Avalehele
Kes vajab elukindlustust kõige rohkem?

Kes vajab elukindlustust kõige rohkem?

Elukindlustusse panustatud summa on asendamatu ootamatult keerukates olukordades, millesse sina või sinu lähedased võivad sattuda, kui ühel hetkel sissetulek kaob. Lisaks aitab elukindlustusega seotud uus teenus nüüd ka sinu last.

Mida saab 13 euro eest? Selle eest võib poest osta paar pakki jäätist või kiirmoeketi poest T-särgi. Ent selle rahaga võib tagada endale ka kindlustunde ja meelerahu. Keskmine elukindlustuslepingu sõlmija Swedbankis tasub igal kuul 13 eurot oma elu kindlustamise eest. Millal ja miks tasub oma elu kindlasti kindlustada?

Alustuseks küsi endalt: kui minuga peaks midagi juhtuma, kas see mõjutab rahaliselt minu lähedasi. Kui vastad jah, on mõistlik teha elukindlustus. Kellele on elukindlustus iseäranis vajalik? 

  • Oled lapsevanem või plaanid lapsi

Ühelegi lapsevanemale pole uudis, et lapse eest hoolitsemine, koolitamine ja huviringid on kulukad. Kui isa-emaga peaks midagi juhtuma, aitab elukindlustusest hüvitatav summa tagada lapsele elatise. Lisaks kuulub Swedbanki elukindlustuse juurde ka kiusamisvastane teenus, mis toetab lapsevanemaid ja nende lapsi kiusamisjuhtumite korral. Teenust pakub fond Fonds Plecs ja see on mõeldud 6–17-aastastele, keda kiusatakse või kes on ise kiusajad. Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuhi Eleriin Reinmanni sõnul pakuvad spetsialistid personaalse nõustamise käigus perele personaalset tuge ja praktilisi soovitusi, et aidata lapsel arendada konfliktides hakkama saamise oskusi. Loe rohkem kiusamisvastase teenuse kohta siit.

  • Toetad rahaliselt oma vanemaid või teisi lähedasi

Elukindlustus on kui rahaline päästerõngas. Isegi, kui oled kogunud sääste, ei pruugi neist piisata pere kulutuste katmiseks, kui sissetulek kaob. Näiteks kindlustatu surma korral saavad need, kes on määratud kindlustuslepingus kasusaajateks, kogu elukindlustuse summa, et tasuda laenude ja liisingute eest või katta muid kulutusi.

Pärimisasjadele võib kuluda kuid, aga elukindlustuse hüvitis makstakse välja kohe, hiljemalt  30 päeva jooksul. Viimase uuringu* järgi tegi üle kolmandiku oma elu kindlustanud inimestest endale elukindlustuse just sel põhjusel, et nende pereliikmed saaksid raha vajadusel kiiresti kätte.

  • Oled võtnud kodu- või õppelaenu

Rohkem kui kaks kolmandikku elukindlustuslepingu sõlminutest Eestis soovis kaitsta oma perekonda laenukohustuste täitmise eest, kui nendega peaks midagi juhtuma*. 82% kindlustusvõtjatest, kellel oli laen tagatud hüpoteegiga, valisid kindlustuse, mis kaitseks neid ka töötuse ja töövõimetuse korral.

Keskmiselt sõlmitakse elukindlustusleping Swedbankis 34-aastaselt. “Selles vanuses ostavad inimesed endale tihtipeale esimese kodu ning elukindlustus annab sel juhul nii iseendale kui ka pereliikmetele kindlustunde, et ootamatu terviserikke korral saab laen raskusteta tasutud,” selgitas Eleriin Reinmann.

Suurim elukindlustussummade vahemik Swedbankis ulatub 1 miljonist kuni 2,3 miljoni euroni. Oma valikuid kaaludes võta appi elukindlustuse kalkulaator, mis arvutab välja, milline võiks olla sinu soovituslik elukindlustussumma kuus. 

  • Oled ise endale tööandja või töötad pereettevõttes

Elukindlustus maksab hüvitist tõsise tervisemure korral, mis on toonud kaasa töövõimetuse vähemalt üheks aastaks. Pooled elukindlustatud inimestest soovisid uuringu järgi kaitsta end just selle eest, kui nad ei ole enam võimelised töötama ega raha teenima.

Statistikaameti andmetel oli aastal 2021 üle 85% surmajuhtumitest põhjustatud mõnest raskest haigusest, 5% juhtudel oli põhjuseks õnnetus või trauma. Seega võib elukindlustust võrrelda riskijuhtimisega.

  • Sul on kõrge riskiga töö või ekstreemsed hobid

Lisades elukindlustusele õnnetusjuhtumikaitse, saad hüvitist ka trauma korral. Hüvitis on abiks tõsisema vigastuse, näiteks luumurru korral.  Nii ei pruugi sa pärast õnnetust kohe tööle kiirustada, vaid võid end korralikult ravida.

Töö teatud sektorites, näiteks ehituses, kaevanduses, päästeteenistuses või lennunduses on alati kõrgendatud riskiga. Amet, millesse risk on sisse kirjutatud, tähendab ka suuremat tõenäosust töövõimetuseks. Kui sul on ekstreemsed hobid, tuleb nendest kindlustuspakkujale kindlasti rääkida, sest need mõjutavad kindlustuslepingu sõlmimist.  

*SKDS Reserach Centre “Attitude towards risk and life insurance, Attitude towards risk and life insurance. October – November 2019”

Märksõnad: Elukindlustus, Kindlustus