Avalehele
5 lihtsat nippi jõulurõõmuks, mitte stressiks

5 lihtsat nippi jõulurõõmuks, mitte stressiks

Jõulud tulevad. See on kindel. Ja et nad on iga aasta samal ajal, on ka kindel. Pea igaüks meist teeb lähedastele jõuludeks kinke ja see plaan on selge põhimõtteliselt aasta ringi, ometi kipume jõuluoste jätma viimasele minutile.

Tulemus: stress ja mõttetult suur kulutatud summa. Kui Sina eelistad jõule hoopis nautida, viska pilk meie viiele lihtsale jõulurõõmu nipile.

Alusta kohe!

24. detsember, kell on 3, emale ei ole ikka veel kinki. Tormad kaubanduskeskusse ja haarad kiirustades esimese okei tunduva eseme. Hind? Pole tähtis, peaasi, et pakkimisletis liiga kaua ei läheks ja saaks ruttu koju jõuluõhtut veetma.

Tuleb tuttav ette? Kas ema jäi kingiga rahule? Ja Sinu eelarve? Ei? Seda võiski arvata.

Teeme kiirustades tihti halbu otsuseid, aga neid on lihtne vältida. Võta kohe paber ja pliiats kätte ja pane kirja, kellele mida kinkida, enam-vähem, et mitte tühja pilguga poodides ringi joosta. Siis asu tasapisi kinke ostma. Nii ei jää kõik kulud vaid detsembrisse, saad mõne asja ehk ise valmistada või siis kinkida hoopis emotsioone ja korraldada mõne laheda ürituse – praegustes koroonaoludes soovitatavalt aias või näiteks matkarajal. Variant on kingi asemel teha ka annetus. Vali neist mõtteist milline tahes ja pääsed viimases jõulupaanikas rahvast ohtlikult pungil poodides tunglemisest.

Kui tahad mõne kingi tellida netist, võid praegu tegutsedes ka vähem pabistada, kas pakk jõuab õigel ajal kohale.

Osta netist!

E-poodlemine on popim kui kunagi varem. Kasuta ka Sina seda võimalust. Kontrolli enne kinkide otsimist netipangas järele, kas Sinu pangakaart on netiostudeks aktiveeritud, säti makselimiidid sobivaks ja asu surfama. Saad mugavalt koduseinte vahel „käia“ kas või USA poodides, valida lõputute kingivariantide vahel, kasutada paljusid soodukaid ja jääda COVID-aevastustest puutumata.

Ja taas, kuna ostjaid on netis palju ja paki kättesaamisega võib minna aega, tasub jälle kohe asja kallale asuda.

Maksa kaardiga!

Kas teadsid, et krediitkaardiga makstes kehtib paljudele Sinu ostudele ka kindlustus? Selle asja nimi on ostukindlustus ja see käib automaatselt kaasas kõigi meie krediitkaartidega. Iva on selles, et kui ostad kaardiga näiteks riideid, tehnikat, sisustust vms, mis maksab üle 30 euro, ja see läheb kogemata katki, kaduma või varastatakse, saad kindlustuselt ostusumma (miinus 30 eurot omavastutust) tagasi. Pea meeles, et ostukindlustus kehtib

Vaata lähemalt, mis ja miks ostukindlustuse alla läheb, mängides meie spetsiaalset kindlustusmängu.

Mõnus, kingid on kaitstud!

Krediitkaardiga makstes oled kaitstud veel ka ses mõttes, et kui peaksid sattuma veebipettuse otsa, külmutatakse ostusumma panga, mitte Sinu rahast.

Tasakaalusta ja plaani oma eelarve ühtlaselt, teades oma krediidilimiiti ja vältides seeläbi liigset kulutamist.

Kasuta ära allahindlused!

Kampaaniapakkumisi ja allahindlusi on enne pühi eriti palju just e-poodides. Hoia sotsiaalvõrgustikes oma lemmikpoodide uudistel pilku peal, et õigel ajal parimad pakkumised endale napsata. Ja kui rahakott oskaks rääkida, ütleks ta Sulle aitäh!

Ka Swedbanki koostööpartneritel on Sulle palju , kui Sul on krediitkaart.

Hoia end pettuste eest!

E-poed on ägedad, aga ole ettevaatlik, sest kõik, mis on arvutiekraanil, ei pruugi olla tõsi. Seepärast, kui tahad osta mõnest e-poest, millega Sa ei ole varem kokku puutunud, kontrolli enne kaardiandmete sisestamist alati poe usaldusväärsust. See ei ole sugugi keeruline.

  • Pakkumine, mis tundub liiga hea, et olla tõsi, tavaliselt ei olegi ja peaks punase lambikese põlema panema. Kontrollli müüja tausta eriti hoolikalt.
  • Kontrolli, et e-poodi ei oleks.
  • Kui ei ole, vaata, kas ettevõte on registreeritud äriregistris. Muide, kui ostad midagi eraisikult, ei saa Sa hiljem tarbijakaitseametilt abi küsida.
  • Otsi e-poe lehelt üles ettevõtte nimi, tava- ja meiliaadress ning telefoninumber, et saaksid nendega ühendust võtta, kui vaja. Ausas e-poes on need andmed lihtsasti leitavad.
  • Loe läbi, kuidas käib ostuprotsess, millised on ostja ja müüja õigused ja kohustused, ostu- ja maksetingimused, saatmisajad ja -võimalused, tagastamistingimused. Kõik need peavad olema täpselt kirjas ja kui on, tead, et kui vaja, saad kauba tagasi saata.