Avalehele
Eesti suurima aktsionäride arvuga ettevõte korraldab lisaemissiooni

Eesti suurima aktsionäride arvuga ettevõte korraldab lisaemissiooni

Tallink Grupp korraldab uute aktsiate avaliku pakkumise, mille käigus suurendatakse ettevõtte aktsiakapitali 10 protsenti ehk ligi 67 miljoni aktsia võrra. Uute aktsiate märkimishind, 0,47 eurot aktsia kohta, on praegusest börsihinnast (16. august – 0,645 eurot) 27% soodsam.

Tallinkist sai börsiettevõtte 2005. aastal kui korraldati aktsiate esmane avalik pakkumine (IPO), mis pälvis suurt tähelepanu nii Eesti avalikkuselt kui ka rahvusvahelistelt investoritelt. IPO puhul pakutakse ettevõtte aktsiaid esmakordselt laiale avalikkusele ning sellele järgneb aktsiate noteerimine börsil ja aktsiad saavad omanikku vahetada juba tavapärase börsikauplemise käigus.

Tallink müüs IPO käigus aktsiaid kokku 184 miljoni euro eest ning pakkumises osales üle 17 000 investori. Märkijate arvu poolest on Tallinki IPO tänase päevani Eesti suurim. Aktsionäride arv on tänaseks veelgi kasvanud ning ületab kokku 28 000 investorit, millega on Tallink suurima aktsionäride arvuga ettevõte Eestis, aga ilmselt ka kogu Baltikumis. Ettevõtte hoidmistunnistused on noteeritud ka Helsingi börsil ning sealsete aktsionäride arv on ettevõtte hinnangul kasvanud 7000 investorini.

Planeeritud lisamissioon

Augusti alguses teatas Tallink täiendavast aktsiaemissioonist, et kaasata lisakapitali. Uute aktsiate pakkumine on üks võimalustest ettevõtete jaoks kaasata lisafinantseerimist kapitaliseerituse parandamiseks või investeeringute tegemiseks. Planeeritaval emissioonil on aktsiate eelismärkimisõigus olemasolevatel aktsionäridel.

See tähendab, et investoritel, kes on aktsionäride nimekirjas 17. augustil 2021 tööpäeva lõpu seisuga, on aktsiate osas proportsionaalne eelismärkimise õigus. Kuna Tallink suurendab oma aktsiakapitali 10% ulatuses tähendab see lihtsustatult, et aktsionär saab ühe märkimise eesõiguse oma senise 10 aktsia kohta. Kui aktsionäril on alla 10 aktsia, saab ta ühe märkimise eesõiguse. Tallinki lisaemissiooni puhul ei ole eelismärkimise õigus börsil kaubeldav, mis tähendab, et investor saab otsustada kas ta kasutab õigusi või jätab need kasutamata.

Tallinki aktsiaid saab märkida vahemikus 18. august kell 10:00 kuni 1. september kell 16:00. Pakkumises osaleda sooviv investor peab oma märkimise kindlasti selle aja jooksul esitama, vastasel juhul jääb märkimine tegemata.

Mida peaksid investeerimishuvilisena teadma

– Kokku pakutakse avalikult 66 988 204 aktsiat hinnaga 0,47 eurot aktsia
– Eelismärkimisõigusega investorid fikseeriti 17. augusti tööpäeva lõpu seisuga
– Ülemärkimise korral on Tallinkil õigus suurendada pakutavate aktsiate arvu 10% võrra
– Tallinki suurim aktsionär AS Infortar märgib garanteeritult 15 miljoni euro väärtuses aktsiaid
– Tallinki uute aktsiate eelismärkimisõigus ei ole börsil kaubeldav

Kuidas Tallinki aktsiaid märkida

Tallink Grupi aktsiate pakkumisel osalemiseks saab aktsiaid märkida meie internetipangas. Oluline on tähele panna, et Swedbanki klientidele on kõigi tehingute tegemine Balti aktsiatega tasuta. Samuti on eraisikutele kuni 30 000 euro ulatuses väärtpaberiportfelli hoidmine tasuta.

Kui planeerite esimest aktsiainvesteeringut, siis juhime tähelepanu, et aktsiate märkimiseks tuleb esmalt avada väärtpaberikonto. Kui vajad abi väärtpaberikonto avamisel või esimese tehingu tegemisel, vaata Swedbanki investeerimiskooli videod, kus õpetame samm-sammult avama väärtpaberikontot ja näitame ette, kuidas teha esimene tehing ning räägime investeerimise põhitõdedest.

Käesolev artikkel on kirjutatud vaid informatsioonilistel eesmärkidel ning käesolevat teavet ei tohiks käsitleda kui soovitust, nõuannet, pakkumust või juhist finantsinstrumendi ostmiseks või müümiseks ega mistahes järgnevaks tehinguks. Tuletame meelde, et investeeringutelt tootluse teenimine eeldab endast alati riski võtmist ning mineviku tootlus ei garanteeri sarnast tootlust tulevikus.

Märksõnad: Lisaemissioon, Tallink