Avalehele
Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?

Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?

Kinnisvaramaastikul toimuv on hetkel kuum teema. Uudisteportaalidest esilekerkivate pealkirjade põhjal võiks arvata, et kõik eestlased on korraga võtnud nõuks omale eluase soetada. Juuni alguses Eesti Kinnisvarafirmade Liidu ja Swedbanki koostöös korraldatud konverentsil „Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg“ võtsid eksperdid luubi alla valdkonda ees ootavad väljakutsed ja selles valitsevad trendid. Mida üritusel kuuldust kõrva taha panna? Artikli lõpust leiad YouTube’i viited ettekannetele.

Elukondlik kinnisvara boomib

Swedbanki krediidiportfelli valdkonnajuht Urmas Simson tõi konverentsil tehtud majandusülevaates esile, et koroonakriisiga kaasnenud ebakindlus tõi kaasa märkimisväärse pangahoiuste kasvu kõikides peamistes kliendiliikides: nii kodumajapidamistes, ettevõtetes kui ka valitsussektoris. Näiteks eraisikute hoiuste maht kasvas 2020. aastal 1,2 miljardit eurot. Simsoni sõnul tõi see kaasa lühiajalise likviidsusuputuse, mille ühe tulemusena muutus elukondliku kinnisvara turg üliaktiivseks.

Ehkki kriisi alguses eelmise aasta kevadel langes kinnisvaratehingute arv märgatavalt, taastus turg kiiresti. Tänu sügisel alguse saanud hoogsale kasvule jäi möödunud aasta eluasemelaenude maht napilt 2019. aastale alla.

Kasv on tänavu jätkunud, näidates eriti kõrget aktiivsust märtsis ja aprillis, kui Maa-ameti statistika kohaselt jõudis tehingu arv ühes kuus Tallinnas esimest korda pärast 2007. aastat üle 1000. Maikuu näitas mõnevõrra rahunemise märke, pealinna tehingute maht jäi 900 ringi.

Millal hinnad langema hakkavad?

Swedbanki krediidiportfelli valdkonnajuht usub, et aasta lõpuni kinnisvaraturul suuri muutusi ei toimu, hinnad jätkavad pigem tõusuteel. Samas toob teatavat stabiilsust oodatav uusarenduste pakkumise taastumine sügise poole.

Kuna Eesti majanduse vastuvõtuvõime sisendhindade tõusule on hea, on materjalide kallinemisest hoolimata ehitamine arendajatele jätkuvalt kasumlik. Küsimus on, missugust mõju avaldavad ehitushindadele suured riiklikud projektid.

Rail Baltic Estonia juhatuse esimees Tõnu Grünberg nentis oma ettekandes, et olemasolevad kaevandused ei suuda lähiaastatel enam vajalikku maavarade hulka tagada. Tema sõnul jälgitakse projekti planeerimisfaasis tähelepanelikult, et nõudlus saaks võimalikult palju hajutatud.

Inimestekeskne linnaruum kui uus standard

Kinnisvaraturu tulevikku mõjutavad ka laiemad ülemaailmsed trendid. Elanike ootused linnaruumi kvaliteedile on muutunud. US Real Estate juhatuse esimees Aavo Kokk ja Baltic Horizon Fund fondijuht Tarmo Karotamm tõid konverentsil esile n-ö aeglase linnaruumi liikumise Cittàslow, mille keskmes on küsimus: kuidas teha nii, et inimesed ei kõnniks linnast lihtsalt läbi, vaid jääksid sinna pidama.

Parema elukeskkonna loomisesse panustamine tõusis esile ka ärikinnisvara fookusega paneeldiskussioonis. Restate Property Advisors nõukogu liige Ardi Roosimaa hinnangul on meie majanduse konjunktuur muutunud – Eesti on muutunud arenevast turust Euroopa keskmiseks. Inimesed on palju teadlikumad ja kõrgemate nõudmistega, oluline on neile lisaväärtust pakkuda. „Selleks, et luua rohkem kvaliteeti, tuleb ka rohkem investeerida,“ tõdes Roosimaa.

Kõiki konverentsil tehtud ettekandeid saab järele kuulata ja vaadata Swedbank Eesti Youtube’i kanalilt:

  • Ülevaade Eesti majandusest – avanemise kiirus pärast COVID-19
    Urmas Simson, Swedbanki krediidiportfelli valdkonnajuht
    https://youtu.be/9Us6AVNmtKk
  • Rail Baltica arenduse hetkeseis ja mõju kohalikule ehitusturule
    Tõnu Grünberg, Rail Baltic Estonia juhatuse esimees
    https://youtu.be/21CXRozFGfE
  • Sellist linnaruumi me tahame
    Aavo Kokk, US Real Estate juhatuse esimees ja Tarmo Karotam, Baltic Horizon Fund, fondijuht/juhatuse esimees
    https://youtu.be/r0FhvrUXJK8
  • Finantsromantiku vaade: maja kui sularahaautomaat
    Hans H. Luik, investor
    https://youtu.be/SemU_ig7EJA
  • Kombineeritud lahendused ärikinnisvaras
    Ardi Roosimaa, Restate Property Advisors nõukogu liige
    Diskussioonipaneelis osalesid:
    Madis Mägi, Hausers Grupp OÜ, juhatuse liige
    Kalle Aron, Scandium kinnisvara innovatsioonijuht
    Annika Ader, Spring Hub tegevjuht
    https://youtu.be/rZ7Z9rM_y7s
  • Üürituru väljakutsed 2021+
    Tõnu Toompark, Adaur Grupp OÜ juhatuse liige
    Diskussioonipaneelis osalesid:
    Karolina Sikk, Feels Like Home in Tallinn, väikeinvestor ja kutseline maakler
    Gersi Arst, MyHome OÜ partner
    Reeli Simson, Lumi Kodud ärijuht
    https://youtu.be/zIH3x0qPXqo
  • Rahatrükk ja Eesti kinnisvarasektor
    Kristjan Tamla, Eften Capital AS, jaeärisuuna juht
    https://youtu.be/8IqU4gfBAAw