Tagasi
Finantsturud rahapoliitika muutuste tuules

Finantsturud rahapoliitika muutuste tuules

Pool aastat peale koroonakriisist alguse saanud majanduskollapsit teevad USA juhtivad börsiindeksid tehnoloogiasektori vankumatul vedamisel uusi tippe ja midagi koledat ei olekski börsi arvates justkui juhtunud. Lähemal vaatlusel leiame Hiinast alguse saanud salakavala viiruse toimikust 844 000 hukkunut ning paljudes riikides ajaloo kõrgeimad tööpuuduse numbrid. Tegemist on kahe täiesti erineva maailmaga, kus börs vaatab tulevikku ning majandusstatistika minevikku.

Ootamatult kiire taastumine

Märtsis investeeringute müümisest loobunud investorid on täna suures osas koroonast põhjustatud miinused tagasi teeninud. Vähesed julged, kes paanikamüügi ajal enda positsioone suurendasid, võivad avada šampuse. Taastumine on olnud ootamatult kiire ning paljude jaoks kindlasti ka üllatuslik. Vähem imestavad börside taolise liikumise peale investorid, kes on pikemat aega jälginud maailma juhtivate keskpankade tegevust. Massiivne rahatrükk on toetanud varahindade ulatuslikku kallinemist ning koroonapandeemia suutis sellesse lüüa vaid lühiajalise mõra.

USA Föderaalreservi uuendatud põhimõtted

Majandusuudiste hapukurgihooaja lõpetas sel aastal USA Föderaalreservi otsus muuta enda rahapoliitika seniseid põhimõtteid. Kuna maailma suurim keskpank teeb taolisi muudatusi harva, tasub nendesse lähemalt sisse vaadata. Föderaalreservi rahapoliitika fookuseks on aastakümneid olnud maksimaalne tööhõive koos stabiilsete hindadega. Kaua aega peeti optimaalseks 2% suurust inflatsioonitaset, mille ületamisel intresse kergitama asuti. Uue lähenemise kohaselt seatakse esikohale tugev tööhõive ning inflatsioonile 2% taseme ületamisel lühiajaliselt vastulööke ei plaanita. Föderaalreservi rahapoliitika ümberkujundamine ei sisalda selgesõnalisi reegleid ega matemaatilist valemit selle kohta, kui kaua võib keskpank intressi madalana hoida või kui kõrgeks võib inflatsioon tõusta. Majandustsükli keskmiseks inflatsioonieesmärgiks on 2% ning nõrga tööturu korral stiimulitega tagasi ei hoita. Osad Föderaalreservi liikmed eelistavad viia intressimäärad lühiajaliselt tasemele, mis liigutaks aastase inflatsioonimäära 3% juurde.

Varahindade kiire inflatsioon

Ajal, mil kümned miljonid ameeriklased on pandeemia tõttu endiselt tööta, on Föderaalreservi rahapoliitika muudatus mõistetav. Eesmärgiks on tööturu olukorra parandamine, mis peaks keskpanga arvates aitama ka inflatsioonitempol kiireneda. Viimasele väite osas leidub ka arvestataval hulgal kahtlejaid, sest keskpankade senine rahatrükk ei suutnud ka tugeva tööturu tingimustes inflatsioonile hoogu sisse anda. Miks peaks seekord olema kõik teisiti? Küll on aga valdav enamus analüütikuid ühisel arvamusel, et Föderaalreservi uus rahapoliitika kiirendab veelgi niigi kiiret varahindade inflatsiooni. Kui supile kuuma vett juurde valada, siis suppi on mahuliselt küll enam, kuid tema toiteväärtus langeb. Kuna intressid on miinusmärgiga, on raha ja deposiidid ostujõu hoidmise akumulatsioonivahendina kiirelt oma väärtust kaotamas. See selgitab ka kulla ja teiste väärismetallide  kiiret hinnakasvu viimase poole aasta jooksul. Suur osa võlakirjadest kaupleb turul miinusmärgiga tootlusega, mistõttu liigutab üha suurem hulk ratsionaalseid investoreid oma vahendid võlakirjadest aktsiatesse. Võlakirjad on juba kohati riskantsemad kui aktsiad, mis läheb selgelt tavapärase majandusloogika vastu.

Tehnoloogiafirmade aktsiate võidukäik

Föderaalreservi rahapoliitika muudatus on selge sõnum, et intressimäärad jäävad veel aastateks väga madalatele tasemetele. Tõenäoline on dollari kursi nõrgenemine teiste suuremate valuutade suhtes ning säästude edasine liikumine aktsiatesse ning üha enam ka reaalvaradesse. Koroonapandeemia on senisest veelgi enam võimendanud tehnoloogiafirmade aktsiate võidukäiku, kus suurimate firmade turuväärtust mõõdetakse  triljonites dollarites. USA tehnoloogiafirmade turuväärtus ületab juba Euroopa 600 suurima ettevõtte turuväärtust. Apple aktsial on väga vähe puudu, et olla väärt enam kui kõigi Russel 2000 indeksi kooseisu kuuluvate ettevõtete turuväärtus kokku! Ainuüksi augustis kasvas Apple turuväärtus enam kui 420 miljardi dollari võrra. SP500 indeksi liikmetest jääb koguni 493 ettevõtte turuväärtus sellele numbrile alla. Taoline rikkuse kontsentreerumine väikese osa inimeste kätte tekitab ühiskonnas pingeid ning soovi täiendava maksustamise järele, mis omakorda innovatsiooni pärssima asub.

Intresside kergitamine ei tule kõne allagi

Föderaalreservi rahapoliitika muudatus ei jäänud kindlasti märkamata ka teistele keskpankadele. Lähiajal võime oodata uudiseid Euroopa Keskpangalt, kes samuti enda rahapoliitikat majanduskeskkonna muudatustele kohandada soovib. Intresside kergitamine ei tule ka siin veel aastaid kõne alla, sest see tekitaks paljudele riikidele probleeme laenuintresside maksmisega, laenu põhiosa vähendamisest rääkimata.

Elame keerulisel ajal, kus ühelt poolt nõuab ebakindel keskkond suuremaid rahapuhvreid, kuid mille ostujõud samas üha kiiremas tempos varahindade suhtes oma väärtust kaotab. Sobiva proportsiooni leidmine raha ning erinevate varaklasside vahel jääb siinkohal iga inimese enda koduseks ülesandeks.

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine