ja säilitusainete vabad puuviljasnäkid valmivad Tallinnas ning tänaseks on ettevõtte peretiim loonud esmase püsikliendibaasi.
Tooteid saad tellida Instagrami vahendusel.

Aquarellegant tegutseb Tartus, luues siidimaale ja pakkudes siidimaali kursusi. Ettevõtlusprogrammi raames oli fookuses tootearendus.
Lisainfo leiad Instagrami lehelt.

Maasika Baari looja Yevheniia osales Empowering Women ettevõtlusprogrammis teist korda, soovides oma käsitöömaiustuste valmistamist laiendada Tartusse.
Lisainfo leiad Facebooki lehelt.

Unique Titanium Art loob unikaalseid käsitööehteid Raplas. Ettevõtlusprogrammis osalemise eesmärgiks oli taastada tegevus, mis Ukrainas sõja tõttu pooleli jäi.
Lisainfo ettevõtte Instagrami lehelt.

Märksõnad: Ettevõtlus, Naised, Ukraina