Tagasi
Tööstussektori kasvu lähiaja väljavaated on muutunud viletsamaks

Tööstussektori kasvu lähiaja väljavaated on muutunud viletsamaks

Tööstusettevõtete tootmismahukasv on pikemas tagasivaates aeglustunud

Juulikuine neljaprotsendine kogu tööstussektori ja kaheprotsendine töötleva kasv olid küll veidi paremad, kui kuu tagasi, juunis, kuid pikemas vaates on tegemist ikkagi aeglustumisega. Eesti tööstusettevõtete tootmismahukasv on aeglustunud juba eelmise aasta algusest. Hinnakasv on aga aidanud ettevõtete käibekasvu hoida – nii tööstussektori kokku kui ka töötleva tööstuse ettevõtete käibekasv on sel aastal olnud tugevam kui möödunud aasta teisel poolaastal. Kuigi möödunud aasta esimesel poolel olid tööstussektori mahukasvud väga kõrged, siis on selle aasta aeglustumisel baasefekti mõju väike.

Töötleva tööstuse ekspordi käibekasv on paranenud

Samas on kaupade ekspordi kasv paranenud. Juulis kasvas töötleva tööstuse ekspordi käive nominaalarvestuses küll vaid kolm protsenti, kuid veidi pikemas tagasivaates, ehk alates möödunud aasta teisest poolest, on ekspordikasv paranenud. Ekspordikasv ei ole sel aastal aga laiapõhjaline, kuna kaks kolmandikku kasvust tuleb põlevkiviõlitoodetest. Seevastu on elektroonikatoodete väljavedu jätkuvalt tugevas languses. Sel aastal on elektroonikatööstuse tellimuste kasv vähenenud ning see langus on viimasel kolmel kuul isegi süvenenud. Kui põlevkiviõlitoodete ekspordikäibe kasvule on viimastel kuudel aidanud kaasa selle tootegrupi kiire hinnakasv, siis on elektroonikatoodete ekspordilanguse taga jällegi tugev hinnalangus.

Seevastu, vastavalt ootustele, kasvab elektroonikatoodete tootmismaht praegu tublisti – osaliselt küll möödunud aasta madala baasefekti mõjul. Kuna tegemist on suure tootegrupiga, siis annab see olulise panuse töötleva tööstuse tootmismahukasvu.

Töötleva tööstuse kogukasum oli selle aasta esimesel poolaastal languses

Töötleva tööstuse kogukasum oli selle aasta esimesel poolaastal languses, kuid selle taga oli paljuski möödunud aasta kõrge võrdlusbaas, kui kasum suurenes järsult toiduainete-, ehitusmaterjalide- ja põlevkiviõlitootmises. Ka selle tootmisharu investeeringute languse taga oli baasefekt, kuna möödunud aasta esimeses kvartalis tehti suured investeeringud puidutööstuses. Tegelikult on ka käibe suhtes töötleva tööstuse investeeringud sel aastal vähenenud.

Tööstusettevõtete kindlustunne on möödunud aasta keskpaigast järsult nõrgenenud

Tööstusettevõtete kindlustunne on küll veel tugev, kuid see on alates möödunud aasta keskpaigast järsult nõrgenenud. Ettevõtted hindavad viletsamaks, kui möödunud aastal, oma uute tellimuste, sealhulgas eksporditellimuste, ning tootmise väljavaateid. Samuti on tööjõukulud kõrgele tõusnud, mis koos teiste kuludega piiravad kasumlikkuse tõusu.

Ekspordi kasvatamine eeldab üha tugevamat konkurentsivõime kasvu

Meie arvestuste järgi välisnõudlus tasapisi nõrgeneb, mis tähendab, et ekspordi kasvatamine eeldab üha tugevamat konkurentsivõime kasvu või siis spetsiifiliselt, üksikute tootegruppide juures konjunktuuri paranemist ja nõudluse kasvu. Praegu hindavad tööstusettevõtted paraku aga, et nende konkurentsivõime on välisturgudel nõrgenemas.