Avalehele
TESTI ENNAST! Kas peaksid oma elu kindlustama?

TESTI ENNAST! Kas peaksid oma elu kindlustama?

Kas on sul sääste puhuks, kui peaksid haiguse tõttu mitmeks kuuks töölt eemale jääma? Kas sinu pere tuleb toime, kui peamine sissetuleku teenija ootamatult sureb? Kelle õlule jäävad sel juhul laenukohustused ja igapäevased kulud?

„Elukindlustus on osa inimese finantstervisest, mis aitab majanduslikult toime tulla, kui juhtub õnnetus, tabab raske haigus või surm,“ ütleb Swedbanki elukindlustuse valdkonnajuht Eleriin Reinmann. Sellises olukordades aitab elukindlustus koos lisakaitsetega valutumat toime tulla.

Eleriin Reinmann annab kolm mõtteharjutust, mille abil välja selgitada, kas sina kuulud nende inimeste hulka, kes võiksid vajada elukindlustust.

Harjutus 1. Küsi endalt, kas sina ja sinu pere saab rahaliselt hakkama, kui sa pole võimeline raske haiguse tõttu tööd tegema või peaksid ootamatult haiguse või õnnetusjuhtumi tõttu surema. Kas sinu lähedased tulevad sel juhul toime laenukohustuste ja muude igapäevaste kulude eest tasumisega? Kui vastus on ei, tasub kaaluda elukindlustust.

Harjutus 2. Pane kirja oma pere sissetulekud ja kohustused. Lahuta sissetulekust maha kohustustele kuluv summa. Mis tuli jääk? Seejärel arvesta maha peamise sissetuleku tooja panus. Mõtle läbi, mida see olukord pere eelarvele tähendab. Kui eelarve jääb pärast väga pingeliseks või sootuks miinusesse, on kasulik mõelda elu kindlustamisele.

Harjutus 3. Sa elad üksi. Kellele jäävad sinu laenukohustused, kui sinuga peaks juhtuma traagiline õnnetus? Tõsi on, et laenud ei jää panga kanda, vaid päritakse nii varad kui ka kohustused. Kui sa ei soovi riskida, et sinu kohustused jäävad näiteks vanemate või õdede-vendade kanda, kaalu sellist elukindlustuslepingut, mis kataks sinu vajadused.

Kuidas kujuneb elukindlustuse hind?

Elukindlustuse hinna kujundamisel arvestatakse

  1. vanust,
  2. kindlustussumma suurust,
  3. terviseseisundit.

Elukindlustuslepingu sõlmimisel hinnatakse terviseriske, võetakse arvesse esinenud haigusi ning vastavalt sellele kujuneb personaalne kuumakse. Elu tasub kindlustada juba noore ja tervena, sest nii tuleb ka hind soodsam.

Kui suurele summale elu kindlustada?

Swedbank soovitab kindlustada vähemalt kahe aasta sissetuleku ja kõik kohustused. Elukindlustusleping võib kesta kümneid aastaid. Kuna sissetulekud aja jooksul tihtipeale muutuvad, tasub sellega arvestada ning võtta pigem suurem kindlustuskaitse.  Aeg-ajalt on kasulik vaadata üle ka oma kindlustuslepingu tingimused, et hinnata, kas need vastavad sinu praegustele vajadustele.

Elukindlustust pakub Swedbank Life Insurance SE, kelle kindlustusagendina tegutseb Swedbank AS. Tutvu tingimustega aadressil www.swedbank.ee ja vajadusel konsulteeri asjatundjaga.