Avalehele
Kui kulukas on ettevõttele auto ülalpidamine?

Kui kulukas on ettevõttele auto ülalpidamine?

Auto ost on suur otsus. Seda tehes kaalud alati erinevaid variante ja püüad jõuda enda jaoks parima tehinguni. Kui tihti aga mõtled sellele, millised kulutused tekivad igapäevaselt autot kasutades ja kui suured need on?

Igapäevased kulutused autole moodustavad sama suure summa kui liisingumaksed kokku

Igal aastal kulutab ettevõte auto hooldamisele keskmiselt 18% liisingumaksete kogukulust.

Näiteks 20 000 eurot maksva auto ostnud ettevõte kulutab järgneva viie aasta jooksul keskmise läbisõidu korral kütusele 9 600 eurot. Rehvide vahetamine, kindlustus, tehniline hooldus ja muud kulud nõuavad veel 4500 – 5500 eurot lisaks.

Asudes oma ettevõttesse liisingu- või kasutusrendi abil autot soetama, on väga mõistlik välja arvestada ka muud igapäevased kulutused sõidukile. Tihti läheb põhitähelepanu auto hinnale ja liisingumaksete suurusele ning auto ülalpidamiskulusid ei peeta märkimisväärseks. Järgnev näide tõestab, et see pole nii.

Auto ülalpidamiskulud – mis siia kuulub?

Oletame, et ettevõte soetab kasutusrendiga 2017. aasta Toyota Corolla 1,6 sedaani. Auto hind koos käibemaksuga on 16 310 eurot. Tasutakse esialgne sissemakse suuruses 10% (1631 eurot) ning makstakse järgneva nelja aasta jooksul auto kasutusrendi eest 9657 eurot.

Arvestame, et tegu on keskkonnasäästliku autoga, mille läbisõit ulatub 100 000 kilomeetrini. Kütus, hoolduskulud, kindlustused – sellele kõigele kulub panga analüütikute hinnangul nelja aasta jooksul 15 130 eurot. Seega ulatuvad auto nelja aasta kogukulud lausa 24 787 euroni, millest kulutused liisingumaksetele moodustavad vähem kui 50%.

  • 39% ehk 9600 eurot on kütusekulu – see on suurim kululiik
  • 10% ehk 2560 eurot kulub vabatahtlikule autokindlustusele ja kohustuslikule vastutuskindlustusele
  • 9% läheb hooldustasudele
  • 2,7% kulub rehvide ostule ja väiksematele töödele nagu klaasipuhastite, piduriklotside ja tulede vahetus

Mõningaid kulutusi on vastutustundlikel autojuhtidel võimalik vältida – näiteks trahvid kiiruseületamise või valesti parkimise eest. Enamuses on aga autoga seotud kulutused täiesti vältimatud. Kütuse ostust, rehvide vahetusest ja auto hooldusest ei pääse ükski autoomanik.

Hoolduskulud võivad aja jooksul muutuda, kuna need sõltuvad auto läbisõidust. Samas  amortisatsioonikulud ning kindlustus- ja liisingumaksed on fikseeritud ega sõltu auto kasutamise intensiivsusest.

Kui ettevõte soovib välja arvutada autoga seotud kulude kogusummat, peaks arvestus sisaldama kõiki eelpool märgitud kulutusi. Vajadusel tuleb lisada ka

  • parkimisega kaasnevad kulud (näiteks parkimiskoha rent või ost)
  • varurehvide hoiustamisega seotud kulud.

Lisakulud on võimalik kontrolli alla võtta

Kui soovid ettevõtjana vältida ootamatuid väljaminekuid, siis tasub kahtlemata kõik autoga seotud kulud täpselt välja arvutada. Isegi need, mis esmapilgul tunduvad tähtsusetud. Üks võimalik lahendus on lisada auto kasutamisega seotud kulud liisingumakse sisse. Sel juhul katavad sinu kuumaksed lisaks liisingule ka kindlustuse, tehnilise hoolduse või uute rehvide ostu. Nii on võimalik auto kasutuskulud hajutada kogu liisinguperioodile.

Arvestades kulutused liisingumakse sisse, saab leevendada ettevõtte rahavoogude kõikumist. See ongi kasutusrendi üks suurim eelis ning peamine põhjus, miks üha enam ettevõtjaid just selle variandi kasuks otsustab.