Avalehele
10 rahatarkuse nõuannet noortele

10 rahatarkuse nõuannet noortele

19.11.2019

Rahatarkus ehk finantskirjaoskus on tänapäeval sama vajalik kui kirjutamine, arvutamine, iseseisev riidessepanek ja elementaarsed oskused suhtlemiseks. Rahatarkus on teadmiste, hoiakute ja käitumiste kogum, mis tagab rahaasjades arukate otsuste tegemise. Rahatarkus on näiteks oskus koostada eelarvet, teadmised investeerimise põhitõdedest ning säästev ja vastutustundlik hoiak raha suhtes.

Nii nagu treeningu alustamisega, on ka rahatarkuse omandamise puhul kõige keerulisem just esimene samm. Proovi neid kümmet lihtsat nippi, mille abil saada rahatargemaks.

1. Pane kirja oma eesmärgid

Kui Sul on eesmärk silme ees, on säästa palju lihtsam kui lihtsalt igaks juhuks raha kõrvale panna. Eesmärgid peavad olema selged, mõõdetavad, isiklikult olulised ja ajaliselt piiritletud. Näiteks: „Panen iga kuu alguses 20 eurot kõrvale, et aprilliks oleks kogunenud 200 eurot Berliini reisiks.“ Paljud aga ütlevad lihtsalt iseendale, et „proovin kulutada vähem“, kuid see lubadus kipub juba paari päevaga ununema.

2. Hoia oma kulutustel silma peal

Eelarve annab hea ülevaate sissetulekutest ja väljaminekutest ning aitab kulud kontrolli all hoida. Kas midagi jääb üle või lähed miinusesse? Kas saaksid midagi säästa või jääb koguni puudu? Kui tead täpselt, millele raha kulub, on kokkuhoiuvõimalusi hõlpsam leida.

Et mõista, mille peale raha kulub, oleks hea laadida alla rakendus, mis võimaldab kiirelt ja mugavalt märkida üles oma kulutused. Näiteks mobiilipank võimaldab oma rahaasjadel reaalajas silma peal hoida. Proovida võiks ka selliseid äppe nagu You Need A Budget, Monefy, või Wally, kuhu saad sisestada oma jooksvad kulutused. See aitab sul paremini näha, mille arvelt võiksid kokku hoida.

3. Kõik algab mõtlemisest!

Proovi alati lähtuda lihtsast põhimõttest – kuluta seda, mis jääb üle säästmisest, mitte ära säästa seda, mis jääb üle kulutamisest. Kui soovid tulevikus hakata ka investeerima, siis pea meeles, et investeerimisele eelneb alati säästmine. Investeerimisega pole võimalik alustada, kui Sa ei suuda esmalt selleks vajalikku raha kõrvale panna.

4. Alusta väikestest summadest

Vastupidiselt levinud eksiarvamusele, et säästa suudavad vaid väga suure sissetulekuga inimesed, piisab säästmisega alustamiseks vähesest – kümnest-paarikümnest eurost kuus –, millest koguneb näiteks aastaga juba täiesti arvestatav summa. Säästmise juures on kõige tähtsam järjekindlus, seega tekita endale regulaarne harjumus raha kõrvale panna. Ideaalis võiksid oma kuusissetulekust säästa 5–10%.

5. Kaalu oste „tahan-vajan“ skaalal

Tihtipeale on inimesed kogunud küll rahalise puhvri, kuid esimesel võimalusel soovivad selle ära kulutada. Eriti just allahindluste ajal. Seega küsi endalt enne ostu tegemist, kas Sa ikka vajad seda asja või tegelikult saad Sa suurepäraselt ka ilma selleta hakkama? Nii mõnigi emotsiooniost võib jääda pärast seda mõtteharjutust tegemata.

6. Maksa esmalt alati endale

Ava endale ise internetipangas uus arvelduskonto. Kontole saab määrata nime (nt reisikonto) ehk siduda konto nimi omale püstitatud eesmärgiga. Kontode vahel saab raha kanda tasuta ja igal ajahetkel. Palga või taskuraha laekudes maksa alati kõigepealt iseendale. See tähendab, et säästmiseks mõeldud summa tasub kohe pärast sissetuleku laekumist kõrvale panna, kas siis kogumiseks mõeldud eraldi kontole või kogumishoiusele. Kui Sulle laekub raha iga kuu kindlal kuupäeval, tasub juurde sõlmida ka püsikorraldus, mis automaatselt teatud summa teisele kontole ära kannab.

7. Leia võimalusi lisatulu teenimiseks

Säästa ja raha kõrvale panna saame vaid teatud protsendi oma sissetulekust. Seega kui soovid rohkem säästa ja tekitada raha ka investeerimiseks, tuleb otsida võimalusi oma sissetulekute suurendamiseks. Lisatöö võimalusi pakuvad mitmed jagamisteenuse lahendused, näiteks Airbnb, Uber ja Autolevi. Populaarne on ka teha nn tööampse läbi GoWorkaBit platvormi.

8. Mõtle pikaajaliselt

Mõtle läbi, millises seisus (ka rahaliselt) sooviksid olla viie või kümne aasta pärast. Pea meeles, et ükski unistus pole kättesaamatu, kui selle poole sihiteadlikult püüelda. Mõtle läbi viisid, mis reaalselt Sind eesmärgile kannaks.

9. Alusta investeerimisega

Investeerimise üks kuldreegel on: alusta pigem varem kui hiljem, sest üldjuhul töötab aeg investori kasuks. Investeerimisele eelneb alati säästmine, sest investeerida võiks ainult seda raha, mida Sul igapäevaselt vaja ei ole.

Investeerimist saab alustada ka väikeste summadega. Alustamiseks uuri erinevaid investeerimisvõimalusi, nende plusse ja miinuseid, loe investeerimisalaseid raamatuid, veebifoorumeid ja blogisid, uuri Facebooki rahatarkuse grupi #Kogumispäevik säästmis- ja investeerimisteemalisi vestlusi ning pea vajaduse korral nõu oma panga konsultandiga.

10. Enne laenu võtmist mõtle hoolikalt

Olgu selleks oma kodu või auto soetamine, kauaoodatud remondi rahastamine või vajaliku kodumasina ost, iga suurema finantskohustuse võtmine peab kindlasti olema läbimõeldud ja jõukohane. Iga kord, kui plaanid laenu võtta, mõtle läbi, kas Sa tahad või vajad asja, milleks laenu võtad. Lisaks arvuta, kui suur võib olla igakuine laenumakse, et saaksid selle kõrvalt ka mugavalt elada ning kui suured on Sinu teised rahalised kohustused.

 

Proovi ka põnevat mängu “Eluks valmis”! Uuri täpsemalt, kuidas mõjutavad Sinu otsused Su rahalist seisu ja heaolu. Vali igas situatsioonis üks vastusevariant, kogu raha- ja õnnepunkte ning näed, milliste tulemusteni viivad Su valikud nii lähemas kui ka kaugemas tulevikus. Vaata, kas oled rahaasjade suurmeister, edasijõudnud elunautija või tasakaalukuse musternäide!