Avalehele
Kuidas valida säästvaid ja kaua vastu pidavaid kodumasinaid?

Kuidas valida säästvaid ja kaua vastu pidavaid kodumasinaid?

05.04.2023

Pesumasin, külmik, nõudepesumasin ja köögikombain avaldavad suurt mõju elektriarvele. Jätkusuutlikkust arvestades on parem eelistada kõrge energiamärgisega masinaid, sest need aitavad energiakulu kokku hoida ja keskkonda säästa.

Kodumasinaid valides tuleks vaadata nende energiamärgistust. Kuigi energiasäästlikud tooted on tavaliselt kallimad, nõuavad need vähem hooldust ja kestavad kauem. Kui varem oli kõrgeim energiamärgis A, siis 2021. aastast kasutatakse skaalat A-st G-ni. Energia säästmiseks tuleks ideaaljuhul soetada A-klassi seadmed, kuid nii kallima hinna kui ka vähese pakkumise tõttu pole neid alati saadaval. Seetõttu tuleks võimaluse korral teha valik vähemalt B- või C-klassi seadmete hulgast.

Selleks, et kodumasinad kestaksid kaua ning oleksid sama tõhusad kui ostupäeval, tuleks neid regulaarselt hooldada ja puhastada. See on eriti oluline köögis, sest mida puhtam on pliidiplaat ning pottide ja pannide põhjad, seda lühem on nende kuumenemisaeg. Ka väiksemad seadmed vajavad tähelepanu, näiteks veekeetja katlakivi eemaldamist ja kohvimasin hooldust.

Külmiku vanus ja asukoht mõjutavad elektriarvet

Energiamärgist on eriti tähtis jälgida uut külmikut valides, sest see tarbib köögis kõige rohkem energiat ja mõjutab seega elektriarvet. Vanemad külmikud on eriti suured energiatarbijad, näiteks enam kui 10-aastased masinad võivad kulutada kaks korda rohkem energiat kui uuemad mudelid.

Külmiku energiamärgise kõrval tasuks mõelda ka selle asukohale ruumis, sest energiakulu suureneb soojust kiirgava seadme, näiteks pliidi, radiaatori või nõudepesumasina läheduse mõjul. Samuti tuleks silm peal hoida, et külmikusse ei tekiks jääd, sest iga sentimeeter jääd suurendab elektritarbimist umbes 10%. Uut kodu ostes tasuks ka meeles pidada, et sisseehitatud külmik tarbib umbes viiendiku rohkem elektrit kui eraldiseisev seade.

Pliit ja õhupuhasti tuleks valida efektiivsuse järgi

Pliidi juures võiks arvestada, et klaaskeraamilise pinnaga pliidiplaadid on ökonoomsemad, kuna tarbivad kuni poole vähem elektrit kui metallist küttepinnaga plaadid. Lisaks soojendavad need toitu lühema ajaga.

Pliidi juurde sobiva õhupuhasti võimsuse valik sõltub pliidi tüübist. Elektripliidi korral pole suure tõmbega õhupuhastit vaja ja piisab 200 m3/h võimsusest. Gaasipliidi jaoks on aga vaja mitu korda võimsamat tõmmet, vähemalt 400 m3/h. Elektritarbimist mõjutab võimsuse kõrval ka seadme asend. Õhupuhasti optimaalne paigalduskõrgus on 60 sentimeetrit elektriplokist ja kuni 75 sentimeetrit gaasipliidi pinnast. Võimalikult efektiivseks tööks tuleks õhupuhasti paigutada ventilatsiooniavale võimalikult lähedale ehk kuni kolme meetri kaugusele.

Nõudepesumasin võib aidata säästa nii elektrit kui vett

Nõudepesumasin võib tunduda paljudele peredele suur ost, kuid kui kodus elab rohkem inimesi ning nõusid kuhjub kraanikaussi mitu korda päevas, siis võib masin aidata käsipesuga võrreldes vett säästa kordades. Soovitatav on valida A-energiamärgisega nõudepesumasin, sest sellised mudelid tarbivad ühe nõudepesutsükli jooksul vaid ligikaudu kuus liitrit vett.

Neljaliikmelisele perele sobib 12–14 nõudekomplekti mahutav masin. Väiksema köögi või kasutuse korral on mõistlik valida mudel, millega saab pesta neli, kuus või kaheksa nõudekomplekti.