Avalehele
Ekspordi väljavaade on lähiajal hea

Ekspordi väljavaade on lähiajal hea

Eesti päritolu kaupade väljaveo kasv on sel aastal väga tugev olnud. Juunis suurenes see aastases võrdluses 25%, teises kvartalis 43% ja esimesel poolaastal 30%.

Üle 60% kasvust tuli juunis aga kolmest kaubagrupist: mineraalsed kütused, puittooted ja elektroonikatooted. Samas oli ekspordikasv võrdlemisi tugev ka ilma nende kaupadeta. Tugev mõju ekspordikasvule on ekspordihindade kiirel tõusul, mis on viimastel kuudel kiirenenud. Juunis kasvasid eksporditavate kaupade hinnad aastases võrdluses 12%. Ekspordimahu kasv oli aga tugev ka hinnakasvu arvestades.

Üle poole Eestis toodetud kaupadest eksporditi juunis USA-sse ja Hollandisse. Teises kvartalis oli nende kahe riigi osakaal keskmiselt 37%. USA-sse veetakse peamiselt kommunikatsiooniseadmeid, Hollandisse aga töödeldud kütteõli. Euroala riikidesse veetakse üle 40% Eestis toodetud kaupadest ning juunis suurenes kaupade eksport sinna 27%. Eesti on oma kaupade turuosa euroalal suurendanud juba alates 2016. aastast ja pandeemia ajal ehk alates eelmise aasta algusest on turuosa kasv kiirenenud. Euroopa Liidu riikide hulgas ja 2019. aasta võrdluses on selle aasta esimese viie kuuga Eestist eksporditud kaupade kasv kõige tugevam olnud.

Ka kaupade impordikasv on väga tugev. Juunis kasvas import aastases võrdluses 45%, teises kvartalis 49% ja esimesel poolaastal 30%. Ka impordikasvu juures tuleks arvestada hinnatõusu. Sarnaselt ekspordihindadele, oli ka impordihindade kasv kiirenenud juuniks 12 protsendini. Ligi 60% kaupade impordikasvust tuli vahetarbekaupadest, mis moodustavad üle poole imporditavatest kaupadest. Vahetarbekaupade impordi kiire kasv näitab tootmissisendite suurenenud nõudlust, mis omakorda viitab tugevamale majanduskasvule.

Maailma kaubandusmaht oli juba maikuuks tõusnud tublisti üle pandeemiaeelse tipu ning selle kasv on kiirenenud. Üha kiirenevat kasvu näitab ka Eesti suuremate kaubanduspartnerite import. Euroala ostujuhtideindeks on juulis veelgi tõusnud ning sama näitaja kogu maailma kohta viitab majanduse tugevale kasvule ja kiirele kriisist taastumisele. Kuigi juulis maailma ostujuhtide indeks veidi langes, oli see jätkuvalt tugev.

Eesti tööstusettevõtete ekspordi väljavaade küll kolmandas kvartalis veidi nõrgenes, kuid on ikkagi 2018. aasta lõpu kõrgel tasemel. Samas on ettevõtete hinnang oma eksporditellimuste kohta viimase 14 aasta kõrgeim. Ettevõtete tootmist häirivad aga tarneprobleemid ja koos sellega kiiresti tõusvad tootmissisendite hinnad, mis sunnivad müügihindu tõstma. Eesti suuremate kaubanduspartnerite majandused on eelmise aasta majanduslangusest kiiresti väljunud, ning nõudlus paraneb. Seega peaks ekspordi väljavaade vähemalt lähiajal hea püsima.

Märksõnad: Eksport, Väliskaubandus