Avalehele
Kogumispäevik: automaks käitumist ei mõjuta

Kogumispäevik: automaks käitumist ei mõjuta

Inflatsiooni valguses pole saladus, et kasvav maksukoorem muudab nii mõnegi elu veel keerulisemaks. Kui näiteks 2024. aastal rakendub käibemaksutõus, siis ülejärgmisel aastal on muuhulgas oodata ka automaksu.

Automaks hõlmab aastamaksu ja registreerimistasu. Mil aastamaks tuleb tasuda iga registreeritud sõiduki pealt ühes osas üldjuhul 1. oktoobriks, siis registreerimistasu tuleb maksta üksnes sõiduki esmakordsel Eestis registreerimisel.

Meedias on automaks palju vastukaja pälvinud ning palju tähelepanu kogus selleteemaline küsitlus ka Eesti suurimas rahatarkuse Facebooki grupis Kogumispäevik. Küsimusele „Kas ja kuidas on automaks Sinu käitumist või plaane mõjutanud?“ vastas üle 1000 inimese.

Üllataval kombel kinnitas enam kui 60% vastanutest, et automaks ei mõjuta nende plaane ega käitumist. Lisaks avaldas üle 100 inimese arvamust, et automaksuga tuleb leppida, kuna pereauto on hädavajalik, ja 56 nentis, et kuna olemasolev sõiduk on piisavalt säästlik, siis neid automaks ei mõjuta.

Osa vastajaid kavatseb siiski oma tarbimisharjumusi või ostuotsuseid korrigeerida: 4% plaanib soetada säästlikuma auto, veidi üle 4% kaalub aga autost loobumist või perre vaid ühe auto jätmist. Uue auto kavatseb 22 vastajat osta enne 2025. aastat, 8 inimest lükkab aga sõiduki ostmise edasi.

On näha, et kuigi automaks inimesi mõjutab, kavatsevad paljud maksuga leppida, kuna auto on kas möödapääsmatu või ei olda valmis sellest loobuma.

Kuidas rahatargalt käituda, et saabuv automaks eelarvet uppi ei lööks?

  • Tasud sõltuvad konkreetsest autost, niisiis tasub oma väljaminekute ja tarbimisotsuste planeerimiseks kasutada automaksu kalkulaatorit. Uuri varakult, millise lisaväljaminekuga Sul tuleb arvestada ja veendu, et selleks on vajalikud vahendid olemas.
  • Kui oled kahevahel, kas autost loobuda või mitte, arvuta välja auto tegelik kulu. Selleks liida kokku aastased autoga seonduvad kulud (kütus, hooldus, remont, parkimine, rehvi vahetus, autopesu, klaasipesuvedelik jne) ja jaga summa aastas läbitud kilomeetrite arvuga. Kui tulemus on kõrgem kui rendiauto või takso kilomeetrihind, siis ei pruugi auto ülalpidamine olla majanduslikult otstarbekas.
  • Kui oled autokulud kokku arvestanud, tasub avada eraldi konto ja sinna iga kuu kanda teatud summa, et katta suuremad kulud, nagu autohooldus ja -remont või 1. oktoobril makstav automaks. Nii ei löö see kuueelarvet uppi, sest oled raha ette varunud.
  • Kaalu ka väikesi ümberkorraldusi autokasutuse või leibkonna autopargi vähendamiseks. Ühenda näiteks laste hommikune kooliminek töölesõiduga või tee kokkuleppeid teiste lastevanematega. Kui kool või lasteaed on huviringi lähedal, võiksid lapsed sinna liigelda kas jala või ühistranspordiga. Nii hoiad autokasutuse pealt kokku.

Veel nõuandeid, kuidas säästlikumalt elada, raha koguda ja investeerida leiad Kogumispäeviku Facebooki grupist ja Kogumispäeviku taskuhäälingust

Märksõnad: Automaks, Kogumispäevik