Avalehele
Viis soovitust ohutuks liiklemiseks talvistes oludes

Viis soovitust ohutuks liiklemiseks talvistes oludes

Eestimaa talv on heitlik – kord kogeme tuisku ja hiiglaslikke lumehangi ning postkaardilikku võlumaad, seejärel sula, jäidet ja vihmasabinat. Ühtlasi tähendab see, et väga paljud inimesed peavad kohanema muutlike talveoludega ka liikluses. Kuidas tagada, et jõuaksid neis oludes turvaliselt koju?

„Autoõnnetuste arv kasvab talvekuudel mõnevõrra, kuid paraku on kahjud just siis suuremad, sest kõikvõimalikud kokkupõrked on libeduse tõttu tugevamad. See muudab omakorda sõidukite kahjustused suuremaks ja nende parandamise kulukamaks,“ selgitab Swedbanki sõidukikindlustuse valdkonnajuht Aleksei Žemkov. Millele tasub talvistesse liiklusoludesse minnes mõelda?

1. Puhasta auto lumest ja jääst!

Talvekuudel unistavad autoomanikud soojast garaažist, kust hommikul lumest ja jääst puutumata autoga välja sõita. Reaalsus on aga see, et pärast tihedat lumesadu peavad paljud meist hommikul oma auto lumest välja kaevama ja jäätunud aknaklaase puhtaks kaapima.

Ajanappuses jääb see aga pahatihti korralikult tegemata. Nii näeb liikluses autosid, mille esiklaas ei ole täielikult puhastatud ning juhi vaateväli piiratud. Niigi keerulistes liiklusoludes on piiratud nähtavus soodustav tegur õnnetuse juhtumiseks. Kindlasti tasub tähele panna ka auto katusel olevat lund ja jääd, sest need võivad ootamatult sõidu ajal esiklaasile kukkuda või tagumise auto pihta lennata.

Auto korraliku puhastamise ajal ei tohiks samas unustada, et lume ja jää all on klaaspinnad ning ka autokerele võivad tugeva kaapimise käigus tekkida kriimud.

2. Ole valmis ootamatusteks!

Ilmselt on igas autos olemas jääkaabits ja lumehari, enamasti on need tänapäeval ka ühendatud. See riistapuu ei aita aga siis, kui auto jääb lumme kinni. Seega tasub autos hoida ka väikest lumelabidat, millega juba enne liikuma hakkamist suurem lumevaal rehvide eest ära kühveldada.

Päris keerulisteks olukordadeks võiks autos olla pukseerimisköis ja -konks. Sõidukikindlustust sõlmides tasub silmas pidada, kas see katab ka autoabi teenuse juhtudeks, kui sõidukiga ei ole võimalik liiklemist alustada või jätkata.  

3. Vali õige sõidustiil!

Libedad ja lumised teed nõuavad aeglasemat sõitu ja suuremat ettevaatust, sest teeolud võivad väga järsku muutuda. Õnnetuste vältimiseks tuleks teel olles hoida turvalist pikivahet, sest pidurdusteekond võib jää ja lumega olla oluliselt pikem.

Katsed on näidanud, et heades teeoludes 90 km/h sõites ja äkkpidurdades on pidurdusteekond umbes 50 meetrit, kuid lumisel ja jäisel teel pikeneb see pea 90 meetrini. Ka sõidukiirus tuleks valida vastavalt teeoludele – kuigi enamasti on maanteedel sõidukiirus 90 km/h, siis on lume ja jää, pinnatuisu või halva nähtavuse korral oluline valida ohutu sõidukiirus.

4. Ole tähelepanelik – metsloomal on alati peatee!

Hämaral ajal ja jahihooajal satub maanteedele ka üha rohkem metsloomi. Transpordiameti andmetel toimub igal aastal umbes 6000 loomadega seotud liiklusõnnetust. Looma või linnuga kokkupõrkel tuleb auto peatada, lülitada sisse ohu- ja ääretuled, enne autost välja astumist tuleb selga panna ohutusvest, et oleksite teel nähtav.

Kui kokkupõrkes on inimkannatanuid, tuleb helistada numbril 112. Kui on viga saanud või hukkunud suuruluk, siis tuleb sellest teavitada 1247. Hea on teada, et kokkupõrkel loomade ja lindudega hüvitab kahjud üksnes kaskokindlustus, mitte liikluskindlustus.

5. Kindlusta oma auto

Kõik eelnevalt loetletud ettevaatusabinõud aitavad liiklusõnnetuste riski vähendada, kuid vaatamata sellele võib õnnetusi libeda ja lumega ikka ette tulla. Kohustuslik liikluskindlustus on vastutuskindlustus, kus kindlustusandja hüvitab kulud vaid kannatanule. Kaskokindlustus kaitseb ka õnnetuse põhjustaja enda autot.

„Talvistes oludes võib kokkupõrkeid sagedamini ette tulla ka liiklusmärkide, teepiirete ja aiapostidega, samuti võib sõiduk kannatada saada vastu lumevalli sõites. Kõigil neil juhtudel on abiks justnimelt kaskokindlustus, kes aitab hüvitada autoremondi kulud. Oma kindlustusandjalt tasub lisaks uurida, kas pakutakse laiema kaitsega lahendust, mis hüvitaks vajadusel ka õnnetusjuhtumi ajal sõidukis kahju saanud isiklikud esemed,“ soovitab Swedbanki sõidukikindlustuse valdkonnajuht Aleksei Žemkov.

Tutvu erakliendi kaskokindlustuse pakkumisega siin ja ärikliendi pakkumisega siin. Täpse hinna arvutamiseks ja lepingu sõlmimiseks on vaja sisse logida ja vajutada nuppu “Arvuta hind“.