Avalehele
Kuidas kaitsta oma vara tormituulte ja äikesevihmade eest?

Kuidas kaitsta oma vara tormituulte ja äikesevihmade eest?

Eesti kevade ja suve lahutamatuks osaks on tormituuled ja äikesevihmad, harvad ei ole ka rahehood. Seega ole nutikas ja kontrolli aegsasti, kas sinu kehtival kodu- ja sõidukikindlustusel on piisavalt hea kaitse ning kas see laieneb ka loodusnähtuste poolt tekitatud kahjudele.

Swedbanki kogemus näitab, et loodust ei tasu kindlasti alahinnata. Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuhi Liina Laksi sõnul on kõige murettekitavamad kahjujuhtumid põhjustatud tulekahjudest. Eelmisel aastal leidis enamik äikese tekitatud tulekahjudest aset juunis. „Kuigi tulekahjusid ei juhtu nii sageli kui teisi, näiteks veega seotud õnnetusjuhtumeid, on tulekahju korral kahjusummad võrreldes teiste riskidega üldiselt mitmeid kordi kõrgemad,“ sõnas Laks. „Näiteks maksis eelmisel aastal Swedbank P&C Insurance tulekahju põhjustatud kahjude hüvitamiseks kliendile välja üle 360 000 euro. Tegemist oli keravälgust alguse saanud õnnetusjuhtumiga.“

Loe veel: 8 üllatavat olukorda, kus kodukindlustus Su ootamatud kulud katab

Tormi puhul on üsna tavapärane, et tugeva tuule tõttu murduvad puud ja oksad kahjustavad vara. Kahju võib tekkida ka õue jäetud lahtiste esemete tagajärjel, mis tugeva tuulega lendu lähevad. Äikesetormid tekitavad tihti ka elektrikõikumisi, mille tõttu võivad kahjustada saada elektroonikaseadmed. „Kahjude ennetamiseks ja kodust pikemalt ära olles tasub kindlasti uksed ja aknad sulgeda ning elektriseadmed vooluvõrgust lahti ühendada, et neid pinge kõikumise eest kaitsta,“ ütles Laks, „lisaks, kui inimesel veel kodukindlustust pole ja ta plaanib seda teha või isegi siis, kui leping juba sõlmitud, on mõistlik üle vaadata, kas valitud kindlustusandja hüvitab ikka elektrikõikumisest põhjustatud kahjud. Kui lepingus sellekohast märget pole, tasub kindlasti kindlustusnõustajalt täiendavat infot küsida.“

Kuidas kaitsta sõidukit?

Selleks, et vältida kahjustusi sõidukile, mida võivad tekitada puudelt langevad oksad, tuulega lendu läinud esemed või muud ilmastikunähtused, soovitame auto garaaži parkida. Kui see pole võimalik, tuleks sõiduk parkida võimalusel lagedale. „Kuigi võib tunduda, et paduvihma ja tormituulte eest on sõiduk puu all rohkem kaitstud kui lagedal, tuleb arvestada, et tugeva tuule ning suurtest sademetest tingud pehme pinnase või pikselöögi tabamuse tagajärjel võib sõidukile langeda puult suuremaid oksi või koguni terve puu,“ ütles Eivo Kisand, Swedbanki liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonnajuht.

Soojade ilmadega pole võõras ka vaatepilt, kus parkivatel sõidukitel on salongi ülekuumenemise vältimiseks jäetud aknad praokile või katuseluuk lahti. Lisaks kõrgemale varguseohule võib see aga teha karuteene äkitselt alanud vihma korral. Vesi võib kahjustada nii sõiduki interjööri kui elektroonikat.

Loe veel: Vähem välistusi, laiem kaitse – Swedbanki kaskokindlustus

Tugeva tormi ajal tuleb olla väga tähelepanelik ka liigeldes. Tugev sadu võib nähtavust piirata, mis teeb liikluses toimuva jälgimise raskemaks. Suurema vihmasajuga jõuab tänavatele ka tavapärasest rohkem vett, mis omakorda pikendab sõiduki pidurdusteekonda. Hoovihmaga tekkinud suuremaid lompe ja veetakistusi tuleb läbida ettevaatlikult, et vältida kahjustusi sõidukile või selle osadele.

 

Vaata lisaks: