Avalehele
Swedbanki töötajad on mentorid nii koolinoortele kui ka alustavatele ettevõtetele (videod)

Swedbanki töötajad on mentorid nii koolinoortele kui ka alustavatele ettevõtetele (videod)

10.04.2017

Oleme tegutsenud selle nimel, et Eesti inimeste ettevõtlikkust toetada ja julgustada neid oma asja ajama. Järjest enam tahame aga pelgalt rahaga toetamise asemel sisuliselt panustada. Nii jõuavad Swedbanki töötajad koolidesse külalistunde andma, jagavad mentoritena kasulikke nõuandeid koolinoortele äriideede konkursil Bright Minds ja ka juba alustavatele ettevõtetele prototüüpimise rahastus Prototron.

Süstime koolinoortesse ettevõtlushuvi

Tänavu aprillis jõuab finaalini koolinoorte äriideede konkurss Bright Minds, mida Swedbank korraldab koostöös TTÜ Mektory Tehnoloogiakooliga teist aastat. Neli kuud kestnud ettevõtlusprogrammis osales sel aastal kokku ligi 300 noort viiest maakonnast. Swedbank oli mentorite osas sellel aastal aga väljas topeltjõududega ehk noori nõustasid nende esimeste äriideede arendamisel 16 meie töötajat. Lõppkonkursile esitas oma äriidee 52 meeskonda/koolinoort üle Eesti. Noorte esitatud ideed on leidlikud, tähelepanelikud ümbritseva suhtes ja täis tahet nii endi kui ka teiste inimeste elu paremaks muuta.

Swedbank ettevõtete panganduse juhi ja Bright Minds žürii esimehe Tauno Vanaselja sõnul pakkus juba esimene Bright Mindsi aasta rõõmu nii noorte ideede sisu kui ka ülesastumise julguse poolest. Ta usub, et tänavu finaali esitatud ideed lubavad veelgi tugevamat lõppvõistlust ning tal jääb mentori-hindajana üle vaid tulevast ettevõtjate järelkasvu tunnustada ja innustada kõiki oma ideid ka päriselt teostama.

31. märtsil kuulutatakse välja 20 finaali pääsenud meeskonda. Finaalüritusel 21. aprillil saavad meeskonnad oma ideid esitleda žüriile. Parimaid meeskondi ja õpetajaid tunnustatakse rahapreemiaga ja viiakse ühisele auhinnareisile Rootsi, võistluse auhinnafond on 10 000 eurot. Vaata klippi mullusest finaalüritusest:

Hea idee on katsetamist väärt

Selleks, et teada saada, kas nutikas idee ka tegelikkuses töötab, on vaja prototüüpi. Selle abil tulevad välja idee head ja vead ning ainult nii jõuab reaalselt töötava lahenduseni. Prototüüpimine eeldab aga investeeringuid ja selle tühimiku täitmiseks asutas Swedbank 2012. aastal koostöös Tallinna Tehnikaülikooli ja teaduspark Tehnopoliga prototüüpimise rahastu Prototron.

Tänavu 1. märtsil lõppes Prototroni kevadine taotlusvoor, kuhu esitati rekordilised 290 taotlust. Sarnaselt koolinoorte konkursile esitatud ideedele, olid paljud Prototroni taotlused seotud toitumise, sportimise ja meelelahutusega ehk inimese igapäevaelu mugavamaks muutmisega.

Lisaks sellele, et Swedbanki juhatuse liige Heiki Raadik kuulub Prototroni ekspertkogusse, toimetab kümmekond pangatöötajat vabatahtlikena taotluste eelhindajate ja mentoritena. Näiteks õpetab Anu Kalmurand Prototroni meeskondadele seda, kuidas oma idee olemus võimalikult lihtsalt ja arusaadavalt nii ekspertkogule kui potentsiaalsetele investoritele selgeks teha.

Priit Lopsik ettevõtete pangandusest on meeskondadele öelnud aga kuldsed sõnad:“Pangast ei ole mõtet minna raha küsima enne, kui tead täpselt, kuidas kavatsed selle raha tagasi maksta ja suudad selle ka pangale selgeks teha.“

Millised meeskonnad lisanduvad Prototroni seniste 47 rahasaajate hulka, selgub juba 11. aprillil toimuval Tallinna Innovatsioonipäeval.