Tagasi
Minu säästmise teekond – Johanna lugu

Minu säästmise teekond – Johanna lugu

Artiklisari “Minu säästmise teekond” tutvustab Facebooki rahatarkuse grupi #Kogumispäevik aktiivseid liikmeid, kes räägivad, kuidas nemad oma eesmärkideni on jõudnud.

Kogumist võib alustada kasvõi 10 sendi kaupa – tähtis on luua endale harjumus ja alles siis hakata seda täiendama!

Olen alati olnud pigem koguja kui kulutaja. Esimene iseseisva elu valgustatus saabus, kui kolisime elukaaslasega Tallinnasse ja avastasime, et toidule kulub üle 500 euro kuus – elades kahekesi, tundus see meeletu summa. Elukaaslase käe alt valmis toidueelarve tabel, kuhu iga toidule (ja majapidamiskraamile) kuluva summa kirja panime – tänu sellele tabelile oleme oma toidukulud kontrolli alla saanud, tabel on külmkapi küljes ja kasutame seda usinalt siiani!

Eelarve pidamiseks olen endale teinud Google Drive’i lihtsa tabeli, kus on halli värviga kirjas sissetulekud ja planeeritavad väljaminekud – kui vastav lahter saab täiendust, muudan kirja mustaks. Igale kategooriale on määratud kindel summa, suuremad kulud (nt toit, majapidamine) on koondatud ühele pangakaardile ning väiksemad (nt kassifond, uued riided) on sularahapõhised ja koondatud ümbrikutesse. Esimestel kuudel muutus tabel pidevalt, kuid 2 aastaga olen kõik nurgad ära lihvinud ja tabeli täitmine on lausa lust – minu eesmärk oli luua võimalikult lihtne ja üleliigsete detailideta tabel.

Minu ja minu elukaaslase praegune kõige suurem eesmärk on kokku saada sissemaksuraha oma kodu jaoks. Samuti on mul temaga pulmapurk, kuhu vaikselt raha kogume. Väikseid eesmärke hetkel pole, sest oleme paari aastaga kõik vajalikud kulutused ära teinud ja muu pudipadi on jooksvad kulutused, mis tihti piirduvad vaid oma aja panustamisega.

Säästunipid

Minu suurim säästunipp on poes mitte käimine! Lisaks hindan kõrgelt taaskasutust – ei mäletagi, millal viimati riideid uuena ostsin (v.a sokid, pesu) või mõne mööblitüki eest üleliia palju raha oleksin kulutanud. Et elu väga nukker poleks, olen endaga teinud kokkuleppe, et igast sissetulekust 10% on oma lõbustusteks ehk kulutusteks, mis pole eluliselt tähtsad. Lisaks läheb iga kuu kindel summa automaatselt säästufondi – selle „kadumist“ tihti ei märkagi.

Kuidas hoida säästuplaanist kinni?

Minu puhul toimib see, kui raha pole silma all. Ree pealt maha kukkumise vältimiseks peab eesmärk olema lihtne ja selge ning põhjendatud ja motiveeriv. Kukkudes tuleb endale andeks anda ja edasi minna, vajadusel plaan ümber teha ja eesmärk uuesti sõnastada.

Soovitused

Raha kogumist alustavale inimesele soovitan liituda Kogumispäeviku grupiga ja pidevalt jälgida selle infovoogu – ideed, inspiratsioon ja nipid on garanteeritud. Ka tuleks kaardistada oma tulud ja kulud, et leida nõrgad kohad. Lisaks lugeda ja ennast rahateemadel harida – seda saab muide raamatukogus teha täitsa tasuta! Kogumist võib alustada kasvõi 10 sendi kaupa – tähtis on luua endale harjumus ja alles siis hakata seda täiendama!

Kogumispäeviku grupp on olnud üks meeletu inspiratsiooniallikas – tasuta meelelahutuse mõtted, söögitegemise nipid, teiste inspireerivad lood. Kõige paremad nõuanded on tulnud seoses eelarve koostamisega – mitte olla sentides kinni ja anda endale andeks. Väga motiveeriv on lugeda kellegi edulugu ja tunda kerget kadedust, et tahan ju ka  end veel rohkem käsile võtta, sest vahel kaob järg käest või on lihtsalt kiired ajad – sellistel puhkudel kerin tunnikese Kogumispäevikus ringi ja tunnen uut energiatulva!

 

Foto: Andres Neumann