Avalehele
Nupukas kodu planeerimine ja kodumasinate kasutamine aitab raha kokku hoida

Nupukas kodu planeerimine ja kodumasinate kasutamine aitab raha kokku hoida

05.04.2023

Kodus tarbitava elektri koguse määravad harjumused, elektriseadmete energiatõhusus ja kasutamise sagedus. Ükskõik kui energiatõhusad seadmed või pirnid ka poleks, raiskavad need energiat, kui need ununevad välja lülitada. Säästlike harjumuste juurutamine võib pikas perspektiivis avaldada rahakotile suurt mõju.

Leedus käies sattusin suhtlema Leedu Ignitise grupi energiatõhususe programmi juhi Asta Vaitulevičega, kes andis mitmeid häid näpunäiteid.Näiteks on Asta sõnul on maja renoveerides oluline roll ka õigesti planeeritud elektrilülititel ja pistikupesadel. Mugav paigutus, mis sobib koduste liikumisharjumustega, võib aidata energiatarbimist parandada. „Kui lüliti jääb ühest toast teise liikudes mugavalt teekonnale, siis lülitan valgusti sagedamini välja. Samas kui olen hajameelne ja unustan lambi tihti põlema ning kodust eemal olles selle pärast muretsen, siis tasub paigaldada nutikas kaugjuhitav valgusti,“ ütleb Vaituleviče. Nii jääb ära ka vajadus pikendusjuhtmete järele.

Valgustite asukohta kavandades on nupukas arvestada loomuliku päikesevalguse ja toa otstarbega. „Näiteks kodukontor või lugemisala võiksid asuda akna läheduses. Lisaks ei ole alati kõige tõhusam paigaldada laevalgustit ruumi keskele, sest võimas lamp ei taga tingimata head valgustust ruumi servades. Seetõttu tasuks planeerida üksikute tsoonide kohtvalgustust. Töötoas aitab vähem energiat tarbida laualamp, söögitoas lauavalgustus ning köögis peaks valgus langema toidule, mitte selle taha,“ annab Vaituleviče näpunäiteid.

Kodu renoveerides tuleks mõelda ka seinte värvi peale: tumedad seinad neelavad valgust ja heledad võimendavad seda. Uusi seadmeid valides on parem valik võimalikult energiatõhusad lahendused, mis võivad küll olla kallimad, ent kestavad kauem ning on keskmiselt 9–25% tõhusamad.

Kodumasinate kasutus ja asukoht

Kuid enne isegi eriti energiasäästlike seadmete ostmist tuleks esmalt kriitiliselt hinnata oma harjumusi ja tegelikke vajadusi. Näiteks võiks mõelda pesumasina mahu peale või valida masin, mis kasutab vett ja energiat trumli kaalu järgi.

„Üldiselt peaks leidma vastuse kahele küsimusele: kui palju ja milliseid seadmeid meil kodus tegelikult vaja läheb ning kas kasutame kõiki multifunktsionaalsete seadmete võimalusi?“ ütleb Vaituleviče. Heaks näiteks on kallite köögimasinate emotsiooniost, mille järel selgub, et sama töö oleks ära teinud nuga või riiv. „Funktsionaalsed seadmed, näiteks köögikombainid, nõuavad rohkem võimsust ja nende tootmiseks kasutatakse rohkem materjale. Pole mõistlik osta sellist masinat ainult ühe funktsiooni pärast,“ sõnab Vaituleviče.

Energiat aitab säästa ka kodumasinale õigesti valitud asukoht. Näiteks ei tohiks külmkapp seista ahju või radiaatorite kõrval ega otsese päikesevalguse käes, samuti seinale lähemal kui 10 sentimeetrit, sest nii võib energiakulu suureneda kuni 10%. Samuti tarbivad kliimaseadmed rohkem elektrit, kui nende andurid on otsese päikesevalguse käes.