Avalehele
Kuidas on kriis mõjutanud noorte rahaasju?

Kuidas on kriis mõjutanud noorte rahaasju?

Märtsi keskpaigas välja kuulutatud eriolukord on nüüdseks ametlikult lõppenud, kuid prognooside järgi on selle mõjud nii majandusele tervikuna kui ka inimeste rahakottidele veel pikaajalised. Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse hiljutise uuringu järgi on inimeste suurimaks mureks praegu säästude vähesus või puudumine, võimalik töökoha kaotus, raskused ülalpeetavate eest hoolitsemisel ja finantskohustuste tasumine.

Seda, kuidas kriis on mõjutanud just noorte rahaasju ja kuidas nad on uue olukorraga kohanenud, uurisime viie noore täiskasvanu käest (vanuses 20–24).

Igapäevane tööelu ja sissetulek

Uurisime noortelt, kuidas on muutunud nende igapäevane tööl käimine ja sissetulek. Enamik nentis, et nende töötasu on kärbitud ja sellega seoses on ka tööaeg lühenenud. Ka on muutunud töötamise koht: kui enne kriisi käidi kontoris, siis nüüd peab kohanema kodukontoriga. Kaks noort on kaotanud töö ja ühtlasi ka sissetuleku. Töökohast ilma jäämise põhjuseks oli töökoha sulgemine, sest kriisi tõttu ei vajatud enam nii palju töötajaid kui enne. Kuid leidub ka noori, kelle sissetulek on hoopis kasvanud. Näiteks Kaidi, kes lõpetas äsja tervishoiu kõrgkooli, rääkis, et meditsiinitöötajail on eriolukord suurendanud töömahtu ning koos sellega ka sissetulekut.

Säästmine

Praeguses olukorras on muutunud tähtsamaks raha säästmine. Neli noort viiest olid nõus, et neil on vaja praegu varasemast rohkem keskenduda raha kokkuhoidmisele. Kõige rohkem hoitakse kokku söögi arvelt. Näiteks proovitakse hoiduda rämpstoidu ja magusa ostmisest ning vältida restoranidest toidu tellimist. Välditakse ka mittevajalike ja mõttetute asjade ostmist, pannes suuremat rõhku vajaduste ja tahtmiste kaalumisele.

Lisaraha teenimine

Uurisime, milliseid lisaraha teenimise võimalusi noored teavad ja kas nad on neid kasutanud. Enamik noori ütles, et ei ole praegu pidanud lisatööd tegema ega ole seda ka varem teinud, kuid kui peaks vajadus tekkima, on nad valmis pingutama, et lisaraha teenimise võimalusi ära kasutada. Kristiina sõnas, et üks võimalus lisaraha teenida on hakata tööle toidukullerina, sest kulleritel on praegu väga palju tööd. Ta lisas, et ei ole ise veel lisaraha teenimise võimalust kasutanud, kuid kui tekib vajadus, eks siis peab kasutama.

Mõned noorte pakutud võimalused, kuidas lisaraha teenida, olid järgmised:

  • GoWorkaBit
  • Fiverr
  • toidukulleri ettevõtted (Wolt, Bolt, Tellitoit)
  • oma hobidega raha teenimine (fotograafia, programmeerimine)
  • hooajatööd

Eelarve planeerimine

Eriolukord on sundinud nii mõndagi noort tegema endale esimest korda eelarve ja planeerima oma väljaminekuid. Mõned tegid seda juba varem, kuid nüüd jälgitakse oma kulutusi veel rohkem. Noored kasutavad oma eelarve jälgimiseks rakendusi, nagu Monefy, Mint ja PocketGuard. Mainiti ka Swedbanki internetipangas olevat Minu Eelarve rakendust ja mõned ütlesid, et teevad oma eelarve ise, kasutades Excelit või Google Sheets’i. Karl märkis, et talle meeldib oma eelarvet ise Excelis koostada, sest see on paindlikum. Endale sobivat mobiilirakendust ei ole ta veel siiani leidnud. Eelarve koostamine on tähtis, sest see aitab raha kulutamisel silma peal hoida ja hoolitseda, et raha jääks ka vajalike kulutuste jaoks.

Eelarve järgimine hoiab meid ka võlgade tekkimise eest või aitab hoopis võlgu ära maksta. Rahaasjade Teabekeskus on praeguses keerulises olukorras mõelnud just noortele ja seetõttu koostanud iseseisvat elu alustavatele või juba iseseisvatele noortele spetsiaalse blanketi: eelarve noortele

Loe lisaks:

10 rahatarkuse nõuannet noortele

Kogumispäeviku liikmete 17 säästunippi tudengitele

Kuidas teenida iga kuu lisaraha?