Avalehele
10 nippi, kuidas värske tudengina kulud kontrolli all hoida

10 nippi, kuidas värske tudengina kulud kontrolli all hoida

Oled alustamas iseseisvat elu ja otsid nippe, kuidas kokku hoida? Jagan Eesti suurima rahatarkuse grupi Kogumispäeviku grupiliikmete häid ideid, kuidas tudengina toidu- meelelahutus- ja elamiskulud kontrolli all hoida.

1. Hommikul tehakse toidupoodide riiulitel kuupäevakontrolli.

Tasub välja uurida, millal Sinu kodupoes soodustusega tooted riiulisse jõuavad ja õigel ajal platsis olla. Kui riiulis jääb silma mõni tänase kuupäevaga toode, millel pole soodustuse kleepsu, tasub saaliteenindajal nööbist kinni võtta ja kleepsu peale küsida. „Mina näiteks vaatan Rimi rakendusest tooteid, mis on mõeldud kohe söömiseks. Seal näitab ka peagi aeguvaid tooteid, vahel skoorin sealt üht-teist paremat“, soovitas kogumispäeviklane.

2. Sügavkülm on Su suurim sõber.

Osta juurviljad, tükelda ja aseta sügavkülma. Sama tee ka lihakraamiga. Kui näksimisest jääb üle näiteks juustukuubikuid, pane needki sügavkülma. Kui ühel hetkel valmistad kodus pitsat või pastas, saad need hõlpsasti ära kasutada. Kui valmistoitu jääb üle või sellest saab ajutiselt isu täis, pane seegi sügavkülma, vahel on just seda üht portsjonit kiirelt tarvis.

3. Osta poest põhitoiduained.

Pood on täis suuresti rämpstoitu, mis võtab küll raha, kuid ei hoia kõhtu pikalt täis. Osta poest põhitoiduained (liha, piim, muna, köögiviljad) ja valmista toit ise.

4. Osta terve broiler ja tükelda see ära.

Tiivad, koivad, rinnafilee – pane need endale sobivate portsjonite kaupa sügavkülma. Järele jäänud rinnakust keeda puljongit. „Seda tuleb päris palju, nii et sellest saab lausa mitu suppi keeta. Üks minu sõber tegi testi, mitu toidukorda ühest broilerist saab, kokku sai lausa 11, seega ole loominguline,“ jagas teine kogumispäeviklane.

5. Kasuta ISIC-kaardi võimalusi.

Iga üliõpilase rahakotis võiks olla tudengistaatust tõendav ja soodustusi pakkuv ISIC-kaart. Soodustusi saab paljudes kohtades: kohvikutes, ühistranspordis, spordisaalides ja mujal. Kui kindel ei ole, tasub igal juhul alati ise teenindajalt üle küsida või pangalehelt vaadata.

6. Riideid osta järelturult.

Facebooki Marketplace ja Yaga on väärt kohad riiete ja muude vajalike esemete ostmiseks, sest nii võib kuluda vähem aega ning tihti on neis kohtades laiem valik kui näiteks Humanas. Samas ei tasu ka teise ringi poode alahinnata. „Iga kuu lõpus on Uuskasutuskeskustes sooduspäevad, kus kõik asjad on –50% ning riided-jalanõud 1 euro,“ lisas kogumispäeviklane.

7. Muuseumikaart on abiks.

See võimaldab aasta ringi kultuuri tarbida ja soodsalt meelt lahutada.

8. Kasuks tuleb ka eluylikool.ee veebileht.

„Kui läheduses on palju toidupoode, annab see veebileht iga nädal ülevaate odavaimast ostukorvist,“ teadis grupiliige rääkida. „Samuti saad vaadata, millises lähedal olevatest kauplustest on müügil kõige odavam piim või leib. Hinnad on seal üldjuhul kilogrammi järgi,“ täiendas ta.

9. Elamiskulude vähendamine algab elektrist.

Näiteks kustuta tuled ruumis, kus parasjagu keegi ei viibi, ning asenda tavalised lambid leedlampidega. Mõistlik on välja lülitada kodumasinad, mis pole kasutusel, sest ooterežiimil seade tarbib siiski veidi elektrit. Kui on valitud börsipakett, tasub silma peal hoida, et seadmed, mille kasutamisaega on võimalik nihutada (näiteks nõudepesumasin ja pesumasin), on ajastatud soodsa börsihinnaga tundidele. Nii saab headest hindadest kasu lõigata ja vältida kodumasinate kasutamist ajal, mil hinnad on väga kõrged.  

10. Vähenda veekasutust.

Kui kasutad vähem vett, alaneb peale veekulu ka energiakulu, sest vee soojendamiseks kulub vähem energiat. Kõige suurema kokkuhoiu köögis ja vannitoas toob veesäästlike segistite ja segistiotsakute kasutuselevõtt.