Avalehele
Sanktsioonide mõju Venemaa majandusele

Sanktsioonide mõju Venemaa majandusele

Venemaa agressiooni tõttu lääneriikide poolt kehtestatud sanktsioonid on toonud kaasa paanika Venemaa elanike hulgas ja rubla kurss on teinud väga tugeva languse. Venemaa keskpank tõstis rubla hoidmiseks intressimäärad 20 protsendini.

Keskpank alustas intressimäärade tõstmisega juba eelmise aasta kevadel ning see oli veel enne tänast tõstmist 9,5%. Ettevõtete üle 1-aastaste rublas antud laenude keskmine intressimäär oli juba eelmise aasta lõpus ligi 9% ning nüüd lendavad need intressimäärad veelgi kõrgemale. Tarbijahinnad kasvasid jaanuaris üle 8% ja nüüd on oodata inflatsiooni järsku kiirenemist.

Rubla nõrgenemine ja inflatsiooni kiirenemine annavad löögi Venemaa elanike ostujõule ja ettevõtete jaoks muutub tootmissisendite import väga kalliks. Samas tuleks arvestada, et pärast naftahindade kukkumist, Venemaale sanktsioonide kehtestamist ja rubla järsku nõrgenemist oli 2015. aastal inflatsioonitempo tipp Venemaal 17% juures ja ettevõtetele antavate üle 1-aastaste rublalaenude keskmine intressimäär samuti 17% lähedal. See pigistas Venemaa majandust tugevasti – majandus oli languses kaks aastat – kuid hakkas siis uuesti kasvama. Samas on kasv olnud siiski aeglane ja Venemaa elanike eratarbimise maht on viimase kaheksa aastaga jäänud üha rohkem maha 2003-2013 kasvutrendist. Praeguste sanktsioonide tulemusel eratarbimise mahajäämus süveneb veelgi, kusjuures sanktsioonide mõju ilmneb järk-järgult.

See, kuidas Vene rubla vastu peab, on raske hinnata, kuid lääneriikide poolt Venemaa välisreservide osaline blokeerimine takistab nii rubla kursi, kuid ka sõjategevuse ja kogu majanduse toetamist. Venemaa nõuab nüüd suures hädas eksportijatel välisvaluuta müümist riigile ning on kehtestanud kapitalikontrollid, sh keelab oma residentidel välisvaluuta välismaale saatmise.

Reitinguagentuur S&P langetas Venemaa võlakirjade reitingu allapoole investeerimisjärku ning Moody’se otsus jäi vaid üks järk üle rämpsvõlakirjade taset negatiivse väljavaatega. See on väga karm olukord ja väljavaade Venemaa majanduse kohta.

Tutvu Swedbanki makroanalüütikute koostatud joonistega, mis iseloomustavad Venemaa agressiooni mõju majandusele ja Eesti majandussuhteid Venemaa, Valgevene ja Ukrainaga. Joonisted leiate klikkides siia!

Märksõnad: kriis, Venemaa