Avalehele
Renoveerimine aitab elada jätkusuutlikumalt ja säästa küttekuludelt

Renoveerimine aitab elada jätkusuutlikumalt ja säästa küttekuludelt

06.04.2023

Kasvavad energiahinnad ärgitavad üha rohkem mõtlema säästmisele ja tarbimise vähendamisele. Selles olukorras on korteri või maja renoveerimine mõistlik investeering, sest parem soojapidavus ja ventilatsioon tähendavad väiksemat küttekulu.

Elektri hinnatõusu saab vähendada vaid vähem tarbides, milleks on aga paratamatult vaja muuta hooned energiatõhusamaks. Renoveerimine aitab parandada vanade hoonete energiatõhusust. Renoveerimise tulemusena pikeneb hoone eluiga ning väheneb vajadus pidevalt parandustöid teha. Selle tulemusena on võimalik saavutada C-, B- või isegi A-energiaklass. Suurimat kasu annavad seinte ja katuse soojustamine, akende ja välisuste asendamine ning küttesüsteemi nüüdisajastamine.

Vanade kortermajade soojakulu keskmiselt 309 kWh ruutmeetri kohta, mis võib pärast renoveerimist langeda 109 kWh peale ruutmeetri kohta. Korteri suurusest ja soojahinnast lähtudes võib nii eluasemekuludelt aastas kokku hoida mitu tuhat eurot ning vähendada CO₂ heidet keskmiselt 1–2 tonni aastas.

Kortermajade ja väikeelamute energiasäästlikkuse parandamisele ning kulude vähendamisele on õla alla pannud ka riik. Näiteks on 2009. aastast toetatud kokku 1400 korteriühistu renoveerimist ning 10. aprillil avaneb uus korteriühistutele mõeldud KredExi rekonstrueerimistoetuse taotlusvoor. Toetusega rahastatakse nii korterelamute terviklikku rekonstrueerimist kui ka kütteseadme asendamist taastuvenergial põhineva seadmega või korterelamute ühendamist kaugküttevõrguga. Toetuse osakaal on korterelamu asukohast, suurusest ja kavandatavatest töödest lähtudes 30–50%.

Väikeelamu tervikliku rekonstrueerimisega on võimalik vähendada küttevajadust lausa kuni 70%. Huvilised saavad taotleda KredExi rekonstrueerimistoetust, millega toetatakse energiatõhususe ja parema sisekliima saavutamist ja energiakulude vähenemist, soodustatakse taastuvenergia kasutuselevõttu ning suurendatakse paranenud energiatõhususega eluruumide hulka.

Swedbanki omafinantseeringuta energiatõhususe laen

Selleks, et soodustada riiklike toetusmeetmete kõrval kiiremat üleminekut keskkonnasõbralikumatele lahendustele, pakub Swedbank 30. septembrini energiasäästule suunatud laene esimesel kahel aastal nullmarginaaliga.

Kaheaastast nullmarginaali saavad kasutada majaomanikud, kes on huvitatud alates 20 000 euro suurusest kodu energiatõhususe laenust, mille puhul ei ole vaja omafinantseeringut, sest tagatiseks on renoveeritav kinnisvara. Laenu abil saab maja näiteks soojustada, paigaldada tsentraalne või lokaalne ventilatsioonisüsteem, vahetada uksed ja aknad, uuendada küttesüsteemi või soetada päikesepaneelid või tuulegeneraator.  Kui soov on paigaldada ainult päikesepaneelid või soojuspump, siis on võimalik taotleda Päikesepaneelide laenu, millel on kaheaastane 0% intressi periood.

Ka korteriühistutele on saadaval sihtotstarbeline energiatõhususe laen, millele kehtib samuti esimesel kahel aastal nullmarginaal. Me soovime anda oma panuse Eesti majanduse arengusse ehk vähendada energia- ja elektrikulusid, edendada energiasäästlikumate elamute ehitamist ja suurendada energiasõltumatust.