Avalehele
Tööstusettevõtete uuring 2021: Eesti suurim majandussektor toibus kriisiaastast üllatavalt kiiresti

Tööstusettevõtete uuring 2021: Eesti suurim majandussektor toibus kriisiaastast üllatavalt kiiresti

Eesti töötleva tööstuse ettevõtted on kriisiaasta selja taha jätnud ja näevad sel aastal kasvamas nii käivet kui kasumlikkust ning planeerivad ligi 3000 inimese värbamist, selgus Swedbanki tööstusettevõtete uuringust.

Värskelt valminud Swedbanki tööstusettevõtete uuringus osalenud ettevõtetest 76% plaanib sel aastal kasumlikkuse suurenemist või samaks jäämist, 58% ootab käibe kasvu ja 31% käibe samaks jäämist. Kõige tugevamat käibekasvu prognoosib tänavu puidutööstus, kes hindab kasvuks 11,9%, ülejäänud tööstussektorite kasvuootus on suurusjärgus 5%.

„Tänavusest uuringust tuli välja, et tööstusettevõtted jätkavad nii investeeringute kui ka uute eksporditurgude hõivamisega, mis eeldab järjest nutikamat tootmist. Meie tööstusettevõtete eduloo taga on ettevõtjate sihikindel töö, planeerimine ja investeeringud. Tööstussektor seisab kindlatel jalgadel ja seetõttu suudeti ka kriis üllatavalt kergesti üle elada,“ kirjeldas Swedbanki tööstusettevõtete osakonna juht Raul Kirsimäe.

Uuringus osalenud ettevõtjate hinnangul ulatuvad kriisi mõjud siiski ka käesolevasse aastasse: kasvanud on sisendite hind (71% vastanutest), tekkinud on tarneprobleemid (58%), ajutiselt vähenesid tellimused (49%) ning probleeme oli ka likviidsusega, laoruumi puuduse ja uute tarnepartnerite otsimisega. Veerand vastanutest tõi aga välja, et tellimused selleks aastaks kriisi mõjul hoopis kasvasid.

„Iga päevaga rohkem taustale nihkuva tervishoiukriisi asemel näeme, et kohalikud tööstusettevõtted on järjest enam mures varustuskindluse pärast ning peavad laienemisvõimalustele keskendumise asemel lahendama hoopis tootmise käimas hoidmiseks tarnetega seotud probleeme,“ selgitas Kirsimäe ettevõtete kiirelt muutuvaid väljakutseid. „Arvestades olukorda oleme valmis finantseerima nii tehaste toimimiseks vajalike laovarude suurendamist kui ka konkurentsivõime kasvatamiseks ja laienemiseks vajalikke tehnoloogiainvesteeringuid, et toetada kohaliku tööstuse kasvu eksporditurgudel.“

Uuringust selgus, et tööstussektori jaoks ei ole kadunud ka tööjõuga seotud väljakutsed. Tööstussektoris keskmiselt planeeritakse tänavu töötajate arvu kasvatada 2,4% võrra, mis tähendab sektoris hõivatud inimeste arvu arvestades ligi 3000 uue inimese värbamist.

Samas ei ole koroonakriis töötajate värbamist tööstusettevõtetele lihtsamaks muutnud, sest tööstussektor otsib teistsuguse kvalifikatsiooniga inimesi kui koroonakriisis enamasti majutuse ning toitlustuse sektoritest vabanenud inimestel pakkuda oleks. „Arvestades, et tööstussektor planeerib stabiilse tööandjana uuringu järgi 1,2–4,3% suurust palgatõusu, ei ole võimatu vähemalt mingi osa inimeste erialane kannapööre,“ hindas Kirsimäe. Swedbanki tänavu märtsis ja aprillis läbi viidud tööstusettevõtete uuringus osales kokku 269 ettevõtet, kus töötab kokku 25 053 inimest ja ettevõtete aastane koondkäive on 3,73 miljardit eurot.

Tutvu 2021. aasta tööstusettevõtete uuringu tulemustega!