Avalehele
Pension ei peatu, ei, ei

Pension ei peatu, ei, ei

17.04.2020

Selle artikli ajendiks oli valitsuse plaan peatada sissemaksed pensioni II sambasse. Plaanisime selle vastu protestida ning näidata, kui halb mõte oli maksete peatamine eelmise kriisi näitel.

Tänaseks on valitsuse plaan võtnud pensionikoguja jaoks positiivsema kuju. Riigipoolsed maksed II sambasse küll peatatakse, aga samas kompenseeritakse kogumise jätkajatele nii sissemaksed kui pensionifondide keskmine tootlus. Seega võid siinkohal rahulikult mitte midagi teha ning Sinu pension koguneb edasi.

Maksete peatamine eelmise kriisi ajal läks inimestele keskmiselt maksma 1362 eurot

Täpsemalt on valitsus otsustanud peatada sel korral riigipoolsed maksed II sambasse alates 2020. a 1. juulist kuni 2021. a 31. augustini. Paljud on olnud selle meetme vastu, kuna see võtab võimaluse osta aktsiaid hetkel, mil need on soodsad ja võivad edaspidi head tootlust teenida. Arvutasime välja, et maksete peatamine eelmise kriisi ajal, 2009. aastal, mõjutas keskmist palka teeninud kogujat keskmiselt selliselt, et tal jäi saamata 1362 eurot, sealhulgas oli 23% sellest tootluse osa. See lünk mõjutas pikalt kõigi Eesti pensionifondide tootlusi.

Seekord on valitsus II sambasse kogumise olulisusest aru saanud ja lubanud, et ise edasi kogujatele kompenseeritakse pausi tõttu saamata jäänud raha täies mahus. Maksete jätkajatele kompenseerib riik aastatel 2023 ja 2024 kaks korda nii palju, kui inimene ise selle aja jooksul sissemakseid tegi. Sellele lisandub ka pensionifondide keskmise tootluse kompenseerimine.

Õnneks ei pea maksete jätkamiseks seekord midagi tegema

Avaldus tuleb esitada ainult oma 2% panuse peatamise soovijatel (seda saab teha oktoobris). Usume, et peatamise soovijaid saab olema vähe, sest mõju kättesaadavale palgale on väike. Mõju pikemas perspektiivis kogunevale pensionisummale on seevastu oluline. Seda kinnitab ka eelmise korra kogemus.

Kui oled sündinud 1960. aastal või varem, jätkuvad Sinu sissemaksed II sambasse tavapäraselt. Samuti ei muutu midagi vanemahüvitise saajatel.

pension

Tegemist on keskmist palka teeninud inimese II samba väärtuse kaotusega, mis tekkis maksete peatamisest 2009. aastal. See kaotus tabas kliente, kes ei jätkanud makseid ise. Andmed on saadud Swedbank Investeerimisfondide arvutusest, mis on tehtud 2020. aasta märtsi lõpu seisuga.

Seotud artiklid

Märksõnad: Pension, Pensionifond