Avalehele
Swedbanki paroolikaartidest sündis rändav kunstiteos

Swedbanki paroolikaartidest sündis rändav kunstiteos

Eelmisel aastal toodi Swedbanki kogumiskastidesse üle 150 kilogrammi paroolikaarte. Kas ka Sina olid üks neist 90 000 inimesest, kes tõi oma paroolikaardi Swedbanki kontorisse kogumiskasti? Tuntud kunstnik Kiwa meisterdas sellest kaarditorni, mis rändab WasteArt projekti ja rändava kunstinäituse  „MITTE silmist, MITTE meelest“ raames Lätis ja Eestis.

Jäätmete taaskasutamist läbi kunsti ja käsitöö käsitlev näitus „MITTE silmist, MITTE meelest“ jõuab 15. augustil Tartu Loodusmajja ja on seal oktoobri lõpuni.  Rändnäitus on sündinud WasteArt projekti läbi, mille eesmärgiks on tõsta teadlikkust ja muuta inimeste harjumusi keskkonnasõbralikuma käitumise suunas.

„Paroolikaardid läksid ajalukku! Aga nendest jäänuks järele väga suur hulk jäätmeid. Kaalusime väga pikalt, mida kaartidega teha ja jõudsime Kiwani, kes valiti oma projektiga WasteArt projekti. Kaartidest sündinud eksponaati soovitame kõikidel vaatama minna, sest see pakub toreda nostalgiahetke,“ rääkis Swedbanki turunduse valdkonnajuht Kätlin Kütt.

WasteArt projekti eesmärk

Projekti eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust. Eelkõige panna neid mõtlema prügi vähendamisele, taaskasutamisele ja ringlusele (Waste 3R – reuse, reduce, recycle). WasteArt kasutab kaasaegse kunsti mõjuvõimu ja kunstilise tegevuse mitmekülgsust, et tõsta publiku teadlikkust inimese poolt toodetud prügi tohutu hulga kohta. Samuti viib WasteArt projekt Waste 3R põhimõtted ka lasteaedadesse ja koolidesse.

Et peamine eesmärk saavutada on projekti meeskonnal kavas kaks peamist tegevust:

  • Kunstipäraselt loova taaskasutamise kampaaniaks on näitus „MITTE silmist, MITTE meelest“, mis on mõeldud laiemale avalikkusele. Näituse raames kasutatakse kaasaegse kunsti mõjuvõimu ja kunstilise tegevuse mitmekülgsust, et tõsta inimeste teadlikkust selles osas, kui palju prügi inimene reaalselt toodab. Selle tegevuse käigus loodav rändav näitus „MITTE silmist, MITTE meelest“ esitleb 14 erinevat kunstiteost 9 erinevast riigist pärit kunstnikelt. Näitus kutsub inimest vaatama prügi teise pilgu läbi – prügi kui tulevikumaterjal ja -vahend. Kunstiteosed rändavad ühise näitusena ning näidatakse kuues avalikus kohas Lätis ja Eestis.
  • Kampaania „Waste Audit ja 3R“sihib lasteaedasid, koolilapsi ja kooli töötajaid. Selle tegevusega kaasatakse haridusasutusi ja uuritakse nende Waste 3R kasutust. Seega aidatakse tegevusega veel enam suunata jätkusuutlikult tarbima looduslikke ressursse ja vähendama prügi.

WasteArt projekti juhtivaks partneriks on Keskkonnalahenduste instituut (IES). Instituut on vastutav üleüldise projektijuhtimise eest ning on ka seotud mõlema eelmainitud projektiga.

Kus saab näitust näha?

August-oktoober

Tartu Loodusmaja

November-detsember

Polügoon “Daibe” (Läti)

2020

Märts-aprill

Kondase keskus, Viljandi

Mai-juuli

Eesti Maanteemuuseum

August-september

Riia

Märksõnad: Tarbimine