Avalehele
Kuidas elektri arvelt raha säästa?

Kuidas elektri arvelt raha säästa?

Eesti suurimas rahatarkuse Facebooki grupis Kogumispäevikus on talvistel kuudel olnud ikka kõneaineks paisuvad elektriarved. Teema kipub ununema kohe, kui ilmad lähevad soojemaks ja kevad hakkab aknast sisse piiluma. Kuidas aga hoida igal aastal talve hakul kerkima hakkavaid elektriarveid kontrolli all ning mida saaks kohe ette võtta, et arvetes ei oleks nii suuri kõikumisi?  

Soovitusi jagab Alexela erakliendi segmendijuht Ester Ausmees. 

Energiakulu vähendamine algab lihtsatest asjadest 

Kõige lihtsam on alustada väikestest muutustest oma käitumisharjumustes. Näiteks kustutada tuled ruumis, kus parasjagu keegi ei viibi, asendada tavalised lambid leedlampidega ning vahetada oma seadmed tasapisi energiatõhusamate vastu. Kindlasti on mõistlik välja lülitada kodumasinad, mis pole kasutusel, sest ooterežiimil seade tarbib siiski veidi elektrit. Samuti saavutab kokkuhoiu eluruumides temperatuuri langetamine, näiteks vähendades toatemperatuuri eemal viibimise ajaks ning keerates põrandakütet madalamaks. 

Kui on valitud börsipakett, siis tasub silma peal hoida, et seadmed, mille kasutamisaega on võimalik nihutada (näiteks nõudepesumasin ja pesumasin), on ajatatud soodsa börsihinnaga tundidele. Nii saab headest hindadest kasu lõigata ja vältida nende kasutamist ajal, kus hinnad on väga kõrged.  

Kuidas elektriarvelt kokku hoida?  

Lisaks tuleks üle vaadata võrgulepingu pakett, sest võrgulepingu kulu võib teinekord moodustada elektriarvest lausa kuni 60%. Eestis kuulub enamik võrgupiirkonda Elektrilevi alla. Elektrilevi iseteenindusse sisse logides on kohe näha, kas tehtud on tarbimist arvestades soodsaim valik.  

Ka elektripaketi võiks aeg-ajalt üle vaadata. Teenusepakkujate vahel kaaludes on kasulik vaadata kogukulu. Elektrienergia lepinguga võivad kaasneda ka muud soodustused, näiteks soodsam kütusehind või kodukindlustus, ning kokkuvõttes võib oma igapäevastelt kuludelt võita rohkem kui ainult elektri hinda vaadates. Tasub jälgida ka elektrimüüjate infokirju, kus antakse uutest elektripakettidest teada ja soovitatakse turule tulnud uusi lahendusi. 

Kuidas valida sobivaim pakett?  

Uut kodu ostes ja sinna elektripaketti valides on vaja esmalt läbi mõelda, mis tüüpi elektritarbija sa oled.  

Kui koduks saab eramaja, mis tarbib elektrit palju (elektriküte, õhk-vesisoojuspump jne) ning nutikate seadmete abil on tarbimist võimalik sättida soodsama börsihinnaga tundidele, siis on mõistlik valida börsihinnal põhinev pakett. Kui aga selline võimekus puudub, siis oleks parem lahendus fikseeritud hinnaga pakett, kuna sel juhul on võimalik maandada kõrge börsihinnaga tundidega seotud riski, sest hind on kokkulepitud perioodiks paika pandud.  

Kui tegemist on täiesti uue majaga ning tarbimist ei ole veel teada, siis esialgu võiks valida pigem sellise elektripaketi, kus puudub leppetrahv. Siis saab soovi korral elektripaketti muuta ja vahetada lisatasudeta.  

Päikesepaneelide eelised ja väljakutsed 

Praegu näeb päikesepaneele majadel üha enam. Niisiis võib ka endal tekkida mõtet üldse ise elektrit tootma hakata. Millisel juhul on see kasulik?  

Esimene eeldus on kindlasti eramaja omamine. Päikesepaneelid vajavad vaba katusepinda, seega peab katusel peab olema piisav kandevaru päikesepaneelide paigaldamiseks. Lisaks ei tohiks katusele langeda vari, näiteks kõrvalolevate hoonete või kõrgete puude tõttu. Nutikas on kasutada ka akut: päevastel tundidel, kui päikesepark annab põhitoodangu, salvestada elekter (kas või osaliselt) akusse, et kasutada seda õhtusel ajal, kui pere on kodus.  

Salvestuslahenduste suundumust ja nn virtuaalse elektrijaama loomist toetavad ka kevadel avanevad riiklikud toetused. Näiteks Alexela toob turule virtuaalse elektrijaama teenuse Tark Elekter. See juhib kliendi tootmis- ja salvestusseadmeid, arvestades ta tarbimise ja tootmise prognoosi ja börsihinda. Efektiivne tarbimise juhtimine aitab säilitada energiavarustuse stabiilsust, vähendades tippkoormusi ja suurendades võrku ühtlaselt jaotatud energiat. Selle tulemusena väheneb ka ökoloogiline jalajälg. 

Rahaasjade Teabekeskus soovitab:

VÄHENDA VEEKASUTUST: kui kasutad vähem vett, siis alaneb peale veekulu ka energiakulu, sest vee soojendamiseks läheb vähem energiat. Kõige suurema kokkuhoiu köögis ja vannitoas toob veesäästlike segistite ja segistiotsakute kasutuselevõtt.

MÕTLE TASUVUSAJALE: uut kodumasinat ostes ära vaata ainult selle hinda, vaid ka seda, kui palju seadme ülalpidamine sulle tema kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub sageli ära paari aastaga.

Rohkem kasulikke nõuandeid kodukulude vähendamise kohta saab Kogumispäevikust.  

Artikkel on ilmunud ajakirjas Kodu ja Aed.